Bezár

Hírarchívum

Hitek és tévhitek a 2017. év gyógynövényéről, a mákról

Hitek és tévhitek a 2017. év gyógynövényéről, a mákról

2017. június 22.
2 perc

Sokan imádják, mások nem is ismerik a mákos ételek ízét. Értékes élelmiszer- és gyógyszer alapanyagként, de veszélyes drogként is számon tartják a mákot. A 2017-ben az év gyógynövényének választott mákkal kapcsolatos hitekről és tévhitekről idén először beszélnek a nyilvánosság előtt a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészei és agrárszakemberei 2017. június 24-én az algyői Ezerjófű Egyesület rendezvényén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Akár hungarikum is lehetne a mák, mert annyira része a magyar kultúrának és gasztronómiának. A 2017-ben az év gyógynövényének választott mák magyarországi népszerűségének egyik oka az lehet, hogy a Kárpát-medence klimatikus viszonyai közepette kiválóan termeszthető – fogalmazott Csupor Dezső. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi docense, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke elárulta: a 2017. év gyógynövényéről szólva arra is emlékeztetnek, hogy Kabay János, a magyarországi morfingyártás atyja tette lehetővé, hogy a mákban található vegyületeket a mákszalma feldolgozásával nagyipari módszerekkel kinyerjék és felhasználhassák a gyógyszergyárak.

 

Furcsa gyógynövény a mák, értékes nyomelemeket és vitaminokat tartalmazó élelmiszer alapanyag, ám erre a célra csak nemesített fajtáinak sötétkék színű magja alkalmas. A Közép-Ázsiából elterjedt mákot Európa népeinek zöme nem építette be gasztronómiai kultúrájába, így egyes országokban kiskereskedelmi forgalmazása tilos. Igaz, az étkezési mákban is előfordulnak alkaloidok, de minimális mennyiségben. A világ számos országában káros drogként tartják számon a mák gubójából és szárából kinyerhető ópiumot. Az ellenőrzött körülmények közepette termesztett ipari mák viszont a gyógyszeripar jelentős alapanyaga.

 

– A mákban található vegyületek közül például a morfint a súlyos fájdalom csillapítására használják. A morfin volt az első növényi hatóanyag, amit tiszta formában és nagy mennyiségben képesek voltak előállítani a gyógyszeripar számára. Kétségtelen azonban, hogy ha a morfinnal visszaélnek, akkor kábítószerként működik. Éppen ezért ellenőrzött körülmények között kell a morfint alkalmazni – húzta alá a Csupor Dezső. – A mákban található vegyületek közül például a kodein köhögéscsillapító, a papaverin pedig görcsoldó hatású. Ezen kívül a mák olyan alkaloidokat is tartalmaz, amelyek gyógyszermolekulák alapanyagai lehetnek.

 

A mák, 2017. gyógynövénye körül forog az algyői Ezerjófű Egyesület 2017. június 24-i rendezvénye. E programon az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának a kutatói is részt vesznek. A „miért?”-re Csupor Dezsőnek az a válasza, hogy bár az egyetemnek alapvető funkciója az oktatás és a kutatás, de egy nemzetközi rangú és súlyú, az adófizetők pénzéből finanszírozott intézménynek az is dolga, hogy a hallgatók és a tudósok szféráján kívül élők számára is szolgáltasson, például hasznos információkat egy mindenki számára elérhető rendezvényen. Az Ezerjófű Egyesület algyői programján még arra a tabudöntő kérdésre is válasz születik, hogy valóban a csontritkulás ellenszere-e a mákolaj?


SZTEinfo


plakat_mak_napja_algyo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek