2018-2.1.3-EUREKA


NKFIA_infoblokk_kerettel_projekt_fekvo_2019_HU

A kedvezményezett neve: HOBRÉ Laser Technology Kft. által vezetett konzorcium

Konzorciumi tagok: HILASE Kft., SZTE

A projekt címe: Újfajta intraband kaszkád lézeren alapuló moduláris felépítésű fotoakusztikus koncentráció-mérő műszer

A szerződött támogatás összege: 69.481.618 Ft

A támogatás mértéke: 73,34 %A projekt tartalmának bemutatása:


A projekt célja olyan mérőműszerek fejlesztése, amelyek alkalmasak gázminták kémiai összetételének, illetve a mintákban található szennyező-komponensek koncentrációjának nagypontosságú, valós idejű, automatikus mérésére. A projekt eredményeként két új PA műszercsalád prototípusa készül el, az egyik földgázipari, a másik orvosi diagnosztikai alkalmazásokra.

A Szegedi Tudományegyetem alapkutatási résszel csatlakozik a projekthez, amely eredményeként létrejön egy olyan új spektrális adatbázis, amely az elnyelési adatok mellett a fotoakusztikus jel amplitúdóját és fázisát is tartalmazza. Az adatbázis alapvető fontosságú segítséget fog nyújtani a két cég mérőrendszereinek optimalizálásához a komponensek nagy pontosságú, szelektív mérése érdekében.

A Hobré Laser Technology Kft. által kifejlesztett földgázipari műszer hozzájárul a biztonság növeléséhez, mivel segítségével ellenőrizhető, hogy a hálózatba kiadott földgáz megfelelő koncentrációban tartalmazza-e azt az ún. szagosító komponenst (THT), ami lehetővé teszi pl. a gázszivárgás érzékszervi detektálását. A földgázipari PA műszer jelentős szerepet játszhat a környezetszennyezés csökkentésében, a BTEX komponensek mérése révén. Ugyanennek a műszernek a földgázösszetétel mérésére történő alkalmazása lehetővé teszi a földgáz fűtőértékének új módszerrel történő meghatározását.

A projekt során a Hilase Kft. által kifejlesztendő kilélegzett levegőt mérő műszer elsősorban orvosi kutatási célokra készül, hosszabb távon várhatóan a non-invazív diagnosztikai eszközzé válik.A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.30.


Projekt azonosító száma: 2018-2.1.3-EUREKA-2018-00026

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium