Bezár

Televízió

2019.

|<(1) <(1) 2 3 4 5 
2019. május 08.

Több, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó tudóst is tagjai közé választott a Magyar Tudományos Akadémia. Erről a testület kétnapos közgyűlése döntött. Az akadémikusi cím a legmagasabb tudományos rang Magyarországon. Az új tagok között van orvos, informatikus, gyógyszerész és közgazdász. Az akadémikusok száma jelentősen befolyásolja egy intézmény tudományos rangját.

2019. május 08.

Több mint százan vettek részt az egyetemi véradónapon. Ma elsősorban az oktatókat és dolgozókat vártak a TIK-be. Eljöttek azoknak a klinikáknak a vezetői is, akik a legtöbb vért használják föl. Többen közülük maguk is adtak vért.

2019. május 08.

Speciális műtőt alakítanak ki az egyetem Idegsebészeti klinikáján. Egy olyan robotkarral működő berendezés érkezik Szegedre, amelynek segítségével egy helyen, egy időben a beteg mozgatása nélkül végezhető sebészeti és katéteres eljárás. Ez a fajta hibrid műtő az országban az első lesz.

2019. május 07.

Úgynevezett hibrid műtőt alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem klinikáján. Itt arra is lehetőség lesz, hogy a betegek mozgatása és szállítása nélkül bármilyen sebészeti vagy érsebészeti eljárást elvégezhessenek, így hatékonyabb lesz az ellátás és kevesebb lehet a komplikáció is bizonyos beavatkozásoknál.

2019. április 30.

Esélyegyenlőségi kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A tárlat alapjául a „25 tehetséges ember története” című kiadvány szolgált, amely fogyatékkal élő tehetségeket mutat be a művészet, a sport, a tudomány és a közélet területéről, akik valódi értéket teremtettek és mások számára is példaként szolgálnak. A Szeged Televízió 2019. április 30-i adásában 10.30-tól.

2019. április 29.

Több mint 400 000 embert érint hazánkban az érszűkület. Ez is igen magas szám, de ennél riasztóbb adat, hogy európai összehasonlításban nálunk végzik érszűkület miatt a legtöbb alsó végtagi amputációt, körülbelül kétszer annyit mint máshol. Az okokról és a változás lehetőségéről is beszélgetek Palásthy Zsolttal, az SZTE ÁOK Sebészeti Klinika Érsebészeti Osztályának vezetőjével. A Szeged Televízió 2019. április 29-i adásában 06.40-től.

2019. április 28.

Hétfőn nyílik egy fotókiállítás az egyetem rektori épületében. A tárlat érdekessége egyrészt, hogy mester és tanítványa dolgozta fel ugyanazt a témát, ami szintén különleges. Az öthalmi úti volt szovjet laktanya régóta lakatlan. A két fotós utolsóként járt ott, hogy a bontás előtti, utáni pillanatokat megörökítve megőrizze a változást. Bobkó Anna és Németh György a Körút legutóbbi adásában elmondta, hogy ők mit láttak, akarnak láttatni képeikkel.

2019. április 25.

Felsorolni sem könnyű, mi mindennel foglalkozott a Kossuth-díjas Bereményi Géza, aki egy személyben író, költő, drámaíró, rendező, forgatókönyvíró, dalszövegszerző, színházigazgató. Nemrégiben Szegeden járt és fiatalokkal találkozott, majd előadott a bölcsészkar AudMax. Esték sorozatában.

2019. április 25.

Európa akkor lehet sikeres és erős, ha a tagállamai is sikeresek és erősek – ezt mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter egy szegedi konferencián. A nemzetközi rendezvényen arról volt szó, hogy a közös európai jogi szabályozás hogyan segítheti a gazdasági fejlődést.

2019. április 25.

Esélyegyenlőségi kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A tárlat alapjául egy olyan kiadvány szolgált, ami 25 tehetséges ember történetét meséli el. Közös vonásuk, hogy mindannyian fogyatékkal élők, akik a művészet, a sport, a tudomány vagy a közélet területén értek el sikereket.

2019. április 25.

Mosogat-e egy macsó? A válaszra sokan voltak kíváncsiak a Pedagógiai Esték legutóbbi előadásán, fiatalok, középkorúak, férfiak és nők egyaránt. Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta a nemi és kapcsolati szerepek változásával szórakoztató módon szembesítette közönségét. És végül megkaptuk a választ is: "Nem, egy macsó nem mosogat. Ha egy macsót választottunk, aztán megtanítjuk mosogatni, ne lepődjünk meg, hogy már nem is macsó."

2019. április 25.

Félévszázados születésnapját ünnepli a Kaláka együttes. Egyáltalán nem gondolták, hogy megérik az 50 évet, de még a hármat sem, azóta azonban koncertek ezreit adták határon innen és túl. Az évforduló alkalmából párosan turnéznak, így kerül párba Sopron és Felsőőr, Debrecen és Nagyvárad, Szeged és Zenta. Az együttes szegedi koncertje az Egyetemi Tavasz egyik programja volt.

2019. április 24.

Negyedik alkalommal hirdette meg a szegedi egyetem a stresszmentes napot. A stresszt ma már népbetegségnek tartják, ami egyre fiatalabb korban jelentkezik. A Tanulmányi és Információs Központban ezért játékkal, sporttal, kézműveskedéssel várták a hallgatókat, és pszichológusok adtak tanácsot a stressz mennyiségének csökkentéséhez.

2019. április 24.

Ingerlékenység, fáradtság, alvászavarra - csak néhány a stressz leggyakoribb tünetei. Ma már népbetegségnek számít a legtöbben mégsem veszi komolyan. A Szegedi Tudományegyetemen ma stresszmentes napot tartanak a hallgatóknak. Rengeteg hasznos tanáccsal készültek. Meg lehet tanulni például azt is hogy hogyan lehet kezelni a betegséget mozgás, vagy játék terápiával.

2019. április 18.

Hamarosan új, kényelmes, állítható ágyban lábadozhatnak a betegek a szegedi klinika gyermeksebészeti osztályán. A K&H Gyógyvarázs programja csütörtökön hírdetett eredményt, hogy a pályázó intézmények közül kiket milyen eszközökkel tudnak támogatni. Így kerülhet Szegedre a 350 ezer forint értékű adomány.

2019. április 18.

Szombaton este nem sportolókkal telt meg az újszegedi sportcsarnok. Ismét hatalmas sikert aratott az egyetemen tanuló külföldi diákok kulturális estje. Természetesen ezúttal sem csupán országuk zenéjét és táncait, hanem ízeit is megmutatták társaiknak.

2019. április 16.

A Szegedi Lézerközpontban különleges kutatást terveznek, és amely, ha eredményes lesz, az egész emberiség számára új, kedvező lehetőséget nyithat meg az atomenergia-termelésben, illetve annak a mainál sokkal inkább környezetbarát módjában. A Szeged Televízió 2019. április 16-i adásában 21:08-tól Prof. Dr. Szabó Gábor nyilatkozott.

2019. április 15.

Kozma-Vízkeleti Dániel: "Mosogat-e egy macsó? - Nemi és kapcsolati szerepeink újragondolása. Napjainkban épp újragondoljuk nemi és a velük szorosan összefüggő kapcsolati és családi szerepeinket. A korábbi, korlátozó megállapítások érvényüket vesztik, a keretek egy jó részét lebontottuk; az új közmegegyezés viszont még várat magára. Már egy Nő is lehet határozott, sikeres vezető és egy férfi is lehet érzékeny és gondoskodó, Anyu is lehet következetesen elvárás-teremtő és Apu is nyújthat feltétel nélküli elfogadást és szeretetet - hogy egyetlen, kiragadott példát említsek. Hogyan lépnek egymással kapcsolatra az újragondolt nemi szerepeket élő személyek? Szót ért-e egymással egy hagyományos macsó és egy emancipált Nő? Egy tradicionális értékekben felnőtt Nő milyen társa lesz egy metroszexuális férfinak? Hogyan árnyalja mindezt a nemi szerepek és a kapcsolati orientáció spektrum-elképzelése?

Az is mutatja, hogy átmeneti korban élünk, hogy egyelőre tán több a kérdés, mint a válasz. Ezekből szemezgetünk az előadás és az azt követő közös gondolkodás során, melyet gyakorló pár- és család-pszichoterapeuta vezet fel.

2019. április 15.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont agykutatás heti rendezvényének egyik előadója szerint a mai fiatalok tizede lesz idősebb korában Alzheimeres. A „felejtés betegsége” az orvosok, a kutatók és a társadalmi ellátórendszer számára is nagy kihívást jelent. Az agykutatók rájöttek, hogy az inzulinhormon magas szintje ugyanúgy károsíthatja az agysejteket, ahogyan a 2-es típusú diabétesz befolyásolja az izom-, máj- és zsírsejteket. Szegeden Tamás Gábor kutatócsoportja vizsgálja ezt. A kezelés lehetőségeiről és a minél gyorsabb, pontosabb diagnosztika lehetőségeiről mesél: Kálmán János pszichiáter, az egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője és Hoffmann Ildikó nyelvész, a Magyar Nyelvészeti Tanszék docense.

2019. április 15.

Az immunrendszer és a kórokozók közti kapcsolatokat vizsgálta és talált is összefüggést egy szegedi kutató. Manczinger Máté egy fiatal orvos, akinek a felfedezése, azt mondják, fontos lépés lehet az egészségügyben.

2019. április 12.

A tervezett 100 fő helyett szerdán 187-en adtak vért az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Szegedi Regionális Vérellátó Központ tavaly indította el a szegedi egyetemmel közösen az akciót, aminek célja, hogy az év 100. napján legalább 100-an adjanak vért. Ezt már tavaly is túlteljesítették, idén pedig még többen érkeztek segíteni. A másik újdonság az volt, hogy a nagy egyetemi véradó napra most a korábbinál több külföldi hallgató jelentkezett. Európából, Ázsiából és Afrikából érkezett fiatalok is karjukat nyújtották. Sok volt az első véradó is, ami a szervezők reményei szerint azt jelenti, hogy rájuk a későbbiekben is lehet majd számítani. A szerdai véradás sikerével az egyetem közel került ahhoz, hogy elnyerje a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet. Ehhez mindössze az kell, hogy a május 8-i véradáson legalább 13-an részt vegyenek, hiszen így érhetik el a címhez szükséges 200 főt.

2019. április 12.

A gyakorlatban használatos szoftvereket és műszaki alkalmazásokat találtak ki és mutattak be diákok az ötödik Szegedi Innovatív Informatika Versenyen. A szegedi egyetem informatikai intézetének rendezvényére az ország minden pontjáról, sőt még a határon túlról is érkeztek diákok. Az újdonságok készítői olyan alapos munkát végeztek, hogy a zsűri szerint köztük vannak a jövő informatikusai, műszaki szakemberei.

2019. április 11.

Szegeden tanuló külföldi diákok is ünnepelték a magyar költészet napját a Dugonics téren. Azeri és jemeni hallgatók szavaltak a Vers délben elnevezésű programban. Ezzel megkezdődött az Egyetemi Tavasz kulturális rendezvénysorozata, aminek csütörtök kora este volt a hivatalos megnyitója.

2019. április 11.

Az egész országban egyedülálló, újfajta vértisztító eljárást alkalmaznak a szegedi egyetemi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Az úgynevezett CytoSorb nevű kezelés alkalmas a vérben található citokinek, azaz a mérgező molekulák eltávolítására. Erre akkor van szükség, ha valamilyen baleset, vagy gyulladás miatt vérmérgezés alakul ki.

2019. április 11.

A szakorvosok szerint előbb vagy utóbb mindannyiunknak szüksége lesz reumás kezelésre. A Reumatológia Magyarországon című tárlaton a betegség és gyógyításának történetéről szerezhetnek ismereteket az érdeklődők az egyetem orvosi karának Dóm téri oktatási központjában.

2019. április 11.

Csütörtökön nyitották meg idei Egyetemi Tavaszt, ennek kapcsán beszélgettünk a rendezvénysorozatról a Körútban Tajti Gabriellával, az SZTE Kulturális Iroda vezetőjével, valamint Emöke Sarungi pszichiáterrel.

2019. április 10.

Gyógynövény-e a parlagfű, mire jók az antioxidánsok vagy a homeopátiás szerek. Az egyetem Gyógyszerésztudományi Kara először hirdetett előadói versenyt középiskolás diákok számára, hogy segítse a kritikus gondolkodást és vitakészséget. A versenyen egy egészségmegőrzéssel vagy gyógyítással kapcsolatos tévhitet, illetve áltudományos nézetet kellett bemutatni.

2019. április 10.

A világ egyik legrangosabb ösztöndíja a Fulbright, ami egyrészt amerikai hallgatóknak oktatóknak kutatóknak biztosít külföldi tanulmányutat, másrészt külföldieknek amerikai ösztöndíjat. 160 országban működik ez a csereprogram és a Szegedi Tudományegyetem is több évtizede részese ennek az együttműködésnek. Idén megújítják a megállapodást és már lehet is pályázni, nyilatkozott Prof. Dr. Széll Márta az SZTE Stratégiai rektorhelyettese.

2019. április 09.

A Szeged Televízió 2019. április 09-i Fókusz című adásának elején Tóth Barbara, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének tudományos segédmunkatársa nyilatkozik abban a témában, hogy hogyan lehet védekezni a gyógyítás és a gyógyszerek kapcsán rendszeresen megjelenő tévhitek ellen és arról, hogy hogyan lehet erre már a fiatalabb generációkat is felkészíteni.

2019. április 08.

A szegedi a legjobb magyar egyetem, a világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmények társadalmi, gazdasági hatását és felelősségvállalását vizsgálták, nyilatkozott Dr. habil. Zakar Péter a SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

2019. április 08.

A fényhatására aktivizálódik az a vegyület, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén fejlesztettek ki. Így öntisztuló felületek alakulnak ki, amelyen elpusztulnak a vírusok és a baktériumok. Dékány Imre akadémikus, a szabadalom kidolgozója szerint találmányukat kórházakban lehetne használni, és az forradalmasíthatja a fertőzések elleni védelmet. Elsőként a szegedi gyermekklinikán próbálnák ki.

Új skill központ nyílt a Szegedi Tudományegyetem Pulz utcai épületében. A sokszázmilliós beruházás lehetővé teszi, hogy az orvostanhallgatók a természeteshez nagyon hasonló szituációkban, de szimulátorokon gyakoroljanak. Olyan korszerű szimulátorok vannak, hogy azokon gyakorló orvosok, sőt szakorvosok is fejleszthetik képességeiket.

2019. április 04.

Milyen lesz a Szegeden is közlekedő elektromos autóbusz? Hogyan lehet megvalósítani egy teljes lakópark geotermikus energiával való ellátását? Ezekről a témákról is előadást tartottak a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának energiagazdálkodási konferenciáján.

2019. április 02.

Milyen online kurzusokra járt tavaly 101 millió diák? A tükrözött tanterem tényleg tükrökkel van teli? Miért fontos a digitális írástudás? Lehet-e használni a google-t az érettségin, ahogy régen a logarlécet, vagy ma a számológépet? Hány tanulója van ma a legnagyobb iskoláknak, és mit csinálnak a tanárok egy virtuális osztályteremben? Kinek jó, ha egy kurzusra több mint 10 ezer diák iratkozik be egyszerre? Az oktatás digitalizációja nagy utat tett meg a padsoroktól a webes egyetemi kurzusokig, a videó-konferenciáktól a virtuális egyetemekig. Az előadás alatt megismerkedhetünk azokkal a kutatókkal és ötleteikkel, akik szerint az ezredforduló után nem az iskolapad és a tanterem az iskola alapvető felszerelése. Betekintünk több földrész digitális oktatási programjába: az amerikai Coursera mellett az afrikai „tabletet minden gyereknek” kezdeményezés sikere és kritikája mellett az indiai oktatási kísérletek köpenyéből előbújó „felhőnagyi”-val is barátkozhatunk, és természetesen beszélünk olyan magyar kezdeményezésekről is, mint a verstanulás és az internet kapcsolata.

2019. április 02.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egyetem jogtudományi kara épületének felújításáról. A rekonstrukció majdnem 1 milliárd 700 millió forintba kerül. A jelenlegi elképzelések szerint ősszel kezdődhet meg a munka, a fejlesztést a fővárosi Beruházási Ügynökség irányítja. Pincétől a padlásig rendbe hozzák az árvíz után emelt épületet.

2019. április 01.

Az egész országban egyedülálló vértisztító eljárást alkalmaznak a Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Ez az új kezelés alkalmas a vérben található citokinek, azaz toxikus mérgező molekulák eltávolítására. Erre akkor van szükség, ha valamilyen baleset, gyulladás következtében kialakul a szepszis, azaz a vérmérgezés. Az új módszerrel növelhetők a szeptikus betegek túlélési esélyei, évente ugyanis 3-400 beteget kezelnek ezzel a szegedi klinikán.

2019. március 29.

Egyre több vérmérgezéses beteget tudnak megmenteni egy régebbi módszer újfajta használatával a Szegedi Klinikán. Az intenzív osztályon egy Európában kb. négy éve bevezetett módszert forradalmasítottak. Az eljárással gyorsabb és hatékonyabb a vérmérgezéses betegek gyógyítása. A módszert életveszélyben lévő betegeknél alkalmazzák.

2019. március 29.

Hazánkban elsőként Szegeden mutattak be egy olyan eszközt, amivel évente több száz vérmérgezésben szenvedő súlyos beteg életét tudják megmenteni az orvosok. Évente többen halnak meg vérmérgezéssel összefüggő betegségben, mint vastag-és végbélrákban. A kezeléssel már 12 óra alatt is csökkenthető a mérgező anyag a szervezetben.

Tartós keringésleállás, autóbaleset során szerzett szövetsérülés és egy nagyobb műtét is okozhat vérmérgezést. A Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai orvoscsapata Magyarországon elsőként hozta létre ezt az eszközt, amivel vértisztító kezelés végezhető. Ezzel évente több száz beteg életét tudják megmenteni, köztük ennek a betegnek is.

2019. március 29.

A Szegedi Tudományegyetem 72 órás nemzetközi üzleti és innovációs ötletversenyt rendezett. Az Idea Challenge Hungary lehetőséget biztosított egyetemistáknak és fiatal szakembereknek, hogy új ötleteiket üzleti szempontok alapján megméressék, sőt, akár befektetőket is találhatnak ezek megvalósításához.

2019. március 27.

Milyen hatással van az éghajlat változása, a felmelegedés a Homokhátság kiszáradására? Lehet-e még valamit tenni a terület sivataggá válása ellen, vagy már elkéstünk? A tervezett intézkedésekről 2019. március 28-án tartanak konferenciát Szegeden. Vendégünk Prof. Dr. Rakonczai János, az SZTE egyetemi tanára, a téma szakértője, aki előadást tart a kérdésről a konferencián.

2019. március 26.

Mi számít sikernek? Mi a jó vitalitású, jó minőségű élet titka? Van-e fontosabb dolog a matematikánál egy matektanár számára? Mi marad ki az iskolai oktatásból? Mit egyél, hogy jól legyél? Normális ember az, aki labda nélkül fut? Kell-e a futáshoz láb? Mik az egyén önfejlesztésének létrafokai? Melyik életkorig képes az ember változni? Ezekre és hasonló kérdésekre kap választ, aki megtekinti Sipos János "Fuss, hogy érezd: élsz!" című, rövid filmekkel, képekkel, személyes élményekkel tarkított izgalmas előadását. Az előadó tanár akart lenni, és az is lett. Imádott tanítani. Nagyon lelkes és munkamániás középiskolai tanár, majd hasonló gimnáziumi igazgató volt. A közoktatásban közoktatási szakértőként, majd 4 évig országos szinten a legmagasabb szintű szakmai vezetőként dolgozott. 2011 ősze óta a fiatalság-megőrzés terén segíti az embereket.

2019. március 20.

A helyes száj és fogápolás nagyban hozzájárul az egészséges fogak megőrzéséhez. Ezt népszerűsítették ma a fogorvosi szakma képviselői az egészséges száj világnapján a TIK-ben. Gyerekek és felnőttek is voltak az érdeklődők között.

2019. március 20.

Négy nagy expedícót vezetett Ázsia ismeretlen vidékeire, megfigyeléseiről 8000 fotót készített és több könyvet is írt Stein Aurél. Ő és más magyar utazók alapvető érdemeket szereztek az úgynevezett Selyemút feltárásában. Kutatásaikat dokumentálja az a kiállítás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára állított össze. Az anyag Budapest után most két hétig Szegeden látható.

2019. március 19.

A munkaerőpiacon nagyon várják a műszaki végzettségű fiatalokat, a Szegedi Tudományegyetem új képzésekkel is igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

2019. március 18.

Cisztás fibrózis, Williams, Rett, Turner szindróma, narkolepszia – csak néhány azon betegségek közül, melyeket a ritka kórképek közé sorolnak. Többségük nehezen diagnosztizálható, már gyermekkorban kialakul, sőt gyakran ezzel a betegséggel születnek a kicsik, és ezzel is élik le az életüket, hiszen a ritka betegségek 94%-a nem gyógyítható. Világnapjuk február utolsó hétvégéjén van, idén február 24-én volt. Most Szegeden gyűltek össze az érintettek és szakorvosok a RIROSZ, azaz a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségének szervezésében. Azért éppen itt, mert 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem is megkapta a Ritka Betegségek Központ minősítést.

2019. március 17.

Horváth Péter, a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója kapta a szegedi Nobel-díjként is emlegetett Talentum díjat. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elismerését mindig egy olyan személy kapja, aki a Tisza-parti városban végzett kutatásaiért nemzetközi szinten is jegyzett eredményt ért el. Horváth Péter és kutatócsoportja daganatos sejtek képfeldolgozásával foglalkozik a mesterséges intelligencia módszereivel.

2019. március 12.

"Joachim Winckelmann szerint „a művészet legtisztább forrásai nyitva állnak: boldog az, ki megtalálja és megízleli azokat.” A művészet szemlélete tehát megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapokból, mondjuk, amikor az ember csak a mindennapok közönyével hadakozik. Kérdése persze mindenkinek lehet: mi számít művészetnek és mi nem? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs? Lehet-e beszélni a művészetről vagy azt csinálni „kell”? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mi a szép, és hogyan változott meg Botticellitől Rubensig? Manapság, amikor mindent a pénzben mérhető haszonnal mérnek, ugyancsak jogos feltennünk a kérdést: van-e haszna a művészetnek vagy a művészet „haszon-talan”? Nincs olyan, aki valamilyen formában ne tette volna fel ezeket a kérdéseket, legyen az alkotó vagy művészetet szerető. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni az előadás, sok példával a művészet különböző korszakaiból." Vendégünk Prof. Dr. Gyenge Zoltán filozófus, író, tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja!

2019. március 12.

Még mindig az informatikus szakma a legkeresettebb – ez tükröződik a Szegedi Tudományegyetem idei állásbörzéjén is, ahol ezúttal hetven cég, intézmény, szervezet képviseltette magát a régióból.

2019. február 27.

Tavaly szeptember óta új vezetője van a Klinikai Központnak. Dr. Németh Lászlót, a Klinikai Központ elnökét kérdezzük tapasztalatairól, terveiről.

2019. február 26.

Tényleg igaz, hogy minden fejben dől el? Vajon melyek a siker felé vezető út legfontosabb lépései? Melyek azok a technikák, amelyek segítségével valaki ki tud emelkedni a tömegből? Hogyan hasznosíthatjuk privát életünkben is a sportpszichológia által alkalmazott módszereket? Az előadás bemutatja a korszerű sportpszichológiában alkalmazott felkészítési módszereket. Gyakorlati példákkal és történetekkel illusztrálja a felkészülés, felkészítés menetét, a sportban előforduló váratlan helyzeteket, valamint azok megoldásának lehetőségeit. Szó lesz relaxációs technikákról, a mentáltréningről, a figyelemfókuszálás különböző módszereiről, a helyes önértékelésre alapozott stratégiáról és taktikáról. A résztvevők a módszereket megismerve lehetőséget kapnak arra, hogy a mindennapi életükben is hasznosítsák a hallottakat. dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, pszichoterapeuta, az olimpiai csapat sportpszichológiai csapatának vezetője, a Testnevelési egyetem tanszékvezetője.

2019. február 24.

A Ritka Betegségek Világnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem szervezett konferenciát. A szakemberek arra keresték a választ, hogy az úgynevezett ritka betegségekben szenvedőknek az egészségügy mellett hogyan és miben tud segíteni a szociális szféra. Hazánkban mintegy 700 ezren szenvednek ritka betegségben, ezek többsége gyógyíthatatlan. Az érintettek több mint fele újszülött, csecsemő, illetve kisgyermek.

|<(1) <(1) 2 3 4 5 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek