Az immunrendszer stratégiái: a szervezetet fenyegető veszélyek felismerése

Az egysejtű élőlények esetén egyértelmű, melyik sejt a “saját”, melyek az “idegenek”. De pl. a gerincesek esetén a szervezet rendkívül különböző sejttípusokból áll (pl. idegsejt, csontsejt, vörösvértest, stb.), amelyek alakja, működése, anyagcseréje nagyon különböző. Ráadásul, az egészséges sejtek mellett előfordulhatnak „veszedelmes saját” sejtek is: mutáns sejtek, vírussal fertőzött- vagy tumorsejtek is, amelyek azonosítása még a patológusnak is komoly gondot okozhat. Hogyan képes az immunrendszer megkülönböztetni a „saját” sejteket az „idegenektől” és a „veszedelmes saját” sejtektől, a „hasznos” vagy „megtűrhető” idegeneket a „veszélyes” idegenektől?

A magasabbrendű élőlények az evolúció évmilliói alatt különböző felismerési (és védekezési) stratégiákat alakítottak ki a kórokozók, a velünk élő hasznos- ill. közömbös mikroorganizmusok, a paraziták, vagy a szervezet életét fenyegető belső ellenségek: a mutáns- vagy rosszindulatú sejtek megkülönböztetésére. Ezeknek a stratégiáknak köszönhető, hogy – a hihetetlenül gazdag – mikrobiális világnak alig van pár száz olyan faja, amely képes bennünket megbetegíteni és akár százhúsz évig is elélhetünk daganatok kifejlődése nélkül.

Az immunrendszer akkor működik jól, ha kényes egyensúlyt alakít ki a támadás és tolerancia között. Az előadás arra is választ kíván adni, jó lenne-e a baktérium-mentes környezet és miért megtévesztő „immun-erősítő” szerekről beszélni, miért lenne roppant veszedelmes, ha valóban lennének ilyenek.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.