Ötödik hatalmi ág? Az utca művészete

Ami az utcán jelen van, megkerülhetetlen. A tömegek az utcára mennek tüntetni, hogy véleményüknek súlyt adjanak és általában nem marad el a publicitás. Környezetünk formálóinak egyik legnagyobb kihívása, hogy mit kezdjenek a nagyvárosokat ellepő reklámhordozó-arzenállal. A reklámmédiumok egyre sokasodnak és ki is fejtik hatásukat, hiszen „szembe jönnek velünk”. Talán éppen ezért igen ellentmondásos a megítélésük.
„A reklám az utca művészete” –állította egy kiadványcím a hatvanas évek végén, ám a kilencvenes évekre már az „a média és a reklám az ötödik hatalmi ág” típusú véleményezés lett az irányadó. A megfogalmazások változása jól tükrözi az átlagember életérzését: a köztereinket és a kereskedelmi médiumokat ellepő reklámok a hagyományos hatalmi ágaknál is hatékonyabban formálják életvitelünket.
Valóban a reklám az utca művészete? Esetleg az évszázad utolsó évtizedeiben világszerte teret követelő graffiti kultúra, melyet prominens esztéták is az utca művészeteként aposztrofálnak. Ráadásul a kilencvenes évek végére elterjedtek a graffiti kultúrától karakteresen elkülönülő street art törekvések…
Az előadás a vizuális reklámkommunikáció és az „utcai művészetek” jellegzetességeit vizsgálja a művészi kommunikáció tükrében.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.