Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2013-0078
IPARJOG_12-1-2013-0078 projekt honlap

Kedves Látogató!

 

Üdvözöljük a Szegedi Tudományegyetem IPARJOG_12-1-2013-0078 projektjének weboldalán.

 

Projekt leírása és célja

 

A projekt címe: Szelektív kromatogén táptalaj című szabadalmi bejelentés hazai szabadalmaztathatóságának támogatása

A projekt rövid címe: Szelektív kromatogén táptalaj

Támogatás összege: 600.000,- Ft

 

A vadélesztők elszaporodása elsősorban olyan borokat érint, melyek érlelése részben fahordóban történik. Ezeknek a boroknak a mikrobiológiai okokra visszavezethető értékvesztése világszerte komoly károkat okoz. A probléma gazdasági súlya miatt nagy jelentőséggel bírnak az olyan eljárások, amelyek a káros mikroorganizmusok elszaporodását időben felismerik, és amelyek segítségével a fertőződés megelőzhető vagy az értékvesztés mértéke csökkenthető.

 

A technológia előnyös tulajdonságai közé sorolható, hogy a tesztek egyszerűen elvégezhetőek minimális szaktudással és felszereltséggel, akár közvetlenül a pincékben. A tenyésztési idő leteltével a színes telepek egyszerűen szemmel detektálhatóak, így könnyű kezelhetőséget biztosít. Az eljárás kiemelkedően előnyös tulajdonsága, hogy már a korai fázisban felismerhetők a brettesedés jelei, így a technológiai beavatkozás jobban időzíthető, ezáltal a minőségromlás elkerülhető.

 

A projekt során a technológia védelmére a magyar szabadalmi bejelentés benyújtására került sor, mely az alábbi feladatokon keresztül valósult meg:

 

  • Nemzeti szabadalmi bejelentés megtétele és képviselete a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt.
  • Szabadalmi bejelentés kidolgozása.
  • Igénypontok megfogalmazása.
  • Írásos véleménnyel kiegészített kutatási jelentés iránti kérelem benyújtása, a dokumentum megállapításainak vizsgálata.

 

A bejelentés kidolgozására és a hatóságok előtti képviseletre a DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft-t kértük fel. A munka során a találmánnyal kapcsolatban kidolgozásra került a találmányi leírás, kapcsolódó magyarázó ábrák, valamint a benyújtandó igénypont-sorozat. Tekintettel az IPARJOG_12 pályázati kiírásban szereplő pályázati kritériumok maradéktalan teljesítésére, a benyújtási dokumentációval egy időben megkértük az előzetes újdonságkutatási jelentés kidolgozását.

A projekt célja, hogy a magyar nemzeti szabadalmi bejelentés megtétele. A szabadalmaztatási eljárás jelenleg is zajlik, a szabadalom megadását követően a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára.

 

 

Projekt utóélete

 

A Szegedi Tudományegyetem 2013.03.29-én megindította a magyar nemzeti szakaszt. A szabadalmaztatási eljárás végén kerül sor a szabadalom megadására. A későbbiekben tervezünk a szabadalmunkkal kilépni a nemzetközi porondra és több potenciális célországban szabadalmi oltalmat igényelni kidolgozott találmányunkra kiszélesítését, vagyis nemzeti szakaszokba történő beléptetését a Párizsi Uniós Egyezmény országaiban, valamint az USA-ban, ily módon elősegítve a minél szélesebb területű oltalmi kor megszerzését.

 

A projekt lezárását követően jelenleg is folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a lehetséges hasznosító partnerek azonosítása, illetve a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói és a potenciális ipari partnerek közötti folyamatos együttműködés.

uszt_logo_rgb Infoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo