Iszlám a modern világban

Az elmúlt évtizedek nagy érdeklődést, sőt megdöbbenést kiváltó eseményei rendszerint valamilyen módon – vagy teljesen – a muzulmán világhoz kapcsolódtak. Szinte minden muzulmán országban megélénkültek azok a csoportok (vagy pártok), amelyek politikai célokat fogalmaznak meg, erőteljesen támaszkodva az iszlámra, programjuk lényegét abból merítik. A híradásokban tág teret kapnak az iszlám törvények szellemében végrehajtott intézkedések: a büntetőtörvénykönyv nomád időkre emlékeztető alkalmazása, a nők megkövezése, a társadalom totális iszlamizálása. Az események számos kérdést vetnek fel. Vajon egy iszlám reneszánsznak, iszlám hullámnak vagyunk tanúi? S főként lehetséges-e valamiféle progresszió, modernizáció muzulmán környezetben? A görög-latin és zsidó-keresztény kultúrán nevelkedett európaiak még mindig túlzott sematizmussal közelítenek a muzulmán világ problémái felé. (Az iszlám tényleg semmivel sem járult hozzá az európai civilizáció kialakulásához?)
Vajon mindent megteszünk-e azért, hogy hiteles információk jussanak el az emberekhez ennek a több mint egymilliárd hívő által elfogadott vallásnak, civilizációnak a világáról? Törekszünk-e bemutatni a meghökkentő vagy megdöbbentő események történeti-társadalmi gyökereit? Néhány problémán keresztül azt próbáljuk bemutatni, hogy a 19. századtól a muzulmán világhoz tartozó gondolkodók (al Afgani), szervezetek (Muzulmán Testvérek), politikusok (Mohamed Ali, Nasszer), országok (Irán) hogyan próbáltak – próbálnak – a modern világhoz autonóm módon alkalmazkodni, kapcsolódni.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.