Bezár

Hírarchívum

Kiemnelt_Donto_bonyhadiak_IMG_4007

Bonyhádi csapat nyerte az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Bonyhádi csapat nyerte az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

2018. december 07.
8 perc

Heidelbergbe utazhat az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapata, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból a Völgységi Favoritok formáció. A vetélkedő két kérdése is az SZTE rektori hivatala díszterméhez kötődött a döntőn, amelyet a fotókon is ábrázolt helyszínen rendeztek 2018. december 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének (SZGYTV) 2018. december 6-i megnyitó ünnepségét követő számítógépes elődöntőben 50 csapat mérte össze tudását. A résztvevők bekapcsolódhattak az SZTE által támogatott Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány révén alakult Szegedi Tudós Akadémia programjaiba, így például meghallgathatták a Nobel-díjas Kurt Wüthrich kémikus díszelőadását.

 

A csapatok érdeklődő tagjai és kísérőik 2018. december 7-én délelőtt az SZTE különböző laboratóriumaiban dolgozó kutatók munkáját figyelhették meg közelről.

 

 

6 csapat vetélkedése

 

A 30 ponttal értékelhető kérdéssorra számítógépek segítségével válaszolhatott az 50 csapat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi verseny írásbeli elődöntőjében. A legjobb eredményt elérő csapat 80%-os teljesítménnyel jutott a 2018. december 7-én délutáni döntőbe – árulta el a 7. SZGYTV zsűrijének elnöke, Prof. Dr. Dux László.

 

Donto_csapatok_IMG_3855-001

 

Az SZTE rendezvényéről készült fotók az egyetem flickr oldalán elérhetőek:

https://www.flickr.com/photos/143739712@N04/albums/72157704366370155

 

Magyarország legkülönbözőbb pontjairól – Abonyból, Balatonalmádiból, (a jelenleg a főváros III. kerületéhez tartozó, de 1950 előtt önálló) Békásmegyerből, Bonyhádról, Budapestről, Debrecenből, Egerből, Esztergomból, Gödöllőről, Hévízről, Hódmezővásárhelyről, Kaposvárról, Mátészalkáról, Mezőberényből, Miskolcról, Orosházáról, Pécsről, Szegedről, Székesfehérvárról, Szolnokról –, továbbá Szerbiából, a vajdasági Zentáról érkezett a szegedi egyetemre az 50 diákcsapat.

 

A 2018. december 7-i szóbeli döntőbe 6 csapat jutott. Az élbolyba tartozott a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium VÖLGYSÉGI FAVORITOK csapata; a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium AMŐBASZÁMLÁLÓK; a Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma VIDÉKI HARASZTOK; Hódmezővásárhelyről a Bethlen Gábor Református Gimnázium AGYMENŐK, valamint a Németh László Gimnázium és Általános Iskola NLG2. formációja; továbbá a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai alkotta ÖNZŐ GÉNEK csapat.


Domto_zsuri_IMG_3819-001

 

A különböző tudományterületeket érintő kérdéssorokra adott válaszok helyességéről – a zsűri elnöke mellett – döntött: Prof. Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetből; valamint Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

 

 

Archív fotóktól a Nobel-díjas eredményekig

 

A fényképeken megörökített eseményekről kellett beszélniük a versenyzőknek a Fontos pillanatok Szent-Györgyi életében című első kérdéskörben. A tudománytörténeti fordulópontokat és a XX. század jeles eseményeit megörökítő fotókon feltűnt – többek között – az SZTE rektori épületének díszterme, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny helyszíne is. Az 1940-ben készült felvételen a díszasztalnál a szegedi egyetem akkori Nobel-díjas rektora foglalt helyet, míg az 1973-as fénykép azt a pillanatot örökítette meg, amikor a SZOTE díszdoktorává avatták Szent-Györgyi Albertet.


