Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

KEOP-5.3.0/A/09-2009-0075 projekt honlapÜdvözöljük a Környezet és Energia Operatív Program keretében támogatást nyert Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar régi biológia épület energetikai korszerűsítése c. pályázat honlapján.


A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának oktatási és kutatási munkája, a karon oktatott hallgatók száma indokolta, hogy a régi épülethez egy új épületszárny kerüljön hozzáépítésre. A 2007 nyarára befejezett munkálatok eredményeként Szegeden a biológus tanszékek többsége egy helyre költözhetett, és így olyan kooperációs terek jöttek létre, melyek hosszú távon biztosítják az oktatás és az alkalmazott kutatások legmodernebb, komplex feltételeit. Az új szárny mellett meglévő régi szárny energetikai jellemzői azonban kritikusak. Az épület üzemeltetése az elavult rendszereknek köszönhetően drága, melynek költsége az alaptevékenység működési finanszírozásától von el forrásokat. A projekt során a régi épületszárny új homlokzati burkolatot, új nyílászárókat és korszerű hűtési-fűtési, szellőzési és világítási rendszereket kap.


A projekt hosszú távú közvetlen célja egy rossz energiahatékonysági mutatókkal rendelkező épületen olyan beavatkozás megvalósítása, melynek eredményeként az hosszútávon szolgálhatja a kutatási és oktatási feladatok végrehajtását, az épület megfelelő költségszinten működtethető legyen. Közvetett célja, hogy az alaptevékenység gyakorlása során az épületben dolgozó, tanuló személyek feladatukat kielégítő komfort érzet mellett gyakorolhassák. A fejlesztés elvárt eredménye, hogy projektszinten és nemzetgazdaságilag is csökkenjen az energiafelhasználás, az üvegházhatású gázok kibocsátása, végső soron a projekt járuljon hozzá a fenntartható fejlődés követelményeihez.


A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az alábbi források felhasználásával valósul meg:

 

A projekt összköltsége: 312 968 614 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

- 85%-a, vagyis 266 023 322 forint a Kohéziós Alapból,

- 15%, vagyis 46 945 292 forint Magyarország központi költségvetéséből származik

 


uszt_logo_rgb kohezios_alap