2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2010  --  10. szám - 2010. október 11.  --  Kultúra
Újra Sze­ge­di Jazz Na­pok
Címkék: Kultúra

Drieny­ovsz­ki And­rás, a Sze­ge­di Jazz Na­pok szer­ve­ző­je saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón is­mer­tet­te a no­vem­ber el­ső hét­vé­gé­jén meg­ren­de­zen­dő fesz­ti­vál mű­so­rát. A 2004-es új­ra­kez­dés óta az idei im­már a he­te­dik lesz a sor­ban, de az ak­ko­ri cél­ki­tű­zé­sek nem vál­toz­tak. Ne­ve­ze­te­sen, hogy min­den év­ben sze­re­pel­jen sze­ge­di ze­né­szek­ből ál­ló tár­su­lat, a fel­lé­pők kö­zött le­gyen úgy­ne­ve­zett nem­zet­kö­zi nagy­ágyú, és friss len­dü­le­tet kép­vi­se­lő, fi­a­tal csa­pa­tok is el­jöj­je­nek Sze­ged­re.
A Sze­ge­di Jazz Na­pok új­don­sá­ga, hogy pén­tek és szom­bat es­té­re ke­rül­tek a prog­ra­mok, va­la­mint a ko­ráb­bi évek­nél jó­val ke­ve­sebb pénz­ből le­het je­gyet vál­ta­ni a kon­cer­tek­re.
A pén­te­ki nap nyi­tó­ze­ne­ka­ra a sze­ge­di kö­tő­dé­sű Dél-al­föl­di Ütő­e­gyüttes, Takó La­jos ze­ne­ta­nár ta­nít­vá­nya­i­val ala­kí­tott work­shop­ja. A szé­les re­per­to­ár­ban min­den han­got ki­zá­ró­lag ütős hang­sze­rek­kel szó­lal­tat­nak meg. Az el­ső nap ki­emel­ke­dő ze­né­sze Wal­lace Roney, aki Miles Da­vis ta­lán egyet­len ta­nít­vá­nya volt, az ame­ri­kai dzsessz arany­ko­rá­nak mél­tó kép­vi­se­lő­je. Sa­ját ze­ne­ka­rá­ban test­vé­re is ját­szik sza­xo­fo­non. Az est har­ma­dik fel­lé­pő­je a nép­sze­rű „ku­bai-ma­gyar” dzsessz­dí­va, Elsa Valle, ha­mi­sí­tat­lan afrokubán rit­mus- és dal­lam­vi­lá­got kép­vi­sel, emel­lett a la­tin dzsessz gyö­ke­re­i­ből táp­lál­ko­zik. Az együt­tes­ben köz­re­mű­kö­dik a ki­vá­ló dzsessz­éne­kes, Winand Gá­bor és a do­bok mű­vé­sze, Kő­sze­gi Im­re.
Drieny­ovsz­ki And­rás el­mon­dá­sa sze­rint sze­ret­né új­ra­élesz­te­ni a sze­ge­di dzsesszk­lub­bot, hi­szen a vá­ros min­dig a ha­zai dzsessz­élet vér­ke­rin­gés­éhez tar­to­zott. Ezért pén­tek­ről szom­bat­ra vir­ra­dó éj­jel a Port Royal­ban a ré­gi fesz­ti­vá­lok­hoz ha­son­ló klub­kon­cert lesz Baló Ist­ván és ba­rá­tai köz­re­mű­kö­dé­sé­vel. To­váb­bá elő­re­ha­la­dott tár­gya­lá­sok foly­nak a Ma­gyar Rá­di­ó­val, hogy a kon­cer­tek­ről, mint aho­gyan a nyolc­va­nas évek ele­jén, rá­dió­fel­vé­te­lek ké­szül­je­nek.
Szom­ba­ton a fesz­ti­vál vis­­sza­té­rő ven­dé­ge, Dés And­rás Quar­tet­je kezd. őket kö­ve­ti a Sze­ge­di Jazz Na­pok ki­emel­ke­dő for­má­ci­ó­ja, az „Umbrella Jun­gle”. Winx és David Haynes pro­duk­ci­ó­ja már ön­ma­gá­ban meg­ér­né a bér­let árát. E két fi­gu­ra ki­ke­rül­he­tet­len, Vinxt akar­va-aka­rat­lan min­den­ki hall­hat­ta már, hi­szen töb­bek kö­zött nem ki­sebb elő­adók ze­né­i­ben köz­re­mű­kö­dött ze­nész­ként vagy szer­ző­ként, mint Tom Jo­nes, Sting, Her­bie Han­cock és Ste­vie Won­der, de Haynes lis­tá­ja sem sze­ré­nyebb, elég meg­em­lí­te­ni Prince ne­vét. A fesz­ti­vált egy nem­zet­kö­zi for­má­ció fel­lé­pé­se zár­ja, a Sleep­ing Camel tag­jai Ma­gyar­or­szág­ról, Iz­ra­el­ből, Ele­fánt­csont­part­ról, Len­gyel­or­szág­ból, Szer­bi­á­ból, Fran­cia­or­szág­ból ér­kez­nek. A world-­jazz for­má­ció a nyu­gat-af­ri­kai, zsi­dó, arab és bal­ká­ni etnót ve­gyí­ti a funk és groove-­jazz ele­me­i­vel.
A rész­le­tes mű­sor a http://www.pri­vate­mu­sic.hu/­con­cert­s.html ol­da­lon te­kint­he­tő meg. A Sze­ge­di Jazz Na­pok idő­pont­ja: 2010. no­vem­ber 5-6. Hely­szí­nei: a Bel­vá­ro­si mo­zi és a Port Roy­al.
A na­pi­je­gyek ára 3500 Ft, a két­na­pos bér­le­te­ké 5000 Ft, a pén­tek éj­sza­kai Jazz Klub-kon­cert be­lé­pő­je pe­dig mind­ös­­sze 500 Ft.

Bezár