Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

2015. június 04.
3 perc

Az akadémikus Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is részt vesz a 86. Ünnepi Könyvhét szegedi tudománynépszerűsítő akciójában: az „SZTE utcára viszi a tudományt”. A könyvheti beszélgetések, bemutatók mellett az egyetemi kiadói műhelyek sátrában a Klebelsberg Könyvtár és az Alma Mater is várja az olvasókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudáspresszóvá alakul a szegedi Lobby Café terasza a 86. Ünnepi Könyvhéten. A könyvek 2015. évi ünnepén többször is a Tisza-parti universitas Dugonics téri épületének közelében, így a Kárász utcai kávézó teraszán is főszerepet kapnak a kutatók.

 

 

Mi kapcsolja össze Szent-Györgyit és az ELI-t?

A Szegedi Egyetemi Tudástár, a Tisza-parti universitas kutatói teljesítményéről pillanatfelvételt adó 8 kötet néhány szerkesztőjével és szerzőjével Sipos Júlia, a Magyar Rádió tudománynépszerűsítő műsorainak közismert riportere és szerkesztője, a Magyar Tudomány című folyóirat szerkesztőbizottsági tagja beszélget 2015. június 5-én (pénteken) 16 óra 30 perctől a Lobby Café teraszán. A tudománynépszerűsítést hivatásának tekintő újságíró – többek között – Szabó Gábor akadémikust, az SZTE rektorát talán arról is megkérdezi, amit a fizikus kifejtett a Szabadegyetem – Szeged egyik előadásában és összegzett a Tudástárban. Mi kapcsolja össze az egyetem Nobel-díjas tudósát, Szent-Györgyi Albertet és a Szegeden épülő lézerközpontot?


A beszélgetésbe bekapcsolódik a Szegedi Egyetemi Tudástár sokszoros rekordere: Hannus István professor emeritus is. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének oktatója ugyancsak tanulmánnyá formálta a Szabadegyetem – Szeged Szent-Györgyi sorozatában elhangzott előadását a Tudástár 1. kötetében. Ugyanakkor a 8 részes könyvsorozat 3., Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban című kötetét szerzőként és szerkesztőként is jegyzi. Ráadásul az Élettelen természettudományok című 5. kötet szerkesztője.

 

 

Bővülő Tudástár


Miért kakukktojás a Szegedi Egyetemi Tudástár 8. kötete? Ezt a kötet szerkesztői csapatát képviselő Laczkó Sándor, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Különgyűjtemény Osztály osztályvezetője árulja majd el az érdeklődőknek.


Hogyan folytatható az szegedi egyetemről pillanatfelvételt adó Tudástár sorozat? Erre már kész a válasza a könyvheti beszélgetésbe bekapcsolódó Vajda Tamásnak. Az SZTE Egyetemi levéltár vezetője tanulmánnyal gazdagította az 1. és a 8. kötetet, miközben az egyetemtörténettel és a világháborús évfordulóval kapcsolatos kézirata megjelenésre vár – akár a Tudástár IX. köteteként…



 

Szent-Györgyitől az áltudományig


Tippeljen! Mi az a 13 + 1 dolog, amit csak kevesen tudnak a Nobel-díjról és Szent-Györgyi Albertről? Ki tudhatja ezt? A válasz egyértelmű: egy amerikai út és véletlenek sokasága hatására Szent-Györgyi kutatóvá lett Hannus István. Az SZTE vegyész professzorával június 6-án (szombaton) 18.30 és 19.30 között szintén a Lobby Café teraszán beszélget Újszászi Ilona.


Utcára a tudománnyal! Az Amerikában is népszerű Street Science-akció aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint az áltudomány (internet)sebes terjedése. Ezért érdemes megismerni a beszédes című Ködpiszkáló blogból kinőtt internetes oldalt alapító és folyamatosan bővítő, frissítő Csupor Dezsőt. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusát június 7-én (vasárnap) 16.30 és 17.00 között a Dugonics téri színpadon kérdezi Újszászi Ilona Tévhitekről, gyógyszerekről és gyógynövényekről.

 

Tehát az 86. Ünnepi Könyvhét tematikájában a szépirodalom mellett nagy hangsúlyt kap a tudománynépszerűsítés is. A szegedi egyetem több oktatója, kutatója vállal szerepet a könyvhéten. A program új és személyes találkozásokra kínál lehetőséget a tudósokkal.


A Szegedi Tudományegyetem ünnepi könyvheti programjairól folyamatosan beszámolnak az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Média Centrum munkatársai itt, az SZTE Hírportálján.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk:


86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek