A család mint a társadalmi megújulás forrása

Az ember kulturális evolúciója során rendre új, egyre komplexebb magatartásmintákat hoz létre problémái kezelésére. Egy-egy ilyen innováció mintakövetés útján általában gyorsan elterjed és továbböröklődik a generációk között, részét képezve egyfajta kollektív bölcsességnek. Az előző korokhoz képest ma jobban tudatára ébredtünk ennek a ténynek és különféle fejlesztő programokkal megkíséreljük optimalizálni ezeket a folyamatokat. A gyors társadalmi változások korunkban különösen igénylik a rugalmas adaptáció képességét.

Előadásomban ezeket a kérdéseket a család világára vetítve vizsgálom. Minden emberi kultúrában megtaláljuk a házasság és a család intézményét, melynek természetjogi, szociológiai vagy pszichológiai aspektusai mellett kiemelkednek a történelem során változó kulturális meghatározottságai. Bemutatom, hogy a család hogyan hozza létre, termeli újra és újítja meg saját kulturális mintáit, eseteket elemezve a család gazdálkodása, belső kapcsolatai és kommunikációja, külső kapcsolatai és kommunikációja, az értékek továbbadása, az egészség megőrzése, a környezettudatos életmód, a „tudásmenedzsment” és a médiahasználat területéről.

Végül a társadalmi emancipáció néhány fogalmát, mint az empowerment (képessé tétel) és a kapacitásépítés alkalmazom a család világára.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.