Pénzt vagy életet! Fejlesztési stratégia-váltások és piaci átrendeződések a világ gyógyszeriparában az elmúlt 25 évben

A 80-as években a fejlesztéseket még egyértelműen uraló, diverz gyógyszeripar mára teljesen átalakult. A menedzsment technikák meghonosodásával a K+F-nek egy olyan rigid rendszerbe kellett volna ágyazódni, amit az nem bírt el, így a „Fully Integrated Pharma Company” modellnek leáldozott. A korai biotech cégek kiszámítható fejlesztéseibe bekapcsolódó nagy gyógyszergyárak később már nem viselték el a mára már döntően kismolekulás-fókuszú, sokkal nagyobb bizonytalanságit hordozó biotech cégek fejlesztési kockázatait, így a „Biotech együttműködési modell” is megdőlt. Az egyre szigorodó szabályozási környezet növelte az új gyógyszerek piacra jutási idejét és a lejáró szabadalmak lehetőségét kihasználó generikus gyártók megjelenése jelentősen csökkentette a korábbi fejlesztési költségek megtérülési lehetőségeit.

A fenti kihívásokra a gyógyszeripar meghatározó vállalatainak is lépniük kellett. Az előadás azt tekinti át, hogy az elmúlt 25 évben a vállalati összeolvadások és felvásárlások, a megváltozott együttműködési modellek, illetve a korai fázisú (egyetemi) fejlesztésekhez való közeledés hogyan rendezte át a gyógyszeripar szereplőinek térképét és változtatta meg fejlesztési és megtérülési lehetőségeiket.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.