Bezár

Televízió

2018.

1 2 
2018. június 05.

Több mint 400 millió forintból újítják fel az egykori SZOTE-óvodát. A hosszú ideje üresen álló épületben külföldi orvostanhallgatókat képeznek majd. Az épület homlokzata nem változik, de belül a 21. századi igényeknek fog megfelelni. A munkálatok előre láthatólag az év végére fejeződnek be.

2018. május 31.

A június 4-én induló fesztivál 10 napon keresztül várja az érdeklődőket. A szegedi egyetem frankofón programokkal kapcsolódik be, neves szerzőkkel lehet beszélgetni és könyvet dedikáltatni, de a 17. Gyermekkönyvnapokon könyvkirályt is választanak. Szeged 3 millió forinttal támogatja a könyvhetet.

2018. május 30.

A régészet napjához idén először csatlakozott a szegedi egyetem Régészeti és Embertani Tanszéke. Az ország összes hasonló rendezvényén egyéni életutakon keresztül mutatták be, hogyan élt egy-egy történeti kor embere, természetesen ehhez a régészet és az embertan eszközeit használták fel.

2018. május 23.

Dr. Szabó Gábor fizikus Nagykanizsán született, de majd negyven éve Szegeden él. Azt sem tudja, hogy végül is gyüttmönt vagy sönki. Munkásságát a város Szeged Díszpolgára címmel köszönte meg.

2018. május 23.

Elsőként a cirkadián ritmus kutatásával foglalkozunk, amely az idei Staub Napok fő témája volt. Másik nagy témánk ehhez a napfényes időhöz kötődik, amikor is többet vagyunk a szabadban, így nagyobb eséllyel kerülhetünk csípő, harapó, vérszívó rovarokkal kapcsolatba.

2018. május 22.

Szeged legújabb díszpolgára a Somogyi-könyvtár könyvritkaságaiból fogadott örökbe két kötetet. Az örökbefogadók rendszerint hivatásukhoz vagy érdeklődési körükhöz köthető műveket választanak, így nem volt meglepő, hogy az egyetem rektora a fizikához és a természettudományokhoz kötődő írások mellett döntött.

2018. május 18.

Leghamarabb jövő év közepén indulhat meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar épületének felújítása. A pénz a munkára megvan, de az előkészítés igen hosszadalmas. Ám, ha minden jól alakul, akkor egy korszerű oktatóépület és még egy közepes nagyságú koncertterem is felépülhet – leghamarabb 2021-re.

2018. május 18.

A borfesztivál megnyitója előtt a Szeged Napja Ünnepségsorozat a hagyományosnak számító díszközgyűléssel kezdődött. A városháza elé tervezett ünnepséget az eső miatt a díszteremben tartották. Beszédében Botka László kiemelte, hogy városunk nem csak szabadságszeretetében egyedülálló ma Magyarországon, hanem tudásában és teljesítményében is. Ezeket a teljesítményeket ismerték el a díszpolgári, a Pro Urbe, a Szegedért és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékéremmel.

2018. május 16.

Hetedik alkalommal adták át a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díjait. Az elismerést azok a hallgatók és kutatók kapják, akik olyan tudományos eredményeket érnek el, vagy olyan megoldásokat dolgoznak ki, amelyeket üzleti szempontból is hasznosítani lehet. Az egyetemi díjakat Palkovics László az új innovációs és technológiai miniszter adta át.

2018. május 15.

19. Nemzetközi Gitárfesztival Szeged - GÁLAEST az IH Rendezvényközpontban

2018. május 14.

A rendezvény hagyományosan a tudás ünnepe, ahol bemutatják az egyetemi kutatás-fejlesztési programokat, és díjazzák a legjobb hallgatói terveket. Ebben az évben a kezdő vállalkozások támogatási lehetőségei és az innovációs befektetések további ösztönzése is a legfontosabb témák között van.

2018. május 11.

14 évvel a halála után emléktáblát avattak Kristó Gyula történészprofesszor, Szeged díszpolgára egykori Boldogasszony sugárúti lakhelye előtt. Szerkesztőként az ő nevéhez fűződik a Szeged története című ötkötetes monográfia, ami máig a legátfogóbban mutatja be a város múltját, de őt tartották első királyaink legnagyobb ismerőjének is.

2018. május 11.

Magyarországon az emberek nagy többségét érintik a fogágyi betegségek. Ezek megelőzéséről és kezeléséről tanácskoznak Szegeden a Magyar Fogorvosok Egyesületének tagjai és a meghívott előadók. A szakma legnagyobb konferenciája már évek óta a szegedi, amire most mintegy hétszázan jöttek el. Európa más országaiból, és a tengeren túlról is érkeztek résztvevők.

2018. május 10.

A Születés Hete apropóján beszélgettünk az anya és a magzat kapcsolatáról. Megvitattuk, mi az oka annak, hogy olyan nehezen csökken hazánkban a szájüregi betegségek száma. Az adás végén pedig egy különleges műtétet mutattunk, aminek alanya most nem ember volt, de a beavatkozásnak vannak ránk nézve is tanulságai.

2018. május 09.

Az egyetemisták csak Trapp Napnak hívják azt a hagyományos sporteseményt, ahol csapatversenyeken, vetélkedőkön mérik össze erejüket a résztvevők. A sportnapon szakmai program is van és különböző sportágakat is ki lehet próbálni.

2018. április 27.

Kevés a nő az informatikai területeken. A Lányok napján a még pályaválasztás előtt álló általános és középiskolásokat igyekeztek meggyőzni, válasszák ezt a szakmát. Amellett, hogy a nőknek helye van a programozók körében, számukra is ugyanolyan elérhető ez, mint a férfiaknak.

2018. április 26.

Már a középdöntők zajlanak a X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen. A klasszikus énekes tehetségkutatóra idén több mint százan jelentkeztek, Európa országai mellett Mexikóból, Indiából és a Távol-Keletről is.

2018. április 25.

Pingpongbajnokság, tollaslabda, társasjátékok és egész napos lazulás a napágyakon. Így űzték el a stresszt a szegedi egyetemi hallgatók a TIK előtti téren. A fiatalok leginkább a vizsgák és a bizonytalan jövő miatt idegesek. Fontos a felismerés és a megfelelő kezelés, az egyetem ezért szervez évek óta stresszmentes napot.

2018. április 24.

Az első önálló fényképtárlata nyílt meg Szeged díszpolgárának, Csapó Benő egyetemi tanárnak. Képei jórészt távoli tájakat, építészeti, művészeti emlékeket, és messzi tájakon élő embereket mutatnak be. A kiállítást ezen a héten péntekig lehet megnézni a rektori hivatal épületében.

2018. április 23.

A Föld napját ünnepelték a hétvégén a Füvészkertben. A rendezvény fő célja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, valamint a környezet- és hulladékgazdálkodási szolgáltatók munkájának megismertetése volt. Játékos vetélkedőkkel és más színes programokkal várták a vendégeket.

2018. április 23.

Mintegy 100 fiatal vesz részt az idei X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, ami ma kezdődött a Szent-Györgyi Albert Agórában. A selejtezők után minden kategóriában nyomban a döntőt is megtartják. A díjkiosztó gálakoncert vasárnap este lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. Ezt a Szeged Televízió is rögzíti és később műsorra is tűzi.

2018. április 17.

Együttműködési megállapodást írt alá a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem a kínai Senhszi tartomány tájékoztatási hivatalával. A megye befektetési lehetőségeket és üzleti elképzeléseket ajánl a kínaiak figyelmébe. A felsőoktatásban és az orvostudomány területén is közös elképzeléseket valósíthatnak meg a szegediek Ázsia második legnagyobb területű országával.

2018. április 17.

A szegedi egyetem külföldi hallgatói saját készítésű nemzeti ételeikkel és zenés-táncos produkciókkal mutatták be kultúrájukat szombaton az újszegedi sportcsarnokban. A Nemzetközi Kulturális Esten idén 21 ország mutatkozott be a több mint kétezres érdeklődő közönség előtt.

2018. április 12.

Az egyetemi fotópályázat anyagából válogatott kiállítással nyílt meg az idei Egyetemi Tavasz programsorozata szerdán este. A következő egy hónapban ötven helyszínen csaknem háromszáz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programra várják a nem csak egyetemista érdeklődőket.

2018. április 11.

Száztizenhárom percig olvastak verseket szerdán József Attila szobra mellett, születésnapján, a magyar költészet napján. A Szegedi Tudományegyetem ezzel nyitotta meg az Egyetemi Tavaszt.

2018. április 06.

Az egyik leghíresebb külföldi ösztöndíjra olyan végzett egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akiknek egyedi kutatási programjuk van és jól beszélnek angolul. A lehetőségekről pénteken tartottak részletes tájékoztatást a szegedi egyetem főépületében.

2018. április 05.

Több mint hetven cég várta a József Attila Tanulmányi és Információs Központba az egyetemi hallgatókat az SZTE Állásbörzére. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a pénzügyi ágazat képviselői jelentek meg a legnagyobb számban, de sokféle más munkakört is bemutattak a szép számmal megjelent érdeklődőknek.

2018. március 30.

Ez jelzi leginkább annak a hazánkban eddig nem létező egészségügyi szolgáltatási formának a lényegét, amelynek kidolgozását a Szegedi Tudományegyetemen, több szakmai cég közreműködésével kezdték meg. Ha létrejön, a hagyományos rendelés helyett az orvos interneten keresztül kapja meg, és elemzi a beteg leleteit, így mindketten időt takarítanak meg. A hároméves programot az Európai Unió támogatásával valósítják meg.

2018. március 21.

A Szent-Györgyi Albert Agorában nyílt intézmény a város, az egyetem és a budapesti amerikai nagykövetség együttműködésével jött létre. Az USA kultúráját hivatott népszerűsíteni.

2018. március 21.

Sportolóknak és egyesületek vezetőinek tartott konferenciát a szegedi egyetem sportorvostani tanszéke. A szakorvosokból és oktatókból álló intézményrészleg egy kerekasztal-beszélgetésen ismertette a működését, emellett ahhoz is tanácsokat adtak, hogyan kell helyesen táplálkozniuk a versenyzőknek.

2018. március 20.

A Diagnózis ebben az adásában rendhagyó módon nem egy-egy betegségre koncentráltunk, hanem egy új jelenséggel, a gyógyszerhamisítással foglalkoztunk. Internetre épülő világunkban nem csak különböző árucikkeket, szolgáltatásokat rendelhetünk meg, hanem gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket is. Hogy ez milyen veszélyeket rejt, ezt próbáltuk meg körüljárni.

2018. március 02.

Évről évre emelkedik azoknak a külföldi hallgatóknak a száma, akik az állam által biztosított ösztöndíjpályázat segítségével érkeznek Szegedre. A legnépszerűbbek az informatikai, a nemzetközi kapcsolatok és az orvosi képzések, de a következő tanévre már most sokan jelentkeznek a biológiai, gazdaságtudományi és bölcsészettudományi szakokra is.

2018. február 28.

Különleges figyelemfelhívó akciót tartottak szerda délután Szegeden: majdnem 250 fiatal ölelte körül az egyetem tanulmányi és információs központjának épületét. Így álltak ki a határon túli magyarokért, és más nemzetiségiekért. A kisebbségek védelméért európai polgári kezdeményezés indult, amelynek keretében 1 millió aláírást gyűjtenek össze és küldenek el Brüsszelnek.

2018. február 23.

Százkét tehetséges egyetemi hallgatónak adtak át pénteken ösztöndíjakat Szegeden. Azok a diákok élvezhetik az egyetem és több szegedi cég támogatását, akik az előző félévben kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtottak. Ez a támogatás elsősorban a tandíj kifizetésében segít.

2018. február 13.

Tavaszi és őszi kulturális fesztivál, a füvészkertben lótusz- és levendulanapok, gitárfesztivál, komolyzenei és könnyedebb koncertek, színi előadások és ismeretterjesztés – ezek a Szegedi Tudományegyetem idei kulturális kínálatának legfontosabbjai. Az Egyetemi tavasz április 11-én kezdődik, ismét lesz Vers délben.

2018. február 08.

Tehetséges középiskolás diákokat támogat az egyetem bölcsészkara. A sikeresen pályázók olyan ösztöndíjat kapnak, amelynek révén – a sikeres felvételi után - a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vállalja a hallgatók első egyetemi félévi tandíjának felét, vagy negyedét.

2018. január 30.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának ebben az adásában tüdőnk egészségével foglalkoztunk. A számok ugyanis elég riasztóak: a régióban nálunk a legmagasabb a tüdőrákban elhunytak aránya, kevesen járunk el szűrésekre, és még mindig nagyon sokan dohányoznak. Mit lehet ez ellen tenni? Talán az adás végére ez is kiderül!

2018. január 15.

A jó kereseti lehetőség az egyik, ami az informatikus szakma felé tereli a középiskolásokat. Többek között ez derült ki az egyetem Természettudományi és Informatikai, valamint a Fogorvostudományi Karának nyílt napján. A továbbtanulás előtt álló diákoknak érdekes kísérletekkel, eszközbemutatók, laborlátogatássaal igyekeztek kedvet csinálni.

2018. január 12.

A Szegedi Tudományegyetemen ma 94 doktort avattak. Összesen 6 kar hallgatói vették át a PhD-fokozatukról és a habilitált doktori címükről szóló oklevelet. A legtöbben az orvostudományi területen szereztek magasabb tudományos fokozatot, és jogászok, bölcsészek, közgazdászok, valamint gyógyszerészek is voltak a kitüntetettek között.

2018. január 11.

Hatékonyabb és akár olcsóbb is lehet az energiagazdálkodás annak a projektnek a segítségével, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz. Az összesen 2,5 milliárd forint költségvetésű kutatás-fejlesztésben az oktatási intézmény mellett még 3 cég is együttműködik. Az egyetem feladata, hogy számítógépes programokat dolgozzon ki.

2018. január 09.

Különleges oktatási eszközt kapott az egyetem gyakorlógimnáziumának francia két tannyelvű tagozata. Franciaország Külügyminisztériuma már korábban is díjazta a szegedi tagozatot, amely így felkerült a legjobb képesítést nyújtók listájára.

2018. január 08.

Fotós orvostanhallgató, lézerspecialista és stroke-ot kutató hallgató is van az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei díjazottjai között.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek