2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  1. szám - 2010. január 18.  --  Kultúra
Sze­ged, a kul­tú­ra fel­leg­vá­ra
Sze­ged kul­tu­rá­lis éle­té­nek sok­szí­nű­sé­gét leg­job­ban ta­lán azok a hely­szí­nek mu­tat­ják be, ame­lyek ott­hont ad­nak a kü­lön­bö­ző iro­dal­mi, kép­ző­mű­vé­sze­ti, ze­nei és szín­há­zi es­tek­nek.
Címkék: Kultúra

A két emblematikus hely­szín, a Grand Café és a Bel­vá­ro­si mo­zi nem­csak egy­sze­rű­en fil­me­ket ve­tít, ha­nem több más kul­tu­rá­lis ese­mény­nek is ott­hont ad. Bár mind­ket­tő ká­vé­zót is mű­köd­tet, ha­son­ló­sá­guk ép­pen an­­nyi van, mint kü­lönb­sé­gük. A Grand Café 1996 óta köz­pon­ti hely­szí­ne a vá­ros­nak, kul­tu­rá­lis cso­mó­pont; a kor­társ iro­da­lom és film­mű­vé­szet al­ko­tói szin­te ki­vé­tel nél­kül meg­for­dul­tak már itt. A „Grand” szá­mos szín­vo­na­las kon­fe­ren­ci­á­nak és fesz­ti­vál­nak adott ott­hont, szin­te ál­lan­dó­an újabb és újabb ki­ál­lí­tott anya­gok lát­ha­tó­ak a ká­vé­ház fa­la­in. Eb­ből a szem­pont­ból a Grand test­vér­ének is ne­vez­he­tő a Mó­ra Fe­renc Kol­lé­gi­um, mind­ket­tő Er­dé­lyi Ág­nes mun­kás­sá­gát di­csé­ri.

kultura
A Szegedi Ifjúsági Napok az egyik legnépszerűbb nyári fesztivál. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba
A Bel­vá­ro­si mo­zi kis­sé po­pu­lá­ri­sabb­nak tű­nik a mű­vé­szi­es Grand mel­lett, prog­ram­kí­ná­la­ta azon­ban így szé­le­sebb kö­zön­sé­get tud von­za­ni. Épü­le­tét ere­de­ti­leg is film­pa­lo­tá­nak épí­tet­ték 1920-ban, és a mo­zi ar­ról is ne­ve­ze­tes, hogy itt nyílt meg Ma­gyar­or­szá­gon har­ma­dik­ként, vi­dé­ken el­ső­ként 3D-s moziterem. Ha­son­ló­an több funk­ci­ós ká­vé­ház a nem­do­hány­zó Mil­len­ni­u­mi Ká­vé­ház, itt jel­lem­ző­en a dzsessz­kon­cer­tek, va­la­mint a nép­ze­nei és la­tin tánc­es­tek ke­rül­nek elő­tér­be. A sár­ga-zöld csí­kos fa­lú pin­ce­he­lyi­ség­nek ál­lan­dó kö­zön­sé­ge ala­kult. Az utób­bi évek­ben az Assam Tea­ház­ban is szá­mos iro­dal­mi be­szél­ge­tést ren­dez­tek meg, a nem­do­hány­zó kü­lön­te­rem­ben meg­for­dult a kor­társ iro­da­lom több je­les kép­vi­se­lő­je.
A kü­lön­bö­ző mű­vé­sze­ti ágak kö­zös met­szés­pont­ja a Reök-­palota és az IH Ren­dez­vény­köz­pont. Előb­bi 2008 au­gusz­tu­sá­ban nyílt meg ki­sebb fel­újí­tá­si mun­ká­kat kö­ve­tő­en, és kis­vár­tat­va be­épült a sze­ge­di kul­tu­rá­lis élet­be, az ad­dig fel sem tű­nő hi­á­nyos­sá­go­kat pó­tol­va. Itt is szá­mos kul­tu­rá­lis ese­ményt ren­dez­nek meg, szín­há­zi elő­adás­tól ki­ál­lí­tá­so­kig, film­ve­tí­té­sek­től iro­dal­mi es­te­kig. Az IH 1979-ben kezd­te meg mű­kö­dé­sét, majd ez az épü­let is fel­újí­tá­sa szo­rult. Min­den szem­pont­ból meg­újul­va és akadá­ly­mentesítve nyi­tot­ta meg új­ra ka­pu­it 2008 őszén, és fi­a­ta­los len­dü­let­tel foly­tat­ta har­minc éve tar­tó, el­ma­rad­ha­tat­lan kul­tu­rá­lis mun­kás­sá­gát.
A ha­gyo­má­nyo­sabb in­téz­mé­nyek­ben is bő­vel­ke­dik Sze­ged. Két könyv­tá­ra van, a pár éve mű­kö­dő Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban (TIK) ta­lál­ha­tó Egye­te­mi Könyv­tár mel­lett a So­mo­gyi Kár­oly Vá­ro­si és Me­gyei Könyv­tár, mind­ket­tő­ben szá­mos egyéb prog­ra­mot is ren­dez­nek. A Mó­ra Fe­renc Mú­ze­u­mot szin­tén nem­ré­gi­ben újí­tot­ták fel, 2007-ben nyílt meg új­ra, a ki­ál­lí­tá­sok mel­lett iro­dal­mi be­szél­ge­té­sek­nek is ott­hont ad.
A Sze­ge­di Nem­ze­ti Szín­ház, Kö­vér Bé­la Báb­szín­ház és a Pin­ce­szín­ház mel­lett al­ter­na­tív tár­su­la­tok­ban is bő­vel­ke­dik a vá­ro­si szín­há­zi élet. A MASZK Egye­sü­let, a Focus Mű­hely és a Sze­ge­di Egye­te­mi Szín­ház fi­a­tal mű­vé­szei rend­kí­vül szín­vo­na­las elő­adá­sa­ik szin­te egy­foly­tá­ban meg­te­kint­he­tő­ek a vá­ros kü­lön­bö­ző kul­tu­rá­lis hely­szí­ne­in. Sze­ged tu­risz­ti­kai von­ze­re­je a het­ven­éves múlt­tal ren­del­ke­ző Sze­ged Sza­bad­té­ri Já­té­kok, or­szá­gunk el­ső nyá­ri szín­há­za.
Há­rom fon­tos fesz­ti­vál is szí­ne­zi az éve­ket, az egy hó­na­pos SZTE őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál, il­let­ve az Egye­te­mi Ta­vasz. Ezek prog­ram­so­ro­za­tá­ba gya­kor­la­ti­lag min­den sze­ge­di in­téz­mény és hely­szín be­kap­cso­ló­dik, a vá­ros ilyen­kor fel­pezs­dül, egy­mást érik a kü­lön­bö­ző prog­ra­mok. Az őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vált a kö­vet­ke­ző öt év­ben a vá­ros is ko­moly ös­­szeg­gel, egy­mil­lió fo­rint­tal tá­mo­gat­ja. A SZIN-t pe­dig va­ló­szí­nű­leg sen­ki­nek nem kell be­mu­tat­ni. A há­rom­na­pos fesz­ti­vál leg­in­kább kön­­nyű­ze­nei kon­cert­je­i­ről hí­res, ho­lott ezen­kí­vül ren­ge­teg más tí­pu­sú prog­ra­mon is részt le­het ven­ni a Part­für­dőn.

Sze­ke­res Ni­ko­let­t

Bezár