Állatjólét-állatjóllét, gazdasági haszonállataink védelmének aktuális kérdései

Az ember környezetében élő állatok védelme, jóllétük biztosítása erkölcsi és gazdasági szempontból egyaránt elengedhetetlen. Különösen érvényes mindezen kérdések alapos vizsgálata az intenzíven tartott gazdasági haszonállatok esetében, melyek a természetestől jelentősen eltérő környezetben termelnek. Rendkívül fontos a gazdasági állatok viselkedési alaptípusainak ismerete, mivel az állatok közérzetüket viselkedésükkel képesek kifejezni. A viselkedési mutatók (etológiai jellemzők) segítséget nyújtanak a minél kedvezőbb életkörülmények megvalósításához, a komfortérzet kialakításához. A témában kiemelendő az oktatás szerepe. A szakszerű állattartáshoz tudományos és tapasztalati alapokon nyugvó tudásanyag megszerzése szükséges. A feltétel nélküli állatszeretet bizonyos esetekben akár káros állattartói tevékenységhez is vezethet.

Az előadás magában foglalja az állatvédelem jelentőségét, társadalmi megítélését. Röviden ismertetésre kerül a törvényi szabályozás háttere. Érdekes eleme a kérdésnek a hazai kutatók körében kialakult szakmai vita a jólét, avagy jóllét kifejezés szakszerű használata körül. Előadásomban felsorakoztatom mindkét nézet érveit és ellenérveit. Bemutatom a gazdaságilag jelentős háziállatok mindazon viselkedési paramétereit, melyeknek ismerete feltétlenül szükséges a megfelelő életkörülmények, technológiai elemek kialakításához. Végül állatfajonként szemléltetem azokat a módszereket, melyeknek segítségével megítélhetők, esetleg mérhetők a jó közérzet ismérvei.

Kérdezzen az előadótól! 

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.