Bezár

Hírarchívum

"Könyvvel üzenek néked" - Erdődy-díjat kapott Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

"Könyvvel üzenek néked" - Erdődy-díjat kapott Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

2017. február 15.
2 perc

614, Radnóti Miklóstól származó dediákciót gyűjtött kötetbe Bíró-Balogh Tamás. A Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténész munkatársának a Könyvvel üzenek néked - Radnóti Miklós dedikációi című könyvét az Erdődy Editről elnevezett díjjal ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Könyvvel üzenek néked - Radnóti Miklós dedikációi című kötetéért vehette át Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa az Erdődy Edit-díjat.

A szegedi egyetem egykori hallgatójának, Radnóti Miklósnak a munkásságával több publikációjában is foglalkozik Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, az SZTE JGYPK oktatója.

„A szerző első publikációja Radnóti egyik dedikációjáról 15 évvel ezelőtt jelent meg. Ezt követően kezdte el szisztematikusan gyűjteni a költő saját kézzel írt ajánlásait. A legtöbbre a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban bukkant, de több városi és megyei intézményben is talált a költő feljegyzéseiből." Napjainkban négy olyan élő személyről tudunk, akinek Radnóti dedikált. A szegedi "Somogyi Könyvtárban egy igen izgalmas dokumentumra lelt: a költő, vagy egy segítője itt rejtette el az elkobzásra ítélt Újmódi pásztorok éneke egy példányát, palackba zárva. Az előzéklapjára pontos tudósítást írt azzal a céllal, hogy az utókor ne csak a verseket, hanem a kötet sorsát is megismerje. Az, hogy ilyen sok dedikáció maradt meg, az irodalomtörténészt is meglepte” – írja a szeged.hu.

Könyvvel üzenek néked - Radnóti Miklós dedikációi című, a „Szépmíves Kiadó gondozásában megjelent, rendkívül igényes könyvért vehette tehát át az Erdődy Edit – díjat, első vidéki elismertként. Az MTA egykori főmunkatársáról elnevezett, és az ő személyiségére és munkásságára emlékeztető egyedi műalkotást a névadó képzőművész lánya készítette, amelyhez egy kísérő oklevél is tartozik” – emlékeztet a szeged.hu. A regionális hírportálon és a vtvszeged.hu oldalon is elérhető a Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész elismeréséről szóló összeállítás.

További információkat a cultura.hu korábbi, Radnóti dedikációi “beszédes együttest” alkotnak című cikkében, illetve a Bíró-Balogh Tamás elismeréséről szóló, Radnóti feleségének egyetlen, ám irodalomtörténeti jelentőségű ajánlást írt című összefoglalójában találhat az érdeklődő olvasó.

SZTEinfo

Forrás: szeged.hu, cultura.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek