Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_lektorok

Nyári egyetemet és mesterszakot is kínál az SZTE hungarológia programja

Nyári egyetemet és mesterszakot is kínál az SZTE hungarológia programja

2017. július 21.
5 perc

Szegedi egyetemi unikum a hungarológia program: a magyar kultúrát, illetve a magyart idegen nyelvként tanító szakembereket képeznek, lektorokat támogatnak, nyári egyetemet szerveznek. A lektorként néhány szemesztert külföldön töltő SZTE-oktatók élménybeszámolóján jártunk, az SZTE Hungarológia programja vezetőjével beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Miért számít unikumnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára elérhető hungarológia mesterszak?


Hungarologusok_2


– Programunk különlegessége az integrált oktatás, amely azt jelenti, hogy bizonyos órákon a magyar és a külföldi diákok együtt tanulnak. Így a magyar hungarológus hallgatók a szakmai ismeretekkel együtt sajátítják el a kultúraátadás módszertanát. Egymás mellett ül, közös programokon vesz részt a magyar, a török, a német, a francia és az amerikai diák. Élvezetes, ahogy kiderül: mely nemzethez tartozó fiatalt éppen milyen kérdés foglalkoztat – osztotta meg velünk tapasztalatát Árvay Anett, aki az SZTE első hungarológia szakos évfolyamán végzett, és jelenleg az SZTE Bölcsészettudományi Kar hungarológia programját vezeti. – A közös tanulás célja az interkulturális szenzitivitás, a más kultúrák iránti érzékenység kifejlesztése, amely napjainkban különös jelentőséggel bír.


 

A magyarságról érdekesen

 

Az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetéhez tartozó Hungarológia program hagyományai az 1970-es évek végére nyúlnak.

 

– Kezdetben csak amerikai diákok érkeztek a Portland State University-ről, hogy magyar nyelvet és kultúrát tanuljanak, majd a program egyre több külföldit vonzott – emlékeztetett Árvay Anett. – Szükségessé vált kinevelni olyan szakértőket, akik felkészülten tudják oktatni a magyar nyelvet és kultúrát, olyan témákat és megközelítési módot választanak, hogy az a külföldieknek érdekes, releváns és érthető legyen. Mindez egy nyitott, sajátos oktatói hozzáállást és nagy felkészültséget igényel, ezért indult meg 1993-ban a hungarológusképzés.


Hungarologusok_3


Jelenleg az SZTE BTK bármely alapszakos hallgatója számára a „magyar mint idegen nyelv” minort, illetve a hungarológia mesterszakot kínálják. Hungarológiát mesterszinten a Szegedi Tudományegyetemen kívül csak az ELTE-n oktatnak.

 

 

Indiától Montenegróig

 

Ha külföldi egyetemen oktatnak, vagy külföldön Magyarországhoz kötődő kultúrtörténetet tanítanak, akkor azt magas szintű angol nyelvtudással tegyék! Ez a fő követelménye és jellemzője a szegedi hungarológiai képzésnek, ahol a hallgatók a képzőművészettől kezdve az irodalomtörténetig számos témáról megbízható ismereteket kapnak.

 

– A felsőfokú angol nyelvvizsgánál többre, vagyis szaknyelvi ismeretekre és interkulturális készségre van ahhoz szükség, hogy nem magyar anyanyelvűeket oktassunk nemzeti művészettörténetre vagy országismeretre – hangsúlyozta Árvay Anett.


Hungarologusok_1

 

Az SZTE Hungarológia MA képzést magyarul nem, vagy kevésbé beszélő külföldi diákok is elvégezhetik, akik tudásukat a kultúrdiplomáciában vagy az üzleti életben is hasznosíthatják. Így aztán érkezett már hallgató Montenegróból, de Újdelhiből is. A hungarológia tárgyú órákat az SZTE számos karán, részképzésben tanuló külföldi fiatal is hallgatja, vagy általánosan művelő tantárgyként tanulják például az SZTE ÁOK külföldi diákjai. Alkalmanként az SZTE külföldi oktatói, például a Fulbright-ösztöndíjas professzorok és az idegennyelvi tanszékek külföldi lektorai is részt vesznek a nyelvóráikon, vagy a kultúra előadásokon.

 

– A külföldi egyetemek egy részén az elmúlt évtizedekben működő magyar tanszékek közül több bezárt. Ez nem magyar sajátosság, általában jellemző az úgynevezett „kisnyelves”, azaz a kis létszámú nemzetek kultúraközvetítő tanszékeire – irányította a figyelmet a gondjaikra Árvay Anett, aki szerint a bölcsészalapú tudás a mai munkaerőpiacon nem megbecsült érték. – Bár a paradigmaváltás időszakát éljük, és szükség van akár az üzleti magyar nyelv oktatására is, mégis szeretnénk megőrizni a tudásalapú képzést, hogy a diplomás hungarológusok be tudjanak kapcsolódni nemzetközi tudományos kutatócsoportokba vagy kulturális projektekbe.

 

 

Kulturális misszionáriusok a lektorok

 

Mire jó a hungarológiai oktatás és képzés? A kérdésre válaszolt az SZTE Hungarológiai Műhely által rendezett, Szegedi hungarológusok a nagyvilágban című program, ahol elhangzott: kulturális missziónak is nevezhető a szegedi egyetemhez kötődő lektorok munkája.


Lektorok_1

 

Elsősorban a magyar mint idegen nyelv oktatása a lektor feladata, ugyanakkor ennél szélesebb körű tevékenységet folytat. Például részt vesz a tanszék és a helyi közösség életében, programok szervezésében, kötetszerkesztésben – sorolta Durst Péter, aki a SZTE BTK Hungarológia Központ oktatója. A lektorként a Zágrábi Magyar Intézettel, a helyi magyar kisebbség Ady-körével is kapcsolatokat ápoló egyetemi oktató óráit „származásnyelvi hallgatók” is látogatták.


Hungarologusok_4

Lektor volt Nápolyban és az Amerikai Egyesült Államokbeli Clevelandben is Mátyás Dénes. A jelenleg az SZTE ISZSZK Minőségfejlesztési és Stratégiai Igazgatóság referenseként dolgozó, de az SZTE hungarológiai programjába bekapcsolódó oktató feladata volt Clevelandben a magyar nyelvi órák tanmenetének a kidolgozása is. Elárulta: Olaszországban és az USA-ban egyaránt érdeklődve tanulják a hallgatók a magyart. Az amerikai egyetemen a – 60 év felettiek számára ingyenes – nyelvi órákra járók motiváltságát erősítette magyar származásuk.

 

– Az én hallgatóim többsége a török-magyar rokonság élményével vetette bele magát a tanulásba – fogalmazott az Ankarai Egyetem Magyar Tanszékén öt éven át lektori feladatokat ellátó Kincses-Nagy Éva. Az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Altajisztika Tanszékének adjunktusa egyetemi munkája mellett, a külképviseletekkel együttműködve, kulturális programokat szervezett, a törökországi magyar vonatkozású emlékek kataszterezésében vett részt, előadásokat tartott más egyetemeken.

 

Három külföldi egyetem lektoraként gyűjtött tapasztalatai közül az 1980-82 közötti varsói diáktüntetések időszakáról is színesen mesélt Szőnyi György Endre. Az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének egyetemi tanára a szegedi hungarológiai képzés egyik megalapítójaként is nyomon követte a lektori feladatkör ellátásához szükséges feltételek alakulását.

 

 

Summer University

 

A magyar nyelv magyarországi intenzív oktatásának egyik közkedvelt formája a Nyári Egyetem, amelyet több hazai intézmény is megrendez. Az SZTE hungarológiai programja 2000 óta szervez ilyen képzést.


Hungarologusok_6


Az SZTE Hungarológiai Nyári Egyetem programja népszerű, mert a váza évről évre azonos. Erről az SZTE Hírportálján is beszámoltunk már, legutóbb Az SZTE idén is megrendezi a Hungarológiai Nyári Egyetemet című cikkben.

 

A Szegedet és Magyarország értékeit is népszerűsítő, 2017. július 17. – augusztus 11. közötti „summer university” programja itt olvasható.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek