Bezár

Internet

2020.

1 2 3 4 5 (6)> (9)>| 
2020. október 06.

Nem csodaszer, de az eddigi tapasztalatok szerint segít a középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek.

2020. október 02.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának képzési kínálata a 2020/21-es tanévre a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakkal bővült. Az első évfolyam több mint 100 fővel indult.

2020. október 01.

Aki nem veszi komolyan a maszkhasználatot, nem tudja, hogy mit beszél! – üzeni Buresch Györgyi, a SZTE SBÖO ápolónője a maszkhasználatot tagadóknak a Facebook posztjában.

2020. szeptember 29.

A Lányok Napján fiatal lányok ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz. Október 1-jén, csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen a Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete várja a 12 évnél idősebbeket – ezúttal az online térben.

2020. szeptember 29.

A hajósi székhelyű Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a szegedi Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. végezhet nettó 9 milliárd 127 millió forint értékű építési munkákat a szegedi egyetemnek.

2020. szeptember 27.

A beleinkben élő rengeteg mikroba a legkülönfélébb betegségek kialakulásában játszik szerepet, az autoimmun kórképektől a mentális betegségekig.

2020. szeptember 26.

Békéscsaba több pontján zajlanak kisebb-nagyobb beruházások. Szakemberek és munkagépek dolgoznak azért, hogy a megyeszékhely szebb és rendezettebb legyen. A jórészt a magyar kormány által finanszírozott Modern Városok Program fejlesztéseinek köszönhetően a megyeszékhely történetében soha nem látott források biztosítják a fejlődést. Ugyanakkor a békéscsabaiak számára fájó, hogy a városban számos szilárd burkolat nélküli utca található, és sok helyen a járdák állapota is elszomorító.

2020. szeptember 25.

Negyedszer rendezték meg a Magyar Könyvkiadók Napját a szegedi egyetem bölcsészkarán, amit a járvány miatt online tartottak meg. A könyvvásár elmaradt, de minden más program megvolt, ami ezekben a vírusos időkben bravúros teljesítmény.

2020. szeptember 25.

Jövő hónap elejére várható a vírus okozta halálozás megugrása – derül ki az innovációs tárca járványügyi csoportjának lapunk birtokába került előrejelzéséből.

2020. szeptember 22.

Bár más platformon, de folytatódik a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyeteme. A tudomány sokszínűségét bemutatni hivatott előadás-sorozat 26. szemeszterét nyitja meg szeptember 23-án. Az előadásokat a járványhelyzet miatt online tekinthetik majd meg az érdeklődők a Szabadegyetem honlapján.

2020. szeptember 22.

Vasárnap ezer fölötti új fertőzöttet találtak, ötször annyit, mint a tavaszi legnehezebb napon, az aktív esetek száma pedig már hétszerese a májusi csúcsnak. A kórházban ápoltaké és a tragikus eseteké arányaiban – szerencsére – mégis töredéke az akkorinak. Elgyengült vírus miatt rendel el fél Európa – köztük Magyarország – újabb szigorításokat? Összeállításunkban 5 tézist ismertetünk, mely magyarázhatja, miért kerülnek intenzívre és halnak meg kevesebben, miközben a vírus terjedése sosem volt még ilyen gyors.

2020. szeptember 20.

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2020. szeptember 18.

Ösztöndíj formájában támogatja a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és partnerei a közgazdászhallgatókat. A 2020/21-es tanév őszi szemeszterében 93 kimagasló tanulmányi eredménnyel büszkélkedő hallgató részesült az SZTE GTK és vállalati partnerei támogatásában. Közülük hatan nemzetközi hallgatók, akik egy angol nyelvű alapképzésen folytatják tanulmányaikat. A partnerek között szerepel a BP, a Coop Szeged Zrt., az Epam Systems Kft., az Ökonómia Közhasznú Alapítvány, és a Plazma Pont.

2020. szeptember 16.

A legfontosabb infók egy helyen, hogy ne kelljen annyit keresgélni.

2020. szeptember 15.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a jog- és politikatörténet, valamint a közügyek és a jogrendszerek, valamint a jogi és államtudományi stúdiumok iránt érdeklődő középiskolás tanulók számára – a Kar egykori kiváló jogtörténész oktatóegyéniségének nevét viselő – Both Ödön Emlékversenyt hirdet. Ez egyedülálló lehetőséget nyújt a jelentkezők számára, hogy már az egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt elmélyíthessék jogtörténeti ismereteiket és szélesíthessék jogi gondolkodásukat.

2020. szeptember 15.

Tombácz Dóra a Stanford Egyetemen korábban már foglalkozott mikrobiom-kutatással, de a Szegedi Tudományegyetemen ez a kutatóprogram teljesen újnak számít. A téma azonban nagyon aktuális, hiszen részben az elhízás hátterében húzódó élettani és mikrobiológiai mechanizmusokat tárja fel. Alanyokat nem lesz nehéz találni a kísérletekhez, hiszen egy tavalyi felmérés szerint az elhízottak aránya Magyarországon a legnagyobb az összes európai ország közül, világszinten pedig a toplista negyedik helyét foglaljuk el e kétes büszkeségre okot adó összehasonlításban. Mindez konkrétan azt jelenti, hogy a magyar népesség 30 százaléka elhízott, további 30 százalék pedig a túlsúlyos kategóriába sorolható.

2020. szeptember 14.

A leghosszabban követett 115 fiatal 22 százaléka jutott el eddigi élete során az öngyilkossági kísérletig.

2020. szeptember 13.

A MEFOB Atlétikai Bajnokságon és a Tisza Triatlon versenyen is eredményesen szerepeltek az SZTE hallgatói és csapatai. A férfi és női súlylökésben is az SZTE versenyzői hozták el az első helyet, a triatlon bajnokságban pedig a korcsoportos verseny első helyét, és a paraversenyzők Országos Bajnoki címét is megszerezték az egyetem hallgatói.

2020. szeptember 11.

Közösségépítés és segítségnyújtás céljából indította el augusztusban mentorprogramját a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. A programban felsőbb éves magyar és külföldi hallgatók egyengetik az elsőéves nemzetközi képzésben résztvevők útját.

2020. szeptember 11.

Jelentős a Tisza és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezettsége. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak mérései szerint átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse található egy kilogramm partmenti üledékben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. A közlemény szerint az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Tisza teljes hosszán és a nagyobb mellékfolyók torkolat-közeli szakaszain a folyóvízi üledékben található mikroműanyag-szennyezést vizsgálják.

2020. szeptember 10.

2020-tól már csak emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre. Az SZTE Junior Akadémia segít a diákoknak a szükséges pontok megszerzésében: 100 órás emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamok indulnak októbertől egyetemi támogatással. Jelentkezési határidő 2020. szeptember 25-e.

2020. szeptember 09.

A koronavírus-járvány itthoni második hullámának augusztus végi berobbanásával az elvégzett tesztek napi száma közel egyharmaddal ugrott a tavaszi csúcs fölé és az elvégzett tesztek sorozatban ötödik napja 5% feletti pozitív eredményt hoznak, ami a WHO-nál már az egyik fontos küszöbérték átlépését jelenti – derül ki a Portfolio vizsgálataiból.

2020. szeptember 09.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA tantárgy-pedagógiai programjában való kimagasló munkavégzésük elismeréseként elnöki oklevél kitüntetésben részesítette az SZTE gyakorlóiskoláinak három pedagógusát.

2020. szeptember 09.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a járványügyi helyzetre felkészülve várja hallgatóit. A megelőzés, valamint a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében vezettek be intézkedéseket: hőkamerával mérő beléptető rendszert alakítottak ki, a használt maszkokat, gumikesztyűket szelektíven gyűjtik. Csikós Sándort, a Mérnöki Kar oktatóját kérdeztük az új rendszerről.

2020. szeptember 09.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetem (GFE) közösen hirdet meg képzéseket több területen, békéscsabai képzőhellyel.

2020. szeptember 07.

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar adatszolgáltató kérdőívet, amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói – közölte a tárca. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban a magyar tudósok országos ezek az adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

2020. szeptember 06.

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. Az egy főre eső találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába való visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni.

2020. szeptember 05.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és az egyetemi hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett kezdődik meg az oktatás 2020. szeptember 7-én, a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitó ünnepség elmarad, a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg. Az intézmény egyedülálló szolgáltatásokkal segíti a több mint 8000 felvett hallgatót.

2020. szeptember 04.

Magyarország exportszerkezete jelentős változáson esett át az elmúlt hat évtizedben. Ennek a változásnak a hálózatkutatás eszközeivel történő vizsgálata váratlan eredményekkel szolgál és hozzásegíthet minket ahhoz, hogy sikeres regionális gazdaságfejlesztési stratégiát alakítsunk ki.

2020. szeptember 04.

Az önvezető autók technológiai fejlesztése rohamtempóban halad, abba dollármilliárdokat fektetnek, ám az is fontos, hogy a végeredmény emberközpontú legyen - ezen dolgoznak a szegedi egyetem kutatói.

2020. szeptember 04.

A Szegedi Tudományegyetemen a legjobb a kutatás minősége a vidéki egyetemek között. 93 ország több mint 1500 egyetemét vizsgálta meg 2021-es rangsorában a brit Times Higher Education, amely évről évre kiadja a világ legjobb egyetemeinek listáját. A szeptember 2-án közzétett rangsorban az SZTE a 801–1000. helyen szerepel, így megtartotta tavalyi pozícióját. A tavalyi évhez képest szinte minden mutató értéke javult, ami arról tanúskodik, hogy az SZTE sikeresen tartja a lépést a nemzetközi mezőny dinamikus fejlődésével.