Bezár

Televízió

2019.

1 2 3 4 5 
2019. július 01.

Vasárnap vehették át orvosi diplomájukat azok a hallgatók, aki eredményesen zárták minden vizsgájukat a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A frissen végzett doktorok az elmúlt évek során nagyon sokat tanultak, de továbbra is képezniük kell magukat, hogy lépést tartsanak az orvostudomány újabb eredményeivel.

2019. július 01.

A hétvégén minden a levenduláról szólt a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az SZTE Kulturális Irodája és a botanikus kert már a hatodik alkalommal tartotta meg a népszerű, kétnapos rendezvényt. A növények kedvelői gazdag kínálatból bővíthették a gyűjteményüket. A kirakodóvásáron a kézművesek minden elképzelhető formában árusítottak levendulából készült termékeket, a szappantól az illóolajon, a mézen át a szörpökig. A virág sokrétű felhasználási lehetőségeiről előadásokon tájékozódhattak az érdeklődők. Emellett zenei és táncos műsorszámokat láthatott-hallhatott a közönség, a gyerekeket pedig mesékkel is szórakoztatták.

2019. július 01.

Reneszánszát éli a levendula, a népi gyógyászatban már régóta használt gyógynövény. Készül belőle fűszer, illatszer és gyógytea. Ezeket mind kipróbálhatják a hétvégén a szegedi füvészkert látogatói, ahol Levendula Napokon népszerűsítették az illatos gyógynövényt.

2019. június 30.

Harmadik alkalommal töltötte meg Görög Ibolya az IH Rendezvényközpont nagytermét a Mentorháló Pedagógiai esték című előadássorozatában. Hazánk legismertebb protokollszakértője ezúttal arról mesélt, hogy a nyári szabadság idején is érdemes odafigyelni az etikett szabályaira. Szóba került, hogy hogyan kell viselkedni külföldön, hogyan egy szállodában és hogyan a vízparton. Étkezésről, öltözködésről, idegen kultúrák találkozásáról is hallhattak a szegediek, sőt arról is, mi a baj a szelfizéssel.

2019. június 27.

Ismét lesz szegedi csapat a Shell Eco-marathon versenyen. A londoni döntőben kiderül, kinek a járműve tudja a legkevesebb energia felhasználásával a leghosszabb távot teljesíteni. A Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói új fejlesztésű elektromos autóval vágnak neki a megmérettetésnek.

2019. június 26.

A mostani árvíznél is látható volt, hogy a Tisza nemcsak iszapot és uszadékot, hanem rengeteg műanyagszemetet is hozott. Ezek elforgácsolódva lerakódnak a mederben és az ártéren. A Szegedi Tudományegyetem kutatói a Marosban ezt az úgynevett mikroműanyagszennyezést vizsgálták és elképesztő mennyiségre bukkantak. Korábban már több tanulmány is foglalkozott ezzel a veszélyforrással, hiszen a részecskék bekerülhetnek az élőlények tápcsatornájába, a tápláléklánc révén pedig akár az emberi szervezetbe is

2019. június 25.

Indiából, Mexikóból, Spanyolországból, Portugáliából, összesen 40 országból érkeztek vendégek Szegedre. Itt rendezik meg a Latin-Amerika szakértők nemzetközi találkozóját. Az öt napos rendezvényen a térség nagykövetei, kutatói és oktatói az eszmecseréken túl új kapcsolatokat is kötnek. A Szegedi Tudományegyetem mellett a város is előnyt kovácsolhat ezekből.

2019. június 25.

A fenilketonuria, a PKU egy olyan veleszületett anyagcsere-betegség, ami ha nem veszik időben észre, súlyos agykárosodást okoz. Ha azonban még újszülöttkorban kiszűrik, egy különleges diétával jól kezelhető. Előfordulása viszonylag ritka, 8-9 000 csecsemőre jut egy ilyen megbetegedés. A PKU volt az első olyan anyagcserezavar, melynek újszülöttkori szűrését megkezdték hazánkban. Ma már 26 ilyen betegséget vizsgálnak két központban, melyek egyike a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. Több ezer embert érint ma Magyarországon a leggyakoribb szívbillentyű-betegség, a billentyű záródási zavara. Rajtuk segít a katéteres szívbillentyű-csere, amikor nem kell nyitott szívműtétet végezni ahhoz, hogy a billentyűplasztika vagy a csere elvégezhető legyen. Szegeden is alkalmazzák ezt a módszert, mintegy 40 ilyen beavatkozást végeztek már. Május közepén azonban újabb mérföldkőhöz érkezetek, mert elvégezték az első hybrid aorta transzkatéteres műbillentyű beavatkozást.

2019. június 24.

Ismét lesz szegedi csapat a Shell Eco-marathon versenyen. A londoni döntőben kiderül, kinek a járműve tudja a legkevesebb energia felhasználásával a leghosszabb távot teljesíteni. A Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói új fejlesztésű elektromos autóval vágnak neki a megmérettetésnek.

2019. június 20.

Egyre több kórház tárja ki a konyháját a „Főzzük körbe Magyarországot!” kampányban. A rendezvénysorozat célja, hogy megmutassák, a sok kritikát ért kórházi élelmezés is lehet ugyanolyan finom és ízletes, mint egy középkategóriás étteremben kínált fogás. Az országos roadshow 12-dik állomása Szeged volt.


2019. június 19.

A Szegedi Tudományegyetem történetének első magyar szakos kínai hallgatóit búcsúztatták egy évzárón. A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem nyolc hallgatója tanulmányaik harmadévét töltötték Szegeden. A két szemeszter során fejleszthették magyar nyelvtudásukat és közelebb kerültek kultúránkhoz is. A fiatalok az évzárót követően hazautaznak Kínába, hogy befejezzék tanulmányaikat.

2019. június 18.

Elindul a Bababarát Kórház címért a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. Családi szülőszobákat és kétágyas kórtermeket alakítanak ki. A dolgozók képzése már el is kezdődött. Ahhoz ugyanis, hogy az újszülött igényeinek megfelelő ellátást alakítsanak ki, szemléletváltásra is szükség van.

2019. június 17.

Kísérleti sebészeti kongresszusnak adott helyet Szeged. A 27. alkalommal megrendezett szakmai találkozón a sebészet legújabb tudományos eredményeiről számoltak be. Egy olyan eszközt is bemutattak, amelyen az orvostanhallgatók a térdízület gyógyítását gyakorolhatják.

2019. június 17.

Csütörtökön kezdődött a könyvhét. Szegeden minden második programban egyetemi polgárok működnek közre. Közülük ketten, Csendes Tibor, az SZTE Számítógépes Optimalizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Lengyel Ádám SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója voltak a vendégek a Körútban.

2019. június 17.

40 ezer darab műanyag részecske egy kiló iszapban - ezt találták szegedi kutatók a Marost vizsgálva. A Szegedi Tudományegyetem kutatói a romániai Lippától kezdve a szegedi torkolatig vettek mintát a folyóból, maguk is meglepődtek az eredményen. A folyóba kerülő szemét széttöredezik, és a lelassuló magyar szakaszon gyűlik össze az iszapban.

2019. június 12.

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A nemzeti intézet részt vesz a szegedi egyetemi hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, így akár közös tudományos munkák, szakdolgozatok, valamint doktori munkák is készülhetnek.

2019. június 12.

Újabb 16 kommunikáció szakos hallgató kapott ösztöndíjjal járó gyakornoki lehetőséget több szegedi vagy a város környéki intézménynél és vállalkozásnál. A klasszikus újságírással foglalkozó cégek mellett több, üzleti kommunikációval foglalkozó vállalat is fogad fiatalokat. Akár jövendőbeli munkatársaikat is megtalálhatják így. Az egyetemisták a tandíjuknak megfelelő összeget kapják ösztöndíjként.

2019. június 11.

Ezer négyzetméterrel, vagyis duplájára bővül a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az új szárny egy év alatt készül el. Az épületben 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a régió betegei. Az ünnepélyes alapkőletétellel elindult a munka.

2019. június 11.

Semmelweis Ignácot az anyák megmentőjeként emlegetik. Felfedezése a kéz megfelelő fertőtlenítésének fontossága volt. Felismerése a maga korában hatalmas ellenállást váltott ki, mára viszont az egészségügy fontos elvárása a megfelelő kézhigiéné. Nem véletlen, hogy azt a készüléket, mely a kézfertőtlenítés hatékonyságát mutatja ki, Semmelweis szkennernek nevezték el. Ennek működéséről beszélgetek Hankovszky Péterrel, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet belgyógyászati részlegének vezetőjével.

Az implantológia új lehetőségei és a komprehenzív fogászat volt a fő témája a Magyar Fogorvosok Egyesülete idei konferenciájának. Brazíliából, Mexikóból és Kínából is érkeztek vendégek.

Néhány hete járta be a hír a magyar médiát, hogy egy egyetemi oktató életét mentette meg három testnevelés szakos hallgató Szegeden. A fiatalok életükben először, de sikeresen alkalmazták mindazt, amit az újraélesztésről tanultak.

2019. június 11.

Minden évben a Straub Napokon adják át az intézmény legmagasabb tudományos elismerését. A Straub Plakettről az SZBK akadémikusai szavaznak. Idén Krizbai István kapta az elismerést, aki elsősorban azt kutatja, hogyan tudnak átjutni a rákos sejtek a véragygáton, azaz az agyi hajszálerek védőrendszerén.

A globális felmelegedés káros hatásait nem kell elemezni, de egy magyar és egy amerikai kutató új aspektusból vizsgálta korunk világproblémáját. Makra László, az egyetem mezőgazdasági karának oktatója Lewis H. Ziska-val közösen arra jött rá, hogy folyamatosan nő az allergiások száma, mert az egyre melegebb időjárással egyre nő a pollennel szennyezett terület és a pollenkoncentráció.

2019. június 11.

Harmadik alkalommal töltötte meg Görög Ibolya az IH Rendezvényközpont nagytermét a Mentorháló Pedagógiai esték című előadásorozatában. Hazánk legismertebb protokollszakértője ezúttal arról mesélt, hogy a nyári szabadság idején is érdemes odafigyelni az etikett szabályaira. Szóba került, hogy hogyan kell viselkedni külföldön, hogyan egy szállodában és hogyan a vízparton. Étkezésről, öltözködésről, idegen kultúrák találkozásáról is hallhattak a szegediek, sőt arról is, mi a baj a szelfizéssel.

2019. június 07.

Még idén átadják a munkaterületet a Gyermekklinikán a sürgősségi centrum kialakítása miatt. Új szárnyat kapcsolnak a régi épülethez, ezzel együtt pedig egy új gyermekpszichiátriai intézményrendszert is kialakítanak. A fejlesztés idejére több osztálynak költöznie kell, a koraszülötteket ellátó egység pedig véglegesen a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikán kap helyet.

2019. június 07.

Újabb kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. A távol-keleti ország intézményének rektora és helyettese személyesen érkezett Szegedre, hogy aláírják az erről szóló okiratokat. A kapcsolattól mindkét fél azt várja, hogy mind a kutatás, mind az oktatás területén tudjanak egymástól tanulni.

2019. május 31.

Mezőgazdasági termelők és vízgazdálkodási szakemberek is alkalmazhatják azt a talajnedvesség-megfigyelő rendszert, amit 724 millió forint uniós támogatásból fejlesztenek Szegeden. A leendő Aszály és Belvíz Kutató és Monitoring Központ adatait bárki ingyenesen elérheti majd. A határon átnyúló projekt részvevői ma erről is tanácskoztak az egyetemen.

2019. május 30.

A szakma legkiválóbbjait és a nyugdíjba vonuló kollégákat ismerték el az ápolók nemzetközi napja alkalmából a szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. Az „Oktató Gyógytornász”, a „Legjobb Gyakorlóterület” és a „Legjobb Gyakorlatvezető” kitüntető címeket is átadták. Ezzel is szeretnék kifejezni a szakdolgozók megbecsülését, hiszen nap mint nap nehéz körülmények között fáradoznak a betegek gyógyításában.

2019. május 30.

Sokkal színesebb, barátságosabb és európaibb lett a szegedi koraszülött intenzív osztály azzal a 4 millió forintos támogatással, amit az egyik nagy hazai gyógyszergyár adományozott a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa részére. Ezek az eszközök a legkisebb kisbabák fejlődését és kényelmét szolgálják.

2019. május 30.

Elismerték azokat a kiemelkedő teljesítményeket az egyetem innovációs napján, amelyek valamilyen újdonsággal szolgálnak a tudományban. Díjjal jutalmaztak egy sporteszközt, egy anyagtudományi és egy Alzheimer-kór felismerésével kapcsolatos felfedezést.

2019. május 28.

Szeged a központja annak a kutatói csoportok munkáját összefogó szervezetnek, amelyek gyulladásos, szív- és érrendszeri és daganatos betegségekkel foglalkoznak majd. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ programja 2024-ig tart és költségvetése 15 milliárd forint. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja is saját kutatócsoportot indít.

2019. május 27.

Mit is jelent pontosan a halogatás? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Ugye milyen remek téma?! "A feladatok elvégzésének elhalasztása minden embert jellemezhet. Vannak helyzetek, amikor arra vagyunk motiváltak, hogy ne csináljunk semmit. Valóban? Vajon miért? Azonban az a tény, hogy mit, mikor és mennyire halogatunk jelentősen különbözik. Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés. Szembe merünk ezzel nézni?

2019. május 23.

Életet mentett három testnevelés szakos hallgató. Az egyetem Topolya sori sportcsarnokában lett rosszul és esett össze egy oktató sportolás közben. A fiatalok azonnal megkezdték az újraélesztését úgy, ahogyan órán tanulták. Az intézményben van defibrillátor, de a fiatalok célszerűbbnek látták a manuális újraélesztést.

2019. május 23.

Egyedi szívkatéteres műtétet hajtottak végre hétfőn a Szegedi Tudományegyetemen. Egy 74 éves férfi szívbillentyűjét cserélték ki új módszerrel. A beteg jól van, szívműködése megjavult. Eddig hasonló műtétet csak az Országos Kardiológiai Központban és Debrecenben végeztek.

2019. május 23.

Mintegy húsz millió forintos, a legmodernebb technikai vívmányoknak megfelelő ultrahang készüléket kapott a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A berendezés Svájcból érkezett Szegedre, egy korábbi munkatárs felajánlásaként.

2019. május 22.

Új módszerrel előznék meg az amputációkat az érszűkületes betegeknél. A szegedi klinikán egy szimulátor segít az orvosoknak hogy hatékonyabban kezelhessék az érszűkület betegséget.

2019. május 21.

Hallgatók élesztettek újra egy idős oktatót Szegeden. Focizás közben lett rosszul a Szegedi Tudományegyetem egyik idős oktatója, társai, majd a vizsgázó testnevelés szakos hallgatók élesztették újra. A diákoknak ugyanis kötelező tantárgy az újraélesztés, egyikük épp fél éve tanulta. Dina Dániel azt mondta Híradónknak, ösztönösen cselekedett.

2019. május 20.

Születni kell-e a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége a tanulás, a tanulók sikerében? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G?

2019. május 18.

Egyre több érszűkületes lábat tudnak megmenteni az orvosok egy új módszernek köszönhetően Szegeden. Szimulátor segítségével tudják begyakorolni a legfontosabb fogásokat és modellezni a beavatkozásokat, így a műtéti kockázat jelentősen csökkenthető.

2019. május 17.

Elballagtak a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatói. A medikusok és medikák 10 féléven keresztül bizonyították, hogy alkalmasak az orvosi pályára, szigorlóévüket már a klinikákon töltik.

2019. május 16.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Akadémiai Bizottság már kiválasztotta, mely borok viselhetik idén a Tudósok Bora kitüntető címet. Az egyetemi tanárokból és akadémikusokból álló bírálóbizottság 45 féle vörösből és fehérből választotta ki a legjobbakat.

2019. május 15.

Elkészült és üzembe is helyezték a lézerközpont új berendezését. A kutatóintézetben ezzel az eszközzel változatos fizikai, kémiai, anyagtudományi és orvosi kísérleteket végeznek majd. Még az idén megkezdődhet a nukleáris hulladékok gyorsabb lebontását célzó egyedülálló kutatás, amelyet az ELI-t is megálmodó Nobel-díjas fizikus vezet.

2019. május 14.

A fogpótlás volt az egyik legfontosabb témája a Magyar Fogorvosok Egyesülete szakmai tanácskozásának. A fogbeültetés hatalmas léptekkel fejlődik, a szegedi konferencián a világ legjobb specialistái számoltak be a tapasztalataikról, és az új eljárásokról.

2019. május 14.

A hiperaktivitás idegrendszeri sajátosság, amely a normalitáshoz tartozik, amíg nem okoz jelentős és folyamatos beilleszkedési zavarokat, és az iskolai, munkahelyi teljesítményeket valamint az életvitelt nem befolyásolja hátrányosan.A megfelelő pedagógiai, pszichológiai környezet segít elkerülni a zavarok kialakulását, ami azért nagyon fontos, mert gyakran, amikorra a tünetek már erőteljesen megmutatkoznak, a konfliktusok és kudarcok oly mértékben csökkenthetik az önbizalmat, károsíthatják a társas kapcsolatokat és ronthatják az életminőséget, hogy az eredeti problémát messze meghaladó zavar alakul ki. Pedig egy kis többlet odafigyeléssel a hiperaktív gyerekekből sikeres, energikus, vállalkozó kedvű felnőtt válhat. Sokunkat érdeklő, sokakat érintő téma, kivételes felkészültségű szakember - az előadást ezért jó szívvel ajánljuk minden pedagógusnak, egyetemi oktatónak és hallgatónak, a téma iránt érdeklődő szülőnek, nagyszülőnek és más szakembernek.

2019. május 13.

1581. május 12-én alapították meg a Szegedi Tudományegyetem elődjét, a kolozsvári jezsuita kollégiumot. 1919. május 12-én pedig a kolozsvári egyetemet alakították át erőszakosan román felsőoktatási intézménnyé. Ezért költözött Szegedre a Ferenc József Tudományegyetem. Erre a két eseményre emlékeztek hétfőn koszorúzással és előadásokkal.

2019. május 11.

A kézfertőtlenítés fontosságára hívták fel a figyelmet a szegedi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. A kézhigiénés világnap május elején van, Szegeden pénteken egy különleges berendezéssel mutatták be, miért fontos az alapos kézfertőtlenítés, mielőtt belépünk a kórházba.

2019. május 10.

Második alkalommal volt Bölcsészfeszt az egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. A kétnapos rendezvényen a mostanában publikált legfontosabb tudományos eredményekről számoltak be, voltak kiállítások, filmvetítések, de Szeged kulturális és nyelvi intézetei is bemutatkoztak.

2019. május 10.

Hevesi Krisztina az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb szexuálpszichológusa. Nemrég Szegeden tartott előadást az IH Rendezvényközpont és a Mentorháló közös, Pedagógiai esték elnevezésű előadás-sorozatának vendégeként. Telt ház várta a szakembert, aki a többi között arról beszélt, hogy mi a jó párkapcsolat titka, és hogy milyen veszélyes erre az internet és a közösségi média.

2019. május 10.

Kevesebb kockázat, gyorsabb gyógyulás. Új, úgynevezett navigációs sebészeti eljárást fejlesztettek ki Szegeden. A módszerrel például a váll- és térdiüzleti elváltozásokat tudják a jelenleginél sokkal pontosabban operálni. Többek között orvosok és informatikusok közös munkájának eredményeként 3D-s nyomtatóval olyan segédeszközt készítenek, amely egyénre szabott, és amivel például az ortopédiai implantátumok rendkívül pontosan építhetőek be.

2019. május 09.

A Szegedi Tudományegyetem fiatal tehetségeit díjazták az intézmény Dugonics téri központi épületében. Az ünnepségen átadták a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által kiosztott 2019. évi elismeréseket. Így a Talent és Kiválósági díjakat, a Sófi Alapítvány ösztöndíjait, a vállalati partnerek elismeréseit, valamint köszöntötték az egyetemi prezentációs verseny nyerteseit is.

2019. május 09.

Ismét saját kezébe venné a Szegedi Tudományegyetem az összes radiológiai vizsgálatot. 2004 óta a szolgáltatás oroszlánrészét egy külsős cég végzi az egyetemmel kötött szerződés alapján. Az SZTE most 4,8 milliárd forintot kapott fejlesztésre a kormánytól. Ezen pedig új, korszerűbb gépeket szereznének be.

2019. május 09.

Az SZTE anyagtudományi kutatócsoportja Dékány Imre vezetésével kidolgozott egy új technológiát, amellyel a maradék olajat is ki lehet nyerni. A módszert Algyőn tesztelik, de már az orosz cégek is érdeklődtek iránta.

Az immunrendszer és a baktériumok közötti összefüggéseket keresi Manczinger Máté, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvos-kutatója a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal közösen.

Gyógynövény-e a parlagfű, mire jók az antioxidánsok, vagy a homeopátiás szerek. Az egyetem Gyógyszerésztudományi Kara először hirdetett előadói versenyt középiskolás diákok számára, hogy segítse a kritikus gondolkodásmód és vitakészség kialakítását.

A gyakorlatban használatos szoftvereket és műszaki alkalmazásokat: például átlagszámoló programot és vízalatti robotot találtak ki és mutattak be diákok az ötödik Szegedi Innovatív Informatika Versenyen. Az egyetem Informatikai Intézetének rendezvényére az ország minden pontjáról, sőt még a határon túlról is érkeztek diákok.

2019. május 08.

Szombaton lesz a csillagászat napja. Az egyetem szakemberei délután a Szent-Györgyi Albert Agoraban várják az érdeklődőket. Este távcsövezni is lehet majd. Közben az újszegedi csillagdában kisebb felújítás folyik.

1 2 3 4 5 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek