Bezár

Hírarchívum

rektori_kiemelt_nagy

Koszorúzás, születésnapi tisztelgés Szent-Györgyi Albert szobránál

Koszorúzás, születésnapi tisztelgés Szent-Györgyi Albert szobránál

2015. szeptember 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem polgárai Szent-Györgyi Albert születésnapja alkalmából 2015. szeptember 16-án 16 órakor megkoszorúzzák az universitas Nobel-díjas kutatójának, az intézmény egykori rektorának a szegedi Dugonics téri egyetemi épület előtt felállított szobrát. Köszöntőt mond Szabó Gábor rektor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szent-Györgyi Albert gazdag életművéből szinte minden esztendőre és hónapra találhatnánk olyan ünneplésre méltó jubileumot, ami arra emlékeztet: az SZTE Nobel-díjas kutatója nevéhez köthető teljesítményre, kezdeményezésre, hagyományra építhet a mai egyetem is.

 

 

Szeptemberi napok


Szent-Györgyi Albert 122 évvel ezelőtti születésnapjára, 1893. szeptember 16-ra is ekkor emlékezünk.


87 éve, 1928. szeptember 25-én adták hírül a lapok az akkor 35 éves kutatóról, hogy „A kormányzó a vallás- és közoktatásügyi miniszter előterjesztésére dr. Szent-Györgyi Albert groeningeni (Hollandia) egyetemi magántanárt a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen üresedésben lévő orvosi vegytani tanszékre egyetemi nyilvános rendes tanárrá kinevezte.”


Egy másik jeles szeptemberi nap: a Délmagyarország 81 éve, 1934. szeptember 20-án hozta nyilvánosságra, hogy „Amerika legnagyobb lapja, a ’The New York Times’ szeptember 8-án megjelent éjféli kiadásában az első oldalon hatalmas cikkben foglalkozik dr. Szent-Györgyi Albert szegedi egyetemi tanárral és a C-vitaminnal.

 


Hagyományteremtés


Hagyományteremtő céllal először 2014. szeptember 16-án tartott a Szegedi Tudományegyetem koszorúzási ünnepséget az universitas Nobel-díjas tudósának, egykori rektorának a Dugonics téri egyetemi épület lépcsőjén felállított szobránál. Így emlékeztetett az SZTE Szent-Györgyi Albert születésnapjára.


A szegedi Dugonics téri Tudássétány közelében, az egyetemi épület előtti egész alakos szobornál elhelyezett paprikakoszorú Bíró Lajos szobrászművész teljesítményére és a 2013. évi avató ünnepségre is utalt. Azóta Szent-Györgyi Albertnek az egyetem úgynevezett központi épülete előtti lépcsőn „lépegető” és „pipás” szobra rendkívül népszerű lett. A Nobel-díjas kutatóról formázott szobor mellé sokan és szívesen oda lépnek egy szelfi vagy egy csoportkép erejéig.

 

 

Ünnepség


2015. szeptember 16-án (szerdán) 16 órakor kezdődik a Dugonics téri Szent-Györgyi szobor körüli ünnepség. Köszöntőt Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora mond.


A Szent-Györgyi Albert, a kutatói és az alkotói teljesítmény előtti tisztelgésre szeretettel hívják és várják az SZTE polgárait és a Nobel-díjas kutató tisztelőit!

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek