Székelyföld önrendelkezésének évszázadai és a 21. század kihívásai

Az előadás a székelység autonóm intézményeit, az ún. székely szabadság rendszerének a bemutatására törekszik az évszázadok során. Történelmi adatokkal szemlélteti, hogy a székely önkormányzat az évszázadok során kiterjedt az élet minden területére, magába foglalta a szabály­alkotási, illetve az elöljáró-választási jogot, de főleg a közösségnek azt a törekvését, hogy saját maga határozza meg intézményeinek tevékeny­ségét, működését, kizárva azt a lehetőséget, hogy a központi hatalom beleszóljon a székelység életébe.

A dolgozat második részében az előadó, mint volt parlamenti képviselő az 1996-2008 közötti időszakban, saját tapasztalatait mutatja be a székelyföld autonómia statutumának a benyújtásával kapcsolatban, főleg pedig azt a nemtörödöm viszonyulást, amelyben a magyar döntéshozó szervek részéről, a 2006 november 30-i, a Románia Parlamentjében az autonómiát követelő beszéde után, a székely önkormányzatiság ügye részesült.

Az előadás utolsó részében a székely autonómia kiharcolásának a XXI. századi lehetőségeit, gazdasági bázisát, a magyar közösség részéről való támogatottságát érzékelteti az előadó.

Kérdezzen az előadótól!

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.