2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2010  --  5. szám - 2010. március 29.  --  Kultúra
Ki­lá­tás Sze­ged­re
A Szent Ist­ván té­ri víz­tor­ny
Címkék: Kultúra

Ha­tal­mas szél­ben és ra­gyo­gó nap­sü­tés­ben in­dul­tam bi­cik­li­vel a Du­go­nics tér­re, itt várt Já­nos. Út­köz­ben egy is­me­rő­söm­mel ta­lál­koz­tam, aki ré­gen lá­tott ba­rá­ta­it ka­la­u­zol­ta Sze­ged lát­vá­nyos­sá­ga­it meg­néz­ni. Mit mu­tas­son ne­kik? – kér­dez­te, és ha­bo­zás nél­kül vág­tam rá, a Szent Ist­ván té­ri víz­tor­nyot. Oda in­dul­tunk mi is Já­nos­sal, ahogy évek óta min­dig.
A víz­to­rony épí­té­sé­re ki­írt pá­lyá­za­tot 1903-ban Zielin­s­ki Szi­lárd nyer­te el. Az ezer köb­mé­te­res tá­ro­ló ter­ve ak­ko­ri­ban egye­dül­ál­ló­nak szá­mí­tott, hi­szen Ma­gyar­or­szá­gon ez volt az el­ső vas­be­ton­szer­ke­zet­tel meg­konst­ru­ált tar­tó­rend­szer és tá­ro­ló­me­den­ce. A to­rony az ál­lan­dó vízműhálózat ki­épí­té­sé­nek egyik kulcs­pont­ja­ként fon­tos fel­ada­to­kat hi­va­tott be­töl­te­ni. A sze­ces­­szi­ós hom­lok­zat Korb Flóris, a ki­vi­te­le­zés Fre­und Hen­rik és fi­ai mun­ká­ját di­csé­rik.
Pár év­vel ez­előtt nap mint nap a víz­to­rony alat­ti zsib­vá­sár hang­ja­i­ra éb­red­tem. Az ab­lak­ból ki­néz­ve a pa­ti­nás épü­let al­já­ban zöld­sé­get-gyü­möl­csöt árul­tak, ki­főz­dék és cse­cse­be­cse­áru­sok szí­nes ka­val­kád­ja gyö­nyör­köd­tet­te a sze­me­met.
2005-ben meg­kezd­ték az ak­kor már száz éve üze­me­lő épü­let fel­újí­tá­sát, hi­szen az el­telt idő alatt a tar­tály és a tar­tó­szer­ke­zet sú­lyos ká­ro­so­dá­so­kat szen­ved­tek. A zsib­vá­sár el­tűnt, hos­­szú időn ke­resz­tül a kö­zel­be sem le­he­tett men­ni. A meg­újí­tott park szebb lett, mint volt, a ki­he­lye­zett pó­di­u­mok azon­ban nem pó­tol­ták a ré­gi han­gu­la­tot, ri­deg­nek tű­nik a ré­gi for­ga­tag­hoz ké­pest.
Ki­csit szu­szog­va ér­kez­tünk fel a víz­to­rony leg­te­te­jé­re. Erő­sen fújt a szél. A lát­vány azon­ban min­dent fe­lül­múlt. Jár­kál­tunk kör­be-kör­be, Sze­ged egé­sze be­lát­ha­tó. A há­zak sű­rű­jé­ből ki­ma­gas­la­nak a temp­lo­mok, fon­to­sabb épü­le­tek, Fel­ső­vá­ros ha­tá­rá­ban a pa­nel­töm­bök. Lát­ni meg­an­­nyi ap­ró, tit­kos bel­ső ud­vart, a há­zak­tól övez­ve, pi­ro­san, vö­rö­sen, zöl­den vagy sár­gán búj­nak ki fal­da­ra­bok a te­tők kö­zött vagy kis ut­cák rej­te­ké­ből. A vá­ros meg­mu­tat­ja ma­gát, meg­adó­an és sze­mér­me­sen en­ged a kí­ván­csi te­kin­te­tek­nek.
A víz­to­rony je­les és ün­nep­nap­okon, to­váb­bá áp­ri­lis 1-től ok­tó­ber 31-ig min­den hó­nap el­ső szom­bat­ján, va­la­mint a Sze­ge­di Sza­bad­té­ri Já­té­kok elő­adá­sá­nak nap­ja­in té­rí­tés fe­jé­ben (fel­nőt­tek­nek 220, di­á­kok­nak és nyug­dí­ja­sok­nak 110 fo­rin­tért); a Sze­ge­di Víz­mű Zrt. ál­tal meg­ren­de­zett nyílt na­po­kon pe­dig in­gye­ne­sen lá­to­gat­ha­tó.

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár