Magánfél kérésére végzett vizsgálatok

Újból fogadunk apasági vizsgálatokra megkereséseket!


Magánfél kérésére végzett származás megállapítási vizsgálat feltétele, hogy a kiskorú gyermek vizsgálatát gondozója (anya) engedélyezze. Ennek egyik módja, hogy maga is részt vesz a vizsgálatban (3 személyes vizsgálat), vagy ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozatban hozzájárul a gyermekével kapcsolatos származás megállapítási vizsgálathoz és a mintavételhez.


Bejelentkezés és időpont egyeztetés telefonon történik. Általában a mintavétel intézetünkben a keddi napokon van, jelentkezni az előző nap is lehet.


A mintavétel 4-5 ml vénás vér vételét, illetve a gyermekeknél, amennyiben a vérvétel sikertelen, akkor 2 db szájnyálkahártya törlet vételét jelenti. A mintavételről jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza a felek adatait, személyi igazolvány számukat, a gyermekeknél pedig vagy a születési anyakönyvi kivonat számát vagy a TAJ számot.


A vizsgálatok már a gyermek születése után elvégezhetők.


A szakértői vélemény elkészültének ideje 3-4 hét, melyből a vizsgálatban résztvevő felnőttek mindegyike kap. A véleményt személyi igazolvány bemutatása mellett a vizsgálatban résztvevő személyek az intézetben átvehetik, vagy postai úton, "saját kezéhez" jelzésű tértivevényes küldeményként megküldjük.


A vélemény tartalmazza a kapott DNS profilokat és a mindenki számára érthető, egyértelmű szöveges következtetést is, mely értelmezi a kapott eredményeket. Az apasági vizsgálat pontossága meghaladja a 99, 99 százalékot, a rokonság a DNS-vizsgálat alapján egyértelműen megállapítható, illetve kizárható.


A vizsgálat költsége 3 személy esetén /anya, gyermek, férfi/ bruttó 112.155 Ft, melyet az intézetben kapott postautalványon kell befizetni. A vizsgálatot a befizetést igazoló szelvény bemutatása után kezdjük el.


Az eredmény bármilyen jogi eljárásban felhasználható, azt a hatóságok elfogadják.