Szex és kultúra

Az előadás alapkérdése, hogy vajon van-e köze egymáshoz a társadalom jólétének és annak, hogy az emberek mit csinálnak a hálószobájukban. A ma uralkodó vélemény szerint nincs: teljesen mindegy, hogy valaki miként éli meg a szexualitását, ha elvégzi a munkáját, fizeti az adóját, ellátja állampolgári kötelezettségeit.

Közvetett bizonyíték sok van arra, hogy egy társadalom kulturális teljesítménye és a tagjainak szexuális szokásai között kapcsolat van. Ezt az összefüggést közvetlenül azonban alig vizsgálták. Ezért rendkívül jelentős Joseph Daniel Unwin Oxford/Cambridge-i etnológia és szociálantropológia professzor 1934-ben napvilágot látott kutatása, amelyben 16 civilizált nép és 80 civilizálatlan nép szexuális regulációit és kulturális produktumát hasonlítja össze. A kapott eredmények magát a tudóst is megdöbbentették, amit a következőképpen foglalt össze: „Olyan vágyakról lehet hallani, hogy valaki egyszerre szeretné élvezni a magas kultúra gyümölcseit és eltörölni a kötelező szexuális önmegtartóztatást. Az emberi organizmus eredendő természetét tekintve azonban úgy tűnik, hogy ezek a vágyak összeegyeztethetetlenek, sőt egymásnak ellentmondóak. Az ilyen reformert ahhoz a buta kisfiúhoz lehetne hasonlítani, aki egyszerre szeretné meg is tartani és meg is enni a tortáját. Minden emberi közösségnek szabadságában áll választani, hogy vagy nagy társadalmi energiákat produkál vagy élvezi a szexuális szabadságot, a tények azt mutatják, hogy a kettőt egyszerre nem teheti meg egy generációnál tovább.”


Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.