Donto_kiserlet_IMG_3940

 

Kémiai kísérletet kellett elvégezniük a versenyzőknek a Különös közlekedési lámpa elnevezésű második fordulóban. A Kémiai mítoszokról – például a hatóanyag nélküli „gyógyszerekről”; a vitaminok magasdózisú fogyasztásának a hatásáról; a koffeinmentes tea készítésének a lehetőségéről – is szó esett a tudományterület érdekességeit kiemelő villámkérdésekre adott válaszok sorában.

 

Az utóbbi öt esztendő fizikai, kémiai Nobel-díjas teljesítménye került terítékre az SZTE SZGYTV döntőjében. Az izomkutatásokhoz kapcsolódó kérdés-felelet sorban a magyarországi tudományegyetemek, köztük az SZTE munkatársainak az eredményeire vetítődött reflektorfény; az úgynevezett Szent-Györgyi iskola több kiemelkedő kutatójáról is szó esett. A 2013-2017 közötti élettani és orvostudományi Nobel-díjasok eredményeinek „leltárával” zárult az SZTE 7. SZGYTV döntője.

 

 

Győztesek és jutalmak

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Pest, Tolna megyében, valamint a fővárosban tanuló középiskolás diákoknak az SZTE 2018. évi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjében nyújtott teljesítményét Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke értékelte. A 6 döntős csapat mindegyike megkapta az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny Trófeát, amelyet a CE Glass Industries, Közép-Kelet-Európa meghatározó üveg nagykereskedelmi és feldolgozó vállalatcsoportja ajánlott fel, tervezett és készített.


Donto_csapat_IMG_3874-001

 

Favorit lett a szó szoros értelmében az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, mert az 1. helyen végzett a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium VÖLGYSÉGI FAVORITOK csapat. A diákok – Horváth Ákos, Kozma Csaba, Tanner Norman –, valamint az őket felkészítő pedagógus, Tanner György kitörő örömmel fogadta a zsűri elnökének bejelentését. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018. évi első helyezett csapat különdíja – köszönhetően az SZTE kancellárja kezdeményezésének –, hogy tanulmányútra mehet Heidelbergbe, amely Szegeddel együtt a 10 legjobb egyetemi város közé került egy 2014-es felmérésben. A vetélkedő „aranyérmes” diákjai az üvegtrófeán, valamint a gazdag nyereménycsomagon túl, fejenként 80 ezer forint ösztöndíjat kaptak. Az első helyezett csapat és felkészítő tanára emellett még átvehette a Pick Zrt. értékes ajándékcsomagját, valamint egy különleges kötetet, A legendás tudós, Szent-Györgyi Albert önéletrajzi értekezései című könyvet, amelyet a két egyetemi hallgató – köztük Tasi Domonkos Attila – segítségével dolgozó szerkesztő, az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa, Tasiné Csúcs Ildikó ajánlott fel a győzteseknek. A könyv értékét emeli, hogy bolti forgalomban nem kapható.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen a 2. helyezett: a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium AMŐBASZÁMLÁLÓK csapat, melynek tagjai: Király Márton, Szűcs Leó Szilárd, Buzafalvi Dénes; felkészítő tanáruk: Toldy Emese. A díjat Ruza György őrnagy, a Magyar Honvédség MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ érdekvédelmi részletvezetője, valamint Prof. Dr. Dux László adta át. Az alább felsorolt ajándékokon kívül nyereményként kapták a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának különdíját; valamint fejenként 60 ezer forint ösztöndíjat.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen idén a 3. helyen végzett a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai alkotta ÖNZŐ GÉNEK csapat. Az ajándékcsomagjukban – az alább említetteken kívül – a Szegedi Tudományegyetem logójával ellátott kapucnis pulóver, SZTE-s füzetbox lapult; a diákok – Reviczki Dénes, Pál Diána, Fodor Fruzsina – fejenként 40 ezer forint pénzjutalmat kaptak. A felkészítő pedagógus – Nyéki Attila – pedig – az ajándéktárgyak mellett – a Maxim Könyvkiadó tankönyvét is haza vihette.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen a 4. helyezett: a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium AGYMENŐK csapat. Az 5.: a Gödöllői Református Líceum VIDÉKI HARASZTOK; a 6.: a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola NLG2. formáció. A díjat, az ajándékokat a zsűri tagjai adták át. A döntős csapatok ajándékcsomagba került a Szegedi Egyetemi Tudástár 4. Élő természettudományok című kötete, amelyet Dr. Dux László professzor szerkesztett; Karinthy Frigyes Röhög az osztály című kötete, az 5perc angol magazin, valamint a kód, amely egy évre szólóan korlátlan hozzáférést biztosít az Akadémiai Kiadó online könyvtárához, a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatáshoz.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díjátadó ünnepségén a kreatív feladat megoldásait, vagyis Az én kedvenc Nobel-díjasom címmel készített alkotásokat is jutalmazták. A kisfilm kategória különdíjában részesült a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium BeTeGeK csapata. A képregény kategória különdíját a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium „Bonyhád” csapata nyerte. Az ajándékcsomag mellett a két formáció tagjai fejenként 20 ezer forint ösztöndíjban részesültek, az ajándékokat a zsűri tagjai adták át.

