„Are You Ready?”- terhességre való tudatos felkészülés


A mindennapi klinikai gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a jelen felnövő generáció körében sok esetben nem tervezik az első terhességüket. Ennek következtében sajnálatos módon viszont még mindig magas a terhességmegszakításon átesett fiatalkorú leánygyermekek/nők aránya, akik viszont feltételezhetően a későbbiekben szeretnének gyermeket vállalni. Hasonló módon korunk másik alapvető problémája, hogy a nők jelentős aránya a tervezett első terhességének az időpontját- érthető egyéni, szociális, társadalmi okok miatt- egyre inkább későbbi időpontra halasztja, teret engedve ezáltal erre az életkorra jellemző kóros egészségi állapotok megjelenésének is.

A teljesség igénye nélkül, az alapvető élettani és anatómiai ismeretek hiánya, a felelőtlen párkapcsolatok kialakítása és életmódvitel, a családi és saját kórtörténet mellőzése, a környezeti káros hatások mind olyan tényezők lehetnek, melyek egy várandósság sorsát eldönthetik.

Mivel az esetek bizonyos részében a terhességgel összefüggő kóros állapotok mind anyai, mind magzati szempontból későn derülnek ki, a prevenciónak ebből a szempontból is nagy szerepe van. A párok tudatos felkészülésével megelőzhetőek a kóros terhességi állapotok, mind például a fenyegető vetélés majd később a koraszülés kialakulása, melyek közül utóbbi az elsődleges oka az újszülöttek magas megbetegedési és halálozási arányainak.

Előadásommal elsődlegesen a megelőzés fontosságát kívánom kiemelni, és segítséget, iránymutatást adni egy olyan felelősségteljes döntés meghozatalában, mint a tervezett terhesség, családalapítás.

„Are You Ready?”- terhességre való tudatos felkészülés: remélhetőleg az előadás végére a válasz, legalább is részben „Igen” lesz.

 

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.