Bezár

Hírarchívum

Középiskolai nagyköveti hálózat kiépítésébe kezdett a Természettudományi és Informatikai Kar

Középiskolai nagyköveti hálózat kiépítésébe kezdett a Természettudományi és Informatikai Kar

2018. február 08.
2 perc

A beiskolázás elősegítése érdekében olyan középiskolai pedagógusok felkeresésébe kezdett az SZTE TTIK, akik munkájukkal támogatják a matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területén tehetséges diákok fejlődését. A legeredményesebb tanárok munkáját nagyköveti díjjal ismernék el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A nagyköveti hálózat kialakításának célja a beiskolázás elősegítése, a kar képzéseinek népszerűsítése, a kiemelkedő tevékenységet végző középiskolai tanárok munkájának segítése és a velük való kapcsolat erősítése. A hálózat kialakításának első lépéseként matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területen felmértük a már meglévő középiskolai kapcsolatokat, beiskolázási tevékenységeket, és kiértékeltük a beiskolázási adatokat - ismertette Dr. Farsang Andrea, a TTIK oktatási dékánhelyettese, a 2018. február 6-án tartott workshopon. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a karon már meglévő beiskolázási módszereket, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat gyűjtik össze egy tanulmány formájában, melynek célja a felvételi, valamint alumni adatok alapján a középiskolai tanárok adatbázisának létrehozása, majd pedig azon középiskolák azonosítása, melyek esetében a beiskolázást nagyban segítheti a szaktanár személye. Ezt követően egy hálózatépítési terv kerül kialakításra, majd felveszik a kapcsolatot a középiskolákkal, leendő mentortanárokkal, nagykövetekkel.


IMG_3626


Milyen előnnyel jár a hálózat tagjának lenni? A nagyköveti hálózat tagjai közvetlenül értesülnek az SZTE MTMI szakterület közoktatást érintő programjairól, így például tanulmányi versenyekről, beiskolázási programokról. A pedagógusok, amellett, hogy egy aktív közösség részeseivé válnak, segítséget kapnak diákjaik pályaválasztásához kapcsolódó feladataihoz, osztályaik ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az egyetem fő szervezeti egységeiben, laboratóriumaiban.


A hálózathoz kapcsolódóan a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Kar az „SZTE TTIK Nagykövete Pályázatot” is meghirdetné. A címet matematika, informatika, kémia, biológia, fizika, földrajz tudományterületek mindegyikén évente egy középiskolai tanár kaphatja meg, a kari utánpótlás nevelésében, képzéseinek közoktatásbeli népszerűsítésében, a közoktatás és a felsőoktatás közötti kapcsolatok kialakításában és fejlesztésében kifejtett eredményei alapján. Minden kitüntetett díszoklevelet, plakettet kapna, és egyszeri bruttó 100 000 Forint értékű pénzjutalom díjazásban részesülne. A kitüntető címről szóló javaslatról február közepén tárgyal a Kar Tanácsa. Az első díj átadására 2018 júliusában kerülhet sor - tudtuk meg.


IMG_3660


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretein belül valósul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek