Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Toborzoceg_20160916

Toborzó céget alapít, több külföldi hallgatót vonzana az SZTE és az SE

Toborzó céget alapít, több külföldi hallgatót vonzana az SZTE és az SE

2016. szeptember 16.
3 perc

Közös toborzó céget alapít, így szeretné növelni az intézménybe érkező külföldi hallgatók számát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a budapesti Semmelweis Egyetem (SE). Az SZTE Szenátus friss döntésének hátteréről Nagy Katalint, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Magas színvonalú a külföldi hallgatók képzése a magyarországi felsőoktatásban, így a Szegedi Tudományegyetemen is. A több mint harminc éve alapított idegen nyelvű orvosképzésből származó bevételek az érintett hazai intézmények költségvetésének jelentős részét képezik – rögzítette Nagy Katalin professzor. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese szerint kölcsönös előnyökön alapul az országhatáron túlról érkező fiatalok angol vagy német nyelvű oktatása a magyar egyetemeken.

 

 

  Léptek az orvosképző intézmények

A külföldi hallgatók magyarországi egyetemi képzésének több mint 80 százaléka az egészségügyhöz kötődik. Eddig az orvos, fogorvos és gyógyszerész-hallgatókat nemzetközi toborzó cégek vonzották külföldről Magyarországra. A négy hazai „doktor-képző” hely közül először a Debreceni Egyetem (DE) alapított önálló toborzó céget. E lépés eredményességének mutatója, hogy megugrott a DE külföldi hallgatóinak a száma. A DE útja így lett a többiek számára tanulságos, modell-értékű megoldás.

 

Új fejlemény, hogy az eddig a Semmelweis Egyetemnek hallgatókat toborzó nemzetközi cég, az International Studies AG, illetve a Szegedi Tudományegyetemnek és a Pécsi Tudományegyetemnek egyetemistákat toborzó College International bejelentette: e feladatot nem vállalja a 2017-2018. tanévtől.

 

– Miért? – kérdeztük a szegedi rektorhelyettest. Nagy Katalintól megtudtuk: a nemzetközi cég a „kiöregedett humán erősforrásra” hivatkozva szünteti meg a külföldi hallgatók toborzását. Erre reagálva a PE saját, míg az SZTE és az SE közös toborzó cég alapításáról döntött.

 

 

  A közös kft. előnyei

A „Toborzó” Korlátolt Felelősségű Társaság alapításához 2016. szeptember 12-i rendkívüli ülésén járult hozzá a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa. Ugyanerről döntött néhány nappal korábban az SE vezető testülete. Így elindulhat a közös munka, a részletek összehangolása.

 

„A Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem is több évtizedes hagyománnyal rendelkezik az idegen nyelvű orvostudományi képzések területén, közös cél, hogy egy átfogó hazai felsőoktatási brand keretében az orvostanhallgató-toborzás bázisán kifejlesszék a nem orvostudományi diszciplínák marketingjét és értékesítését is” – adta hírül több médium, például a weborvos.hu is.

 

– Az SZTE és az SE közös portfóliója igazolja: mindkét intézmény elismeri és büszke a másik sikereire – hangsúlyozta a szegedi rektorhelyettes. Az SE sajtóközleménye szerint ez az új kft. „az alapításával, az Állami Számvevőszék korábbi észrevételeit figyelembe véve, a jelenleginél gazdaságosabban fenntartható és fejlesztésre ad lehetőséget”.

 

 

  Magyarország és az SZTE jó hírét vinni

– Célunk, hogy a külföldi hallgatók képzése bővüljön a Szegedi Tudományegyetemen. Így nemcsak az egészségügyi képzésekre, hanem a többi SZTE-karra – a hagyományokra építve, a jó gyakorlatot folytatva – az eddiginél több idegen nyelven itt tanuló fiatalt vonzzunk – jelentette ki Nagy Katalin. Az SZTE rektorhelyettese szerint ezen a téren a leggyorsabb fejlődés például az SZTE Gazdaságtudományi Karon, illetve az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon látható. Óriási a külföldi érdeklődés az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar szakjai iránt. Magyarország jó hírét viszik az SZTE Zeneművészeti Karon tanuló külföldiek. Emlékeztetett: kormányzati célkitűzés is, hogy a jelenleg a magyarországi egyetemisták 10 százalékát kitevő külföldi diákok arányát hosszú távon megduplázzák úgy, hogy ennek előnyeit élvezzék a magyar hallgatók is.

 

A hallgatótoborzás hagyományos terepe a nemzetközi oktatási vásár. Újított az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese azzal, hogy rendre Szegedre hívja a különböző országok Budapestre akkreditált nagyköveteit. A „legzöldebb” magyarországi egyetem, az SZTE értékeivel, tudományos és oktatási potenciáljával megismerkedő, továbbá a Tisza-parti város emberi léptékeiről, mérsékelt árairól és biztonságos környezetéről tapasztalatokat gyűjtő diplomaták így lehetnek szószólói saját hazájukban annak, miért érdemes a hallgatóbarát Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulni.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: SZTE KI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek