2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2010  --  1. szám - 2010. január 18.  --  Kultúra
Te­het­ség­gon­do­zás fel­ső­fokon
Az SZTE-n a szá­mos te­het­ség­gon­do­zó kez­de­mé­nye­zést az SZTE Hall­ga­tói és Köz­kap­cso­la­ti Rek­torhe­lyette­si Hi­va­tal és Igaz­ga­tó­ság fog­ja ös­­sze.
Címkék: Kultúra

A sze­ge­di te­het­ség­gon­do­zás ered­mé­nye­i­nek meg­őr­zé­se és fej­lesz­té­se ér­de­ké­ben Sze­ged Me­gyei Jo­gú Vá­ros Ön­kor­mány­za­tá­val együtt­mű­köd­ve lét­re­hoz­ták a Sze­ge­di Te­het­ség­gon­do­zó Ta­ná­csot, amely ös­­sze­han­gol­ni tö­rek­szik a kö­zép­is­ko­lás, va­la­mint az egye­te­mi te­het­sé­gek fel­ka­ro­lá­sát, gon­do­zá­sát. A ta­nács – ál­ta­lá­ban a Sze­ged Me­gyei Jo­gú Vá­ros Ön­kor­mány­za­ta ál­tal nyúj­tott tá­mo­ga­tá­son ke­resz­tül – ösz­tön­díj­jal se­gí­ti a dok­toran­duszhall­gatókat, a te­het­sé­ges spor­to­ló­kat, de a – fő­ként sze­ge­di – kö­zép­is­ko­lá­so­kat is: az ,,Esélyt a kö­zép­is­ko­lás te­het­ség­nekö prog­ram­ra a szo­ci­á­li­san rá­szo­ru­ló, sze­ge­di kö­zép­is­ko­lák­ban ta­nu­ló, ki­emel­ke­dő ta­nul­má­nyi, sport vagy mű­vé­sze­ti te­vé­keny­ség­gel ren­delkező di­á­kok pá­lyáz­hat­nak. A ta­nács gon­doz­za to­váb­bá a GE Hun­ga­ry ZRt. „Öv­eges Jó­zsef” hall­ga­tói és PhD-ösztöndíját is.

tehetseggondozas
A legtehetségesebbek az OTDK-versenyeken indulhatnak.

