Bezár

Hírarchívum

A szegedi egyetemet választanák a továbbtanuló esztergomi gimnazisták

A szegedi egyetemet választanák a továbbtanuló esztergomi gimnazisták

2018. április 06.
2 perc

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjai a tavalyi SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a szegedi kirándulás és intézetlátogatás lehetőségét. A Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetétében részt vettek boncoláson, és a kábítószerekről szóló előadáson is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nem mindennapi élményben volt részük a Szegedi Tudományegyetemre látogató esztergomi gimnazistáknak: részt venni egy boncoláson olyan tapasztalat, ami kevés tizenévesnek adatik meg. A tudóspalánták az intézménylátogatást az SZTE 2017. évi Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén nyerték. Az Esztergomban tanulók közül többen tervezik, hogy tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetem folytatják.


Az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetében Dr. Sija Éva vegyész fogadta a kíváncsi középiskolásokat. Bemutatta az intézetet és az ott végzett vizsgálatokat, majd beléphettek a boncterembe is. A látogatást egy izgalmas előadás zárta a kábítószerekről.

 

„Nagy hatással volt rám, azt hiszem óriási lehetőség megtekinteni egy boncolást. Ez a látogatás megerősítette bennem azt az elhatározást, hogy én is Szegedre szeretnék jönni egyetemre. Kisvárosban nőttem fel, azért választottam Szegedet, mert azt hallottam, hogy nagyon családias a hangulat az egyetemen, nagyon sok a fiatal és nekem nagyon fontos, hogy egy kellemes és biztos környezetben tudjam folytatni a tanulmányaimat” – mondta Borhi Lilla, 11. osztályos tanuló, aki pszichológusnak készül.

Dobai Nándor szerint ez a szegedi egyetemen tett látogatás olyan lehetőség, ami nem mindenkinek adatik meg. Mivel az esztergomi diák orvostanhallgató szeretne lenni, azt gondolja, hogy a bonctermi program jó próba volt arra, hogy felmérje: mennyire is fogja bírni a választott pályával járó kihívásokat. Fontos számára az is, hogy a kiválasztott egyetemi városban milyen a hallgatók élete.


„Ismerőseimet kérdeztem meg, akik már egyetemre járnak, hogy milyenek a tapasztalataik. Esztergomtól Szeged egy kicsit messzebb van, mint például Pest, de ismerőseim azt mondták, hogy itt sokkal jobb az atmoszféra, mint a fővárosban” – fogalmazott az esztergomi gimnázium 12. osztályos tanulója.


Az esztergomi diákok örömmel vették tudomásul, hogy nemcsak azok vehettek részt az SZTE intézménybeli látogatáson, akik jelen voltak az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, hanem az osztálytársak is élvezhették és hasznosíthatták a nyereményút előnyeit.


A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem minden évben megrendezi a Nobel-díjas tudós emlékére és tiszteletére, akit 1928-ban neveztek ki a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetének élére, majd 1945-ig dolgozott itt. A 2017-ben háromnapos rendezvény nyertesei, helyezettjei és különdíjasai ösztöndíjakat, tanulmányutakat, tárgynyereményeket kaptak jutalmul.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek