Az alternatív tudományok „Kész átverés show”-ja

DSC_0009Az előadás összeállítását azért határoztam el, mert aggaszt, ahogyan elárasztják környezetünket a kétes hitelességű tudományos eredményeken alapuló termékek és szolgáltatások.

Ezek „hatásosságát” kísérletileg többnyire nem bizonyítják, vagy ha igen akkor azok nem állják ki a tudományos igényesség próbáját. A forgalmazók gyakran nem a hatékonyságot, hanem az eladhatóságot tekintik portékájuk fő értékmérőjének, ezért az erőfeszítéseiket inkább a marketingre, mint a termék működésének, ill. hatásainak szisztematikus feltárására összpontosítják. A potenciális vevők meggyőzéséhez pedig számos esetben könnyen tetten érhető és a „vájt fülűek számára fülsértő” tudományos halandzsát használnak (amiben egyébként éppen az a bosszantó, hogy a hivatalos tudomány formanyelvét „veszik kölcsön” az áltudomány aprópénzre váltásához).

Előadásomban megvizsgálom, hogy a ma embere miért fordult el a természettudományos ismeretektől és miért különösen „sérülékeny” az áltudományokkal szemben. Konkrét példák kapcsán a hivatalos természettudomány szemüvegén keresztül megvizsgáljuk az alternatív tudomány néhány állítását a pí-vízről, a vízmeghajtású autóról, az elektrolitikus méregtelenítő berendezésről, az anionban gazdag és kationban szegény vízkoncentrátumról, a turmalin nanokristályokat tartalmazó egészségügyi betétről, a mindenható ezüstkolloidról, stb.

Az előadással nem szándékom a hivatalos tudomány magaslatairól alátekintve bárkit is nevetségessé tenni vagy kéretlen Hercule Poirot-ként lerántani a leplet ezekről a „termékekről” (bár néhány esetben utóbbi elkerülhetetlen lesz). A vizsgált irányzatokat is inkább „alternatív” mint „ál” tudománynak fogom nevezni, hitelességük megítélését pedig az előadáson elhangzottak alapján hallgatóságomra bízom.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.