csesztregi

Kábítószerek, designer drogok - a 'sötét oldal' kémiája"

Az elmúlt 6 évben a kábító hatású szerek piaca jelentősen átrendeződött hazánkban. Az évtizedek, évszázadok óta ismert és használt kábítószerek mellett megdöbbentő számban és dinamizmussal jelentek meg új, korábban ismeretlen anyagok a bódulatkeltő szerek kínálatában.
A rendőrségi lefoglalások vizsgálati eredményeinek statisztikai áttekintése segítségével részletes kép rajzolódik ki azoknak az új szereknek a terjedéséről, amelyek átírták a kábítószerekkel kapcsolatos gondolkodásunkat. A kémiai háttér vonatkozásban elmondható, hogy a „dizájner drog” jelenség mögött a gyógyszerkutatásban is alkalmazott módszer, a hatóanyag vegyületek adott célra történő tervezése jelenik meg. Ez a jelenség is rávilágít arra, hogy az életünk megkönnyítését célzó tudományos kutatások eredményei a „sötét oldal” kezében kevésbé magasztos célokra is használhatók – pont úgy, ahogy rossz kezekbe kerülve a mindennapi kenyerünk szeletelésére használt konyhakés is veszélyes fegyverré válhat.

 

Az előadás során, a piaci folyamatok rövid bemutatását követően, áttekintjük az új anyagokkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő, kémiai oldalról megközelíthető kérdéseket:

Mik is ezek a dizájner drogok napjainkban? Van-e kémiai hasonlóság a klasszikus szerek hatóanyagai és napjaink dizájner drogjai között? Ki találta ki ezeket az új vegyületeket? Honnan jönnek ezek a szerek?

A „sötét oldal” kémiája mellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy az új helyzetben miként jelenik meg a kémia a legális oldalon:

Milyen kihívásokkal szembesülünk az új anyagok kémiai analitikai vizsgálata során? Milyen formában jelenik meg a kémia az új szerek jogi szabályozásában?