Az egye­tem bár­mely te­het­sé­ges hall­ga­tó­ja ál­tal meg­pá­lyáz­ha­tó az éven­te ki­írt Sze­ged vá­ro­si ösz­tön­díj, mely tíz hó­na­pon ke­resz­tül ha­vi tíz­ezer fo­rint­tal tá­mo­gat­ja a nyer­tes hall­ga­tó­kat.
Nem­csak anya­gi se­gít­sé­get ad, ha­nem sok más mel­lett aján­lá­sok­kal, in­gye­nes jo­gi ta­nács­adás­sal, ban­ki VIP-kedvezményekkel is tá­mo­gat­ja pá­lyá­zó­it az SZTE Sófi Jó­zsef a Sze­ge­di Te­het­sé­ge­kért Ala­pít­vány: 2009-ben öt hall­ga­tó nyer­te el az ala­pít­vány fe­jen­ként 200 ezer fo­rin­tos dí­ját, és öt kü­lön­dí­jat is ki­osz­tot­tak. A Só­fi-ösz­tön­díj­ra pá­lyá­zók tag­ja­i­vá vál­nak a szá­mos előnyt ga­ran­tá­ló Só­fi-ösz­tön­díj­klub­nak.
Kü­lön fel­vé­te­li­vel a leg­te­het­sé­ge­seb­be­ket vár­ják a sze­ge­di szak­kol­lé­gi­u­mok. A Her­man Ot­tó Kol­lé­gi­um „B” épü­le­té­ben mű­kö­dik a tár­sa­dal­mi prob­lé­mák­ra ér­zé­keny, szak­ma­i­lag igé­nyes ér­tel­mi­ség ki­ne­ve­lé­sé­re hi­va­tott Sze­ge­di Tár­sa­da­lom­tu­do­má­nyi Szak­kol­lé­gi­um, mely min­den­ki szá­má­ra nyi­tott, de első­sor­ban az ÁJTK, a BTK, a GTK és a TTIK hall­ga­tó­it vár­ják, hi­szen a szak­kol­lé­gi­um cél­ja, hogy tag­jai a szak­kol­lé­gi­u­mi kur­zu­sok ál­tal gya­ra­pít­has­sák tu­dá­su­kat, me­lyet di­ák­kö­ri dol­go­za­ta­ik­ban fel­hasz­nál­hat­nak, a későb­biek­ben pe­dig PhD-hallgatóként tu­do­má­nyos mun­ká­ik­ban vagy a munkaerőpi­a­con ka­ma­toz­tat­hat­nak. En­nek ér­de­ké­ben a kur­zu­sok elő­adó­it az or­szág ve­ze­tő szak­te­kin­té­lyei kö­zül vá­laszt­ják ki.
Az Eöt­vös Lo­ránd Kol­lé­gi­um a leg­ko­mo­lyabb tra­dí­ci­ók­kal ren­delkező vi­dé­ki szak­kol­lé­gi­um Ma­gyar­or­szá­gon, az egye­tem ki­vá­ló hall­ga­tó­i­ból ál­ló kö­zös­ség, tu­do­má­nyos és kul­tu­rá­lis mű­hely. Kar­kö­zi szak­kol­lé­gi­um, te­hát bár­mi­lyen sza­kos hall­ga­tó lak­hat­ja, tag­jai szá­má­ra bel­ső szak­mai kép­zést, kü­lön kol­lé­gi­u­mi ösz­tön­dí­ja­kat, gaz­dag kul­tu­rá­lis és kö­zös­sé­gi éle­tet nyújt. Közér­thető mó­don mu­tat­nak be egy-­e­gy ér­de­kes te­rü­le­tet pél­dá­ul az Eöt­vös Es­ték, spe­ci­á­lis szak­te­rü­le­ti is­me­re­te­ket nyúj­ta­nak a tu­do­má­nyos mű­he­lyek, ezek mel­lett töb­bek kö­zött nyelv­kur­zu­sok, di­ák­szín­pad, kol­lé­gi­u­mi új­ság szol­gál­ja a hall­ga­tók igé­nye­it. A kol­lé­gi­um ko­or­di­nál­ja a ha­ma­ro­san in­du­ló Sze­ge­di Tehetség-HÍD (Hall­ga­tók Ígé­re­tes Di­á­kok­ból) Prog­ra­mot, mely egyé­ni ösz­tön­díj­jal, ál­ta­lá­nos és szak­mai men­tor­ság­gal és még sok min­den más­sal tá­mo­gat­ja a vég­zős kö­zép­is­ko­lá­so­kat, akik út­ját egye­te­mis­ta­ként is igyek­szik fi­gye­lem­mel kí­sér­ni. A pá­lyá­zat leg­főbb ele­mei: ta­nul­má­nyi át­lag, nyelv­is­me­ret, in­for­ma­ti­kai is­me­re­tek, szak­mai ver­se­nyek, pro­jekt­mun­ka, aján­lá­sok, fel­sőok­tatási je­lent­ke­zés (kö­zép­is­ko­lás­ok­nál), egyéb. To­váb­bi in­for­má­ció és je­lent­ke­zé­si lap a www.eotvos.u-szeged.hu ol­da­lon ta­lál­ha­tó, va­la­mint érdek­lőd­ni le­het Varga-Orvos Zol­tán­nál a voz­parag@gmail.com e-mail­ cí­men. Je­lent­ke­zé­si ha­tár­idő: 2010. jú­ni­us 1.

Arany Mi­hály

Bezár