Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2012-0002
IPARJOG_12-1-2012-0002


 

Kedves Látogató!

 

Üdvözöljük a Szegedi Tudományegyetem IPARJOG_12-1-2012-0002 projektjének weboldalán.

 

Projekt leírása és célja

 

A projekt címe: Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása

A projekt rövid címe: Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból

Támogatás összege: 1.990.013,- Ft

 

A Szegedi Tudományegyetemen kidolgozásra került egy olyan eljárás, amely a vágóhídi hulladék megsemmisítésére ideális és költséghatékony megoldást kínál az eddigi meglehetősen költséges módszerekhez képest. Az eljárás az anaerob lebontást végző mikroba közösség összetételének megváltoztatásával a biogáz termelő rendszert fokozatosan hozzászoktatja a szakmai irodalomban ismert határok többszörösét meghaladó fehérje alapanyagokhoz.

 

A projekt célja a magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálat megindítása, melynek megszerzése esetén a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára. A szabadalmi bejelentés tárgyát egy olyan eljárás képezi, amely alkalmas arra, hogy a fehérjében gazdag szubsztrátumokhoz alkalmazkodni képes, hosszú távon stabil és jó biogáz termelést eredményező mikrobiológiai közösséget alakítson ki. A speciális alapanyagokhoz alkalmazkodott mikroba közösség (mikroorganizmus-konzorcium) egységnyi fehérjében gazdag alapanyagból 30-50%-al több gáz termelésére képes, mint a nem alkalmazkodott rendszerek.

 

A projekt során a magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálat első szakasza (PCT I.) került megindítására, melynek eredményeként a Szabadalmi Hivatal az alábbi vizsgálati dokumentumokat bocsátotta ki:

  • Írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatás (WOISA)
  • Nemzetközi kutatási jelentés (ISR)

Projekt utóélete

 

A nemzetközi elővizsgálat első szakaszának (PCT I.) eredményének ismeretében a Szegedi Tudományegyetem 2013.08.27-én megindította az elővizsgálat második szakaszát (PCT II.), amely vizsgálat jelenleg is zajlik. A vizsgálat második szakasznak lezárását követően kerül meghatározására, hogy melyek azok az országok, ahová kiterjesztjük a szabadalmi oltalmat, azaz milyen nemzeti szakaszokat indítunk.

 

A projekt lezárását követően jelenleg is folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a lehetséges hasznosító partnerek azonosítása, illetve a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói, és a potenciális ipari partnerek közötti folyamatos együttműködés.


uszt_logo_rgb Infoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo