A szegedi giga-vaku, avagy az europai „Szuperlézer” tervezése

Az első, nagy teljesítményű lézerekre alapozott civil kutatási nagyberendezést, az Extreme Light Infrastructure-t (ELI), nemzetközi összefogással három helyszínen, de egységes igazgatósággal és kutatási stratégiával hozzák létre, Prága és Bukarest mellett Szegeden.

A szegedi Attosecond Light Pulse Source (ALPS) központban – mely várhatóan másfél száz fizikus, biológus, vegyész, és kutatóorvosok mellett nagy létszámú kisegítő személyzetnek biztosít majd munkahelyet – attoszekundumos (10-18 s-ig tartó) fényimpulzusokat tervezünk előállítani. Ezen hihetetlenül rövid fényjelek előállításához csúcskategóriájú lézerrendszerek szükségesek. A hérom nagy, valamint két kisebb lézerrendszereken alapuló teljesen egyedülálló kutatóintézetben a fény-anyag kölcsönhatások eleddig csak megjósolt vagy éppen teljesen ismeretlen világát tíz lézeres laboratóriumban (un. célterületeken) kivánjuk kísérletileg is megismerni. A lézerközpontban folyó kutatások a fizika, a kémia, az orvostudomány és az anyagtudomány területén is áttörést hozhatnak. Ezek közül kiemelkedik az elektronok atomokban, molekulákban, plazmákban és biológiai mintákban való, a femto- illetve attoszekundumos skálán történő időbeli vizsgálata, mellett a legkorszerűbb radio-terápiás módszerek kifejlesztéséhez való hozzájárulás. Az előadásban a lézerműködés alapjaitól kezdve a projekt rövid történeti ismertetésén túl a tudományos technológiai kihívásokon keresztül a ELI lézerrendszerek és a kutatóintézet jelenlegi állását mutatom be.


Tegyen fel kérdést az előadónak!  

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.