A vallási élmény sokfélesége – William James halálának 100. évfordulója - előadás videó

William James 1842. január 11-én született és 1910. augusztus 26-án halt meg a New Hampshire-i Chocoruaban. Öccse a közismert irodalmár Henry James. James nevéhez a tudománytörténetben három jelentős teljesítmény kötődik. A pragmatizmus filozófiájának egyik alapítója Charles Sanders Pierce mellett. Az amerikai kontinensen őt tartják általában a lélektan alapítójának. Világszerte pedig a valláslélektan alapítójának tekintik, James H. Leuba és Edwin Diller Starbuck mellett.


James egyik legfontosabb, máig olvasott műve a Vallási élmény sokfélesége c. (The varieties of religious experience; a study in human nature) először 1902-ben publikált kötet, amelyben a Gifford előadásait foglalta írásba. A mű empirikus adatokra, személyes és írott élménybeszámolókra alapozva vizsgálja a vallási élmény változatait. Szemben az ontológiai illetve metafizikai megközelítéssel, James kizárólag arra koncentrál, amit a különleges élményeket átélő személyes vallanak.

A mű két legjelentősebb fejezetét részletesebben tárgyaljuk, a misztikáról és a megtérésről szólót.

Halálának 100. évfordulójára emlékezve fejet hajthatunk e hazánkban sajnos alig ismert világhírű tudós műve előtt, és megismerhetjük a valláslélektan legfőbb elméleti és módszertani alapállását.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.