 

 

Látogasson az SZTE intézeteibe!

 

Hagyomány 2017 óta, hogy az SZTE nemcsak a döntős hatost díjazza. Az SZTE SZGYTV jelentette megmérettetést vállaló csapatok között intézetlátogatásokat sorsoltak ki: 2019 tavaszán több formáció tagjai is visszatérhetnek Szegedre osztálytársaikkal együtt, hogy megismerhessék az egyetem intézeteinek laborjait, az ott folyó kutatómunkát. A csapatok az intézetlátogatás mellett – az Akadémiai Kiadó felajánlása révén – két-két darab, egy évre szóló, korlátlan hozzáférést kaptak a kiadó online könyvtárához, a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatáshoz. A MeRSZ a magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye, amely több száz mű teljes tartalmának online elérését biztosítja, s ez a szám folyamatosan bővül.

 

Az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetében tehet látogatást a budapesti Deák téri Evangélikus Gimnázium „E”, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium BeTeGeK csapata. A diákokat és kísérő tanárukat az intézet vezetője, Dr. Dux László professzor és munkatársai fogadják majd.

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára is két csapatot várnak: a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium Retikulák, valamint az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium Paprikák formációt és társaikat. A diákokat és kísérő tanáraikat Dr. Révész Piroska professzor asszony, a zsűri tagja, valamint Dr. Csupor Dezső és kollégái kalauzolják majd.

 

Az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézetbe szintén két csapat – az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium OTMG 1, illetve a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium Verseghy 1 csapata látogathat, akiket Dr. Boldogkői Zsolt intézetvezető professzor fogad majd.

 

Szent-Györgyi Sétán vehet részt a balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium The Mighty Chondrias, illetve a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium BMRG2 csapata. A középiskolásokat és tanáraikat Prof. Dr. Hannus István vezeti a szegedi emlékhelyekre.

 

Az SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézetben két csapatot – a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG Oxidázok és a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium Nukleotidok formációt – és a diákok osztálytársait is fogadja majd Dr. Martinek Tamás professzor úr.

 

Az intézetlátogatásokat – az eddigi hagyományoknak megfelelően – az SZGYTV megvalósításában is közreműködő SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai koordinálják.

 

A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versennyel, a tudományok megszerettetésével, az ismeretterjesztéssel, a mentor pedagógusok elismerésével, az inspiráló és a felsőfokú képzés gyakorlati oldalát is bemutató programokkal arra törekszik a Szegedi Tudományegyetem, hogy magához vonzza a tehetségeket és továbbtanulásra ösztönözzön.

 

*

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny lebonyolítása az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretében valósult meg.

 

A program-sorozat sikeréhez hozzájárultak a szponzorok, az SZTE céges partnerei, akik támogatták a tehetséggondozást célul tűző SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek