Bezár

Hírarchívum

nyito

Óriási érdeklődés mellett egyeztettek az egészségügyi szakképzés legfontosabb kérdéseiről

Óriási érdeklődés mellett egyeztettek az egészségügyi szakképzés legfontosabb kérdéseiről

2022. november 21.

Tűzoltás vagy újjáépítés? Az egészségügyi szakképzés aktualitásai – meddig lehet átmeneti helyzetről beszélni? – ezzel a címmel tartottak szakmai kerekasztal-beszélgetést az érintett szervezetek, intézmények a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházban. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem szakemberei is részt vettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Pályalélektani Munkabizottsága, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szakképzési Központ, valamint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közös rendezvényén az egészségügyi képzés és a munkaerő témái köré szerveződtek a szakmai kerekasztal-beszélgetések.

nyito_2

A rendezvényt Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai között is nagyon nagy arányban vannak, akik számára a mindennapi gyógyításban végzett feladatok jóval többet jelentenek egyszerű munkánál; hivatástudatuk példaértékű.

SZAB Pályalélektani Munkabizottsága

– A Szegedi Tudományegyetemen öt karon folyik az egészségtudományokhoz kapcsolható képzés, különböző szinteken, beleértve a duális képzést is. Kiemelten fontos, hogy a régió legmeghatározóbb egészségügyi központjaként hogyan tudunk megfelelni hármas missziónknak, a oktatásnak, a gyógyításnak és a kutatásnak. Biztos vagyok benne, hogy a jelenlévő szakértők meg tudják találni a megfelelő választ a mai esemény elnevezésében olvasható kérdésre is. Arról szeretném biztosítani önöket, hogy a tapasztalataikon alapuló álláspontjukat a Szegedi Tudományegyetem maximálisan támogatni fogja, minden rendelkezésére álló eszközzel – mondta Prof. Dr. Széll Márta.

IMG_3705

Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke beszédében kitért arra, hogy az egészségügy jövője a területen dolgozók utánpótlásán, a szakemberek képzésén és képzettségén, a dolgozók létszámán, motivációján és megbecsülésén, valamint az egészségügy mint ellátórendszer, szakma és hivatás megtartó erején múlik.

– A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi szakképzésben betöltött szerepe igen összetett. Egyrészt munkaerőfelvevők vagyunk, várjuk, hogy minél több jól felkészült, fiatal munkaerő legyen a munkatársunk. Ugyanakkor a hagyományos klinikai gyakorlatok biztosításán túlmutató, duális képzést is folytatunk. Ezen túl intézményünk a közép- és felsőfokú képzések gyakorlótereként összehangolja a gyakorlati tematikákat. Az SZTE Klinikai Központja mélyen elkötelezett a szakképzés megújításában éppúgy, mint az egészségügyi ellátórendszer folyamatos fejlesztésében – hangsúlyozta Prof. Dr. Lengyel Csaba.

Prof.Dr. Lengyel Csaba

A megnyitó zárásaként külön köszöntötték az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola diákját, Pál Blankát, aki egy nemzetközi szakmai versenyen szerepelt kiválóan és Európa legjobb ápolója lett.

IMG_3746

A rendezvény elsődleges célja az egészségügyi szakképzési rendszer átalakulásának tapasztalatairól és az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás-problémáiról történő egyeztetés volt. A SZAB Pályalélektani Munkabizottsága korábban is teret adott az egészségügyi pályaorientáció, a szakdolgozói attitűdvizsgálat és egyéb, az egészségügyet mint hivatást vizsgáló tudományos kutatások eredményeinek bemutatására. Jelenleg is támogatja az egészségügyi pályaválasztás indítékainak, befolyásoló tényezőinek feltárásában végzett vizsgálatokat.

A kerekasztal-beszélgetésben Dr. Gál Nikolett főosztályvezető asszony az Országos Kórházi Főigazgatóság Egészségügyi Képzési Főosztályát, Dr. Oláh András pedig a MESZK Országos Szakképzési Központot képviselte. A rendezvény egyik kezdeményezője és szervezője Horváth Levente Attila, a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, valamint szakmai helyettese Kojnok Tünde volt.

Az eseményen a duális képzés felelőse és megvalósítója, az SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság vezetője, Balogh Dénes ápolási igazgató, és az Igazgatóság berkein belül működő Szakoktatói Szolgálat munkatársai is megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel.

A rendezvényen hazánk négy legnagyobb egyetemének ápolási vezetői, valamint megyei és városi oktató kórházak ápolás vezetői is elmondták tapasztalataikat. A SZAB Pályalélektani Munkabizottsága eseményére felsőoktatási és szakképző iskolák munkatársai és igazgatói is eljöttek, Dr. Nagy-Grócz Gábor személyében pedig az SZTE ETSZK oktatási dékánhelyettese is a kerekasztal résztvevői között volt.

A szakmai kerekasztal résztvevői, jól reprezentálták és képviselték azokat a szervezeteket és intézményeket, amelyek érintettek a jelenlegi egészségügyi szakképzési tevékenységek irányításában, szervezésében, és megvalósításába. Az esemény jelentőségét az adja, hogy az érintett intézmények és szervezetek tapasztalatai alapján lehet új és hatékonyabb irányba terelni a szakképzést, illetve megoldásokat találni a humánerőforrás-problémákra.

IMG_3605

Lévai Ferenc

Borítókép - több, mint száz szakember részvételével zajlott az egyeztetés, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek