Vergilius, Európa egyik megalapítója

Vergilius alkotó periódusa Augustus korára esik, melyet a római irodalom aranykorának is neveznek. E korszak jelentősége a római történelemben és kultúrában Hellász s ezen belül Athén Periklész-korával vethető egybe. A római aranykor klasszikus összegzés, mely egyúttal a jövő felé mutat.

Vergilius szellemi értelemben alapozza meg Európát: mindazt magába olvasztja, amit az addigi görög-hellenisztikus és római kultúra adott, de – ahogyan az egyházatyák értékelik – már a kereszténység előfutára. Életművében, mely a három különböző műfaj (pásztori költészet, tanköltemény, eposz) ellenére több vonatkozásban egységes egészet alkot, az ember helyét és feladatát fogalmazza meg az emberi alkotás és létezés különböző szféráiban. Egyúttal az európai irodalomban is végigvonul Vergilius hatása: a pásztori költészet művelői Radnótiig őrá és a görög bukolikára is rajta keresztül nyúlnak vissza; az Aeneis meghatározza az európai eposzt, még olyan epikus prózai műveket is megihletve, mint Szabó Magda „A pillanat” c. regénye; a Georgicának mint természetről szóló költeménynek a hatását áttételesen Haydn „Évszakok” c. oratóriumáig lehet végigkövetni.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.