A hely szelleme – Händel, Christian Bach és Haydn a XVIII. századi Londonban

Az angol zenetörténetben voltak kiemelkedő pillanatok, amikor a szigetország zenészei, divatjai, szokásai fordították új irányba az európai zenetörténet tendenciáit. Ilyen például a reneszánsz zene kezdete 1420 körül, ami zeneelméleti szempontból elsősorban a terchangköz emancipációját jelenti a konszonáns hangzatok körében – angol mintára. Ugyanekkor az első nagy terjedelmű, zeneileg egységes kompozíció, a ciklus-szerűen megkomponált mise-ordinárium is angliai szerzők ötletei alapján gyökeresedett meg Európában. A XVIII. századi London azonban elsősorban importálta a zenei élet nagyságait, hiszen polgárosodó kulturális életével, nagyvárosias légkörével valódi vonzerőt jelentett a kontinens zenészei számára. Az odaérkező – ott letelepedő, vagy ott csak rövidebb időt töltő – zeneszerzők művei mégis új szellemiséget árasztanak. Ezt az újdonságot képviseli többek között Händel angol oratórium műfaja, Johann Christian Bach hangszeres zenéje és a szakmáról már mindent tudó, idős Haydn új típusú zongorazenéje, romantikusan értelmezhető dalköltészete, és anyanyelvű oratóriuma.
 
Előadásom arra keresi a választ, hogy e három német szerző londoni tevékenységén keresztül hogyan mutatkozik meg a XVIII. századi London sajátosan modern zenei ízlése; továbbá, hogy mi módon érvényesül ez az új ízlés, azaz milyen visszacsatolás figyelhető meg zeneszerző és közönsége között; végül hogy milyen mértékű hatása volt e londoni újdonságoknak az összeurópai zenetörténetre.
 
Az előadáson elhangzik:
Johann Christian Bach: Esz-dúr zongoraverseny Op.7, II. tétel
Joseph Haydn: No 62. Esz-dúr szonáta I. tétel
Joseph Haydn: Angol canzonetták – The Mermaid’s Song, She never told her love
Előadók:
Benedekfi István – zongora, Benedekfi Zoltán – hegedű, Endrei Eszter – hegedű,
Hohl Zsuzsanna – gordonka, Kovács Éva – ének
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!