Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

2015. június 05.
2 perc

Az orosz származású, Kossuth-díjas kortárs festőnő munkásságát bemutató és elemző tanulmánygyűjteményt mutatta be a kötet két szerkesztője, Cserjés Katalin és Szauter Dóra, valamint Káldy Sára, a kötet egyik tanulmányának szerzője a 86. Ünnepi Könyvhét hivatalos megnyitójának a napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 4., 16 óra, SZTE Klebelesberg Könyvtár:

 

Tóth Ákos szavaival élve minden kortárs szerző életművének halála után egy hétéves purgatóriumi időszakon kell átesnie, melyben megmérettetik a művész és a hagyaték értéke. Míg a kanonizáció tisztítótüzéből ki nem kerül, felesleges nagy monográfiákat, összegzéseket írni. Annál érdemesebb apró „mélyfúrásokat” végezni, egy-egy festményt, szimbólumot, sorozatot górcső alá venni. Pont erre vállalkozik a "Merőleges viszonyok. Tanulmányok El kazovszkijról" című kötet.


el kazovszkij muveszeteA gyűjteményben szereplő munkák különlegessége, hogy jelentős részük diákok tollából származik. Ritka az ilyen oktatói-hallgatói együttműködés, emeli ki Szauter Dóra. A közös egyetemi kutatást megelőzte Cserjés Katalin 2008-as kezdeményezése, melynek köszönhetően a következő évben megrendezhették az El Kazovszkij tiszteletére tartott emlékülést a Grand Caféban. Az itt elhangzott előadások, vetítések egyrészt felkeltették az érdeklődést, másrészt megalapozták a későbbi kutatómunkát. A hallgatóság nagy létszámán fellelkesülve egyetemi kurzust indított Cserjés Katalin és Tóth Ákos: az első félévben kialakult aktív alkotóműhely eredményeit foglalja össze a kiadvány.


A kötet címe El Kazovszkij saját univerzumának, ars poeticájának egyik alapköve. Alkotói útkeresése során szembesült azzal, hogy az egyedinek gondolt művészete szinte teljes egészében egyezik egy másik festőével. Elkezd tehát új irányt megfogalmazni; ebben kulcsszerepet játszik a merőleges viszony, mely a néző tekintetének „átalakítását” jelenti. Bele kívánja helyezni a nézőt a képbe, amelyben ikonikusan megjeleníti önmagát is, valamint gazdag szimbólumrendszerét.


Ezt a leválási folyamatot dolgozza fel Káldy Sára Foglalt utak című tanulmánya. Sára a 2009-es emlékülésen találkozott először Kazovszkij munkáival, az itt ébredt szimpátia miatt lett az egyetemi kurzus alkotóműhelyének egyik lelkes tagja. Az órára több karról is érkeztek hallgatók, és mindegyikük a maga szakja, érdeklődése oldaláról ragadta meg a festőművész alkotásait. Egy matematikus a geometriai formákat, szimbólumokat kutatta, más a balerina-motívum megjelenését figyelte. Az itt megvalósult kreatív kutatások sorozatát folytatni kívánják: a következő félévben újra elindítják a kurzust, ám új tematikával és lehetőségekkel, hiszen El Kazovszkij világa még nagy részében felfedezetlen.


SZTEinfo - Szalai Anna

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:


86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok

86. ünnepi könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában
86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról
„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek