Bezár

Internet

2020.

1 2 3 4 (5)> (9)>| 
2020. november 14.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetést kapott dr. Tiszlavicz László professzor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Patológiai Intézetének igazgatója közel négy évtizedes egészségügyben eltöltött színvonalas munkájáért, és a patológia területén végzett fáradozásaiért.

2020. november 12.

Mi akartuk a szigorítást, aztán most mégis tele van az internet háborgó emberekkel. Pedig a panaszkodás még soha, semmilyen nehéz helyzetben nem segített senkinek. Eláruljuk, mi lenne a megoldás.

2020. november 11.

Elsőként számoltak be az SZTE kutatói arról, hogy a kender vegyületei, köztük a ma igen népszerű kannabidiol – röviden: CBD – a szívritmuszavar kockázatát fokozó hatással rendelkezhet. Erről kérdezte Prof. Dr. Varró Andrást (SZTE ÁOK) és Dr. Csupor Dezsőt (SZTE GYTK) az SZTE info újságírója. A 14 szerzős közleményt a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports szakfolyóirat tette közzé.

2020. november 11.

Elkézült az eddigi legígéretesebbnek tűnő oltóanyag.

2020. november 10.

Elindult a jelentkezés a cégek számára az első SZTE Online Karrier Napokra, melyet november 24-26. között rendeznek a Szegedi Tudományegyetem CooSpace felületén. A szervezők várják az állást kínáló cégek, illetve a mikrovállalkozások és szolgáltatók jelentkezését is az online eseményre.

2020. november 09.

A Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma – a rektor mellett működő döntés-előkészítő testület, tagjai: rektor, kancellár, klinikai központ elnöke és a dékánok – széleskörű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: „Szent-Györgyi Albert Egyeteme”. – írja a Szegedi Tudományegyetem weboldalán.

2020. november 09.

Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítést adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonaláért. Az országban egyedül csak itt tudják komplexen biztosítani a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig terjedően az ellátást.

2020. november 07.

Exkluzív interjút adott lapunknak arról Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, hogy miként kezelik a vírushelyzetet. Kiemelte, az egyetemen belüli összefogás, a hallgatói és dolgozói önkéntesek, valamint a kórházparancsnoki rendszerrel és az Országos Mentőszolgálattal való jó kapcsolat nagyban segíti a helyzet kezelését.2020. november 06.

A Szegedi Tudományegyetem levelet küldött a hallgatóinak, amiben arra kérik őket, hogy jelentkezzenek önként az Országos Mentőszolgálatnál, és segítsenek a tesztelésben, tudtuk meg egy olvasónktól.

2020. november 06.

Összesen 741,46 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósított meg kutatási infrastruktúra-fejlesztést a Szegedi Tudományegyetem. A projekt modern, hiánypótló és fenntartható műszerek beszerzését támogatta a szerves kémia, a gyógyszerkutatás, a kémiai biológia, a biofizika, az anyagtudomány és a mérnöki tudományok területén. A beruházás hosszú távon hozzájárult az SZTE nemzetközi versenyképességének fokozásához, a tudományos kiválóság fenntartásához, valamint a hazai és nemzetközi együttműködések bővüléséhez.

2020. november 05.

Közös kutatással térképezi fel a genetika és a Covid-19 lefolyásának súlyossága közötti összefüggéseket a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem kö­­zös kutatócsoportja.

2020. november 04.

Kahán professzor asszony a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjében részesült. A kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

2020. november 04.

Mintegy 200 diákkal indult a második tanév az SZTE Junior Akadémián. Az emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokon részt vevő diákok száma ezzel több mint háromszorosára emelkedett 2019-hez képest. Nemcsak emiatt mozgalmas az ősz az akadémiánál: az ösztöndíj elbírálások után különböző workshopokkal folytatódik a tanév – közölte az SZTE Sajtó.

2020. november 04.

Alig marad olyan területe a klinikai központnak a megyeszékhelyen, ahol ne valósulna meg korszerűsítés. Csaknem harminc fejlesztésről adtak most számot, ezek közül folyamatban van például a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika építése és a koraszülött intenzív osztály kialakítása is.

2020. november 04.

Webtérképet készít az agresszíven terjedő inváziós növényfajokról a Szegedi Tudományegyetem. Szilassi Péter, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense a Rádió 88-nak elmondta, az élőhelyek megőrzése és az őshonos fajok védelme mellett a lakosság egészségügyi állapota szempontjából is fontos feladat az agresszíven terjedő özönnövények, mint például a parlagfű visszaszorítása. Hozzátette, a webtérkép segítené a területi, természet- és környezetvédelmi tervezést, illetve javítaná a környezettudatosságot.

2020. november 03.

Csaknem harminc fejlesztésről számolt be a Szegedi Tudományegyetem, ami a klinikai központ részeként valósult meg. Ezek közül több már el is készült, de a jövőben fejlesztik például a Temesvári körúton a gyermek-anyagcserelabort és a gyermekgenetikai labort is. A tervek szerint a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet nemcsak korszerűbb, hanem nagyobb is lesz, ugyanis 3 új liftet és 24 tanlabort alakítanak ki benne. Folyamatban van még a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika építése és a koraszülött intenzív osztály kialakítása is.

2020. október 30.

Mutatjuk, hogy melyek a legjobb orvosi-, mérnöki-, és fizikai képzést indító magyar egyetemek a Times Higher Education (THE) rangsorai szerint.

2020. október 30.

Az inváziós növényfajok elterjedéséről készít webtérképet természetjárók, természetvédelmi civil szervezetek bevonásával a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Agrártudományi Kutatóközpont – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken.

2020. október 26.

Röst Gergely járványügyi matematikus arról, hogy mit lehet megjósolni, és mit nem.

2020. október 24.

Kiosztották Szeged elismeréseit. Botka László polgármester a Díszközgyűlésen adta át a kitüntetéseket. Szeged új díszpolgára Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora lett. Pro Urbe-díjat vehetett át Géczi József Alajos, nyugalmazott címzetes egyetemi docens, és Pál József, egyetemi tanár. Szegedért Emlékérmet vehetett át Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház nyugalmazott igazgatója, Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma Kft. ügyvezető igazgatója és Bodor Dezső mérnök, a Szegedi Vízmű Zrt. nyugalmazott műszaki igazgatója.

2020. október 23.

Eddigi legjobb összesített helyezését érte el a magyar csapat a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián – közölte a Tudományos Olimpikonok főszerkesztője, Békés Gáspár.

2020. október 22.

A magyarországi tudományos diákkör gazdag hagyományait tette nemzetközivé a Szegedi Tudományegyetem az EUGLOH partneregyetemeknek szervezett közös TDK-n.

2020. október 22.

A nagyközönség számára az 1956-os forradalom és szabadságharc története egyértelműen Budapest központú eseménysorozatnak tűnhet. Noha kormányzati-közhatalmi centrumként kétségkívül a főváros számított a forradalom idegközpontjának, de a kommunista diktatúrát megrengető október 23-i felkelés lángját mégis vidéken lobbantották fel. A forradalmat és szabadságharcot brutálisan leverő szovjet intervenció után az ellenállás utolsó parazsai szintén vidéken hunytak ki, jóval az után, hogy Budapesten már kíméletlenül felszámolták azt. A vidék 1956-os szerepével és jelentőségével kapcsolatos új kutatási eredményekről Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyilatkozott az Origónak, a forradalom évfordulója alkalmából.

2020. október 22.

Legtöbben a C-vitamin feltalálójaként ismerik, pedig számos területen alkotott maradandót. Ő az egyetlen Nobel-díjas tudósunk, aki magyar állampolgárként, Magyarországon végzett kutatásaival érdemelte ki a legmagasabb tudományos kitüntetést. Szent-Györgyi Albert 34 évvel ezelőtt, 1986. október 22-én hunyt el távol szülőföldjétől, az új hazájául választott Egyesült Államokban.

2020. október 21.

Még az idén dönthet az Európai Bizottság a szegedi lézeres kutatóközpontot, az ELI-ALPS-ot is működtető Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) létrehozásáról - tájékoztatta az intézet szerdán az MTI-t.

2020. október 21.

A szegedi konziba járni kiváltság, ez most is bebizonyosodott: a 8. Lav Mirski Nemzetközi Énekverseny ezúttal Horvátországban, Osijekben került megrendezésre. Az október 16-18. között zajló megmérettetésen Kiss Attila Andor az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar égisze alatt indult. A másodéves, BA – szakos egyetemi hallgató kategóriájának I. díjasa lett.

2020. október 20.

Egyensúlyhiány alakult ki az Európai Unión belül. A gazdaság és a politika sokkal nagyobb súllyal szerepel benne, mint a kultúra. Ezen mindenképpen változtatni kell. Be kell lépniük a nyugat-balkáni államoknak is, a „bővítési fáradtságtól” függetlenül is. A Gondolatok Európa jövőjéről című szegedi konferenciáról szóló tudósításunk második része.