A fény orvosbiológiai hatásai

Az ózonréteg elvékonyodása miatt a természetes napfény rövidhullámú komponenseinek, főleg az ultraibolya-(UV) fénynek az élő szervezetekre gyakorolt káros hatása egyre fokozódó problémát jelent világszerte. Az UV sugárzás bizonyítottan szerepet játszik számos humán megbetegedés, közöttük látási zavarok, bőrdaganatok, immunműködési hiányosságok kialakulásában. Emellett egyre jelentősebb ökológiai problémák kialakulásához is vezethet, mivel befolyásolja bármely, az UV sugárzásnak kitett élő szervezet, így baktériumok, növények, rovarok és egyéb állatfajok biológiai fitness-ét és kompetitivitását, tehát hosszabb távon az evolúcióra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

A fényterápiát azonban gyakran alkalmazzuk különféle betegségek, köztük a pikkelysömör, ekzéma, festékhiánybetegség vagy a szénanátha kezelésére is. Az UV fény ezen terápiás hatásának megismerése újabb és újabb, kevesebb mellékhatással járó fényterápiás készülékek kifejlesztéséhez vezetett.

Az előadásban szó lesz azon legújabb, Európai Unió által támogatott kutatásokról is, amely célul tűzte ki az UV sugárzás érzékelésében, az UV sugárzás okozta káros hatások megelőzésében, ezek kivédésében szerepet játszó molekuláris mechanizmusok és komponensek megismerését (TÁMOP4.2.2-08/1).

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.