2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2010  --  10. szám - 2010. október 11.  --  Kultúra
Forgatás: Sammy nagy ka­land­ja – A tit­kos át­já­ró 3D
Címkék: Kultúra

forgatasAki sze­ret­te a Némó nyo­má­ban cí­mű pár év­vel ez­előt­ti ani­má­ci­ós fil­met, az nagy va­ló­szí­nű­ség­gel a Sammy nagy ka­land­ját is sze­ret­ni fog­ja, bár most a ha­lak he­lyett az óce­á­nok­ban ka­lan­do­zó tek­nő­sö­ké a fő­sze­rep.
Fil­münk fő­hő­sé­vel, Sam­myv­el elő­ször öt­ven­éves ko­ráb­ban ta­lál­ko­zunk, majd az el­me­sé­lé­se alap­ján kö­zel más­fél órá­ban tá­rul elénk egy tek­nős ka­lan­dos éle­te. A meg­szü­le­tés utá­ni ne­héz­sé­gek­től kezd­ve a rá le­sel­ke­dő ve­szé­lye­ken át az élet­re szó­ló ba­rát­ság, a sze­re­lem meg­ta­lá­lá­sa és az em­be­rek­hez va­ló vi­szony mind meg­je­le­nik a film­ben. A tör­té­net vi­szony­lag egy­sze­rű, Sammy éle­te el­ső nap­ján meg­ta­lál­ja nagy sze­rel­mét, Shellyt, akit az­tán el is ve­szít, de vé­gül ter­mé­sze­te­sen meg­ta­lál­ja majd a kis tek­nős­lányt. Út­ja so­rán Sammy ter­mé­sze­te­sen ba­rá­tok­ra lel, akik­kel ide­ig-órá­ig együtt sod­ród­hat a nagy vi­zek­ben.
A film­nek ki­fe­je­zet­ten jót tesz a 3D tech­ni­ka, a né­ző­nek oly­kor olyan ér­zé­se tá­mad, hogy ő ma­ga is a tek­nő­sök kö­zött úsz­kál a gyö­nyö­rű ko­rall­zá­tony­ok kö­zött, és ez biz­to­san a gye­re­kek­nek és fel­nőt­tek­nek is mo­solyt csal az ar­cá­ra.
Mind­ezek mel­lett a me­sefil­mek­ből nem hi­á­nyoz­hat egy kis ta­ní­tó-ne­ve­lő jel­leg sem. A Sammy nagy ka­land­já­ban sze­ren­csé­re nem a go­nosz, rossz, ár­tó em­be­rek a hang­sú­lyo­sak, ha­nem az ő hi­bá­i­kat ki­ja­ví­ta­ni igyek­vő sze­mé­lyek fi­gu­rái, ez eset­ben konk­ré­tan az előbb hip­pi, majd ké­sőbb ál­lat­men­tők­ké lé­pett em­be­re­krõl van szó.
Min­dent ös­­sze­vet­ve a Sammy nagy ka­land­ja egy ked­ves tör­té­net né­hány tek­nős ka­lan­do­zá­sa­i­ról, ami ki­csik­nek és na­gyok­nak egy­aránt él­vez­he­tő, ara­nyos és vic­ces ka­rak­te­rek­kel, gyö­nyö­rű ké­pek­kel és na­gyon jó ze­né­vel tár­sul­va.

Sammy nagy ka­land­ja – A tit­kos át­já­ró: szí­nes, ma­gya­rul be­szé­lő, bel­ga ani­má­ci­ós film, 88 perc, 2010. Ren­dez­te: Ben Stassen.

Petró Ju­li­an­na

Bezár