Orbán György: Évszakok – zongoraciklus

Több mint egy évtizede foglalkozom e ciklussal, így sok tapasztalatot és élményt szereztem a művekkel való behatóbb ismerkedés során. Bár rendelkezésünkre áll a szerző ismertetője, sok jellemző vonásra, sajátosságra, apróságokra nem tér ki ebben, talán szándékosan, talán véletlenül. A kortárs művek előadásakor segíteni szokta a befogadást némi útbaigazító magyarázat, e nélkül némely mű valóságos rejtélynek bizonyul a hallgatóság számára. Ezért vállalkoznék néhány gondolatot hozzáfűzni ehhez a terjedelmes sorozathoz. A művekről általánosságban:

Ősz: Franciás könnyedséggel született spontán darabok, melyekben a melankólia és a szenvedély, a magány és elmúlás gondolata, sajátos fanyarsággal és érzelmességgel jelenik meg.

Tél: Izgalmas kirándulás a tél fekete – fehér világába, ahová a játékosság és az érzékiség ígéretével csábít.

Tavasz: Variáció sorozat Vivaldi nyomán. Az eredeti téma minden tételben fellelhető, bár olykor alaposabb vizsgálódás igényel a felfedezése. Kirobbanóan energikus darabok, melyekben a szélsőséges erők a zongorázás határait feszegetik. A cikluszáró darabokban az elmúlás gondolata a maga sajátos ellenmondásosságával jelentkezik: elmúlik-e minden, vagy soha semmi sem múlik el végleg. A választ a zene árulja el.

A Nyár a szerző korábbi dalainak zongoraátiratait tartalmazza, amolyan „Lieder ohne Worte” jelleggel. A feldolgozások valóban átdolgozások, nem egyszerű összevonásai a dallamoknak és a kíséreteknek, a sok apró változtatás révén teljes értékű, önálló zongoraművekké váltak. A dalok forrásai eredeti erdélyi szász népdalok, népballadák és zsoltárok dallamai, melyek letisztultan, filozofikus kiérleltséggel vallanak mély, őszinte érzésekről, szerelemről-csalódásról, életről és elmúlásról.

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.