Bezár

Hírarchívum

Zöld technológiai kutatások az SZTE-n

Zöld technológiai kutatások az SZTE-n

2018. június 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke, az Unichem Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel és az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportjával együttműködve a TÉT_15_IN felhívásra benyújtott és elnyert projektjét valósítja meg „Új típusú BiOX kompozitok környezetbarát előállítása, immobilizálása aktív szénszál/kerámiapapír felületén hatékony és újrahasznosítható fotokatalitikus felületek kialakítására” címmel. A projektben egy olyan készüléket terveznek, ami alkalmas lesz mind a hazánkban gyakran gondot okozó gyógyszer- és növényvédő szer maradványok, mind az Indiában problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyezőinek hatékony lebontására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A hazai partnerek és az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja a projekt során a környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztést valósítanak meg, elsősorban vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához.

 

Egy új típusú, zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor család (nevezetesen növényi templát felhasználásával szintetizált bizmut oxohalogenidek) felhasználásával, félüzemi méretben gazdaságosan működtethető készüléket terveznek, ami alkalmas lesz mind a hazánkban gyakran gondot okozó gyógyszer- és növényvédő szer maradványok, mind a partner országban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyezőinek hatékony lebontására.

 

A sikeres fejlesztéshez az együttműködő felek folyamatos tapasztalatcseréjére van szükség, amihez kiváló az NKFIH által létrehozott projekt konstrukció. Az akadémiai résztvevők korábbi kutatási tapasztalata, illetve az ipari partnerek nagy múltra visszatekintő rutinja garancia arra, hogy a legfrissebb tudományos eredmények rövid idő alatt az innováció szintjére emelkedhessenek.

 

A 2019. június 30-ig tartó, 3 évre tervezett projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják. A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, hanem épp kezdete lehetne a további fejlesztéseknek, ami egy korszerű, jövőbemutató technológián alapuló készülék létrehozását jelentené, ami alkalmas lenne a mezőgazdaságban, élelmiszer- és textiliparban keletkező szennyvizekben előforduló különféle káros szerves szennyezők hatékony lebontására.


A projekt szerződött támogatási összege 55 572 250 forint. A projekt szerződött saját forrásának összege 5 692 002 forint.

nkfi_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek