Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek








  • Ünnepélyes záró rendezvény a TIK-ben

    TIOP1312012. november 29-én ünnepélyes keretek közt zárásra került a „Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” nevű TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 számú uniós projekt.

    Az elmúlt négy évben több mint 7,7 milliárd forintból valósult meg a projekt. A rendezvényen beszédet mondott Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója – korábbi projektmenedzser - , és Szabó Gábor, az SZTE rektora. A fejlesztés több egyetemi intézményt is érintett, melyek képviselői prezentációk keretében mutatták be a projekt során végbemenő változásokat. Az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központról Braxmair Zsófia rektori kabinetvezető, a Mérnöki Karról, illetve a mérnök- és műszaki képzésről Véha Antal dékán és Keszthelyi-Szabó Gábor, a Dóm téri épületegyüttesről Varga Csaba, a TTIK dékánhelyettese, az informatikai részről Scherer Ferenc, az Egyetemi Számítóközpont igazgatója, a szarvasi beruházásokról Köles Péter egyetemi docens, a bajai programról pedig Vincze Lászlóné főiskolai docens tartott rövid prezentációt.

    Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik segítettek a projekt megvalósulásában.


  • Infrastrukturális fejlesztések a SZIE Tessedik Campusán, Szarvason

    TIOP131_Szarvas2012. október 30-án ünnepélyes keretek között átadták a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar szarvasi Tessedik Campusán létesült napelem és napkollektor rendszert, valamint három új laboratóriumot (mérnök informatikai, környezettechnikai és környezetenergetikai labor) és két korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt előadótermet.

    A fejlesztés keretében 2011 novemberében sikerült megvalósítani a Környezetenergetikai labort, amely a megújuló energiaforrások, elsősorban a Nap sugárzásának napkollektoros és napelemes hasznosításának bemutatását, üzemi jellemzőinek széleskörű vizsgálatát, mérését teszi lehetővé a hallgatók számára.


  • Átadásra kerültek az SZTE felújított épületei

    Helyszínbejárással és rendhagyó fizika órával egybekötött ünnepélyes átadást tartottak 2012. szeptember 20-án a Dóm tér 7-8. és 9. szám alatt található oktatási épületekben. A rekonstrukció a természettudományi képzés megújítását célzó program részeként, a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázat keretében valósult meg, közel 1,5 milliárdos összköltséggel.

    A szeptember 20-án, 17.00 órakor kezdődő átadón részt vett és köszöntőt mondott Dr. Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, első projektmenedzser; Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, rektor és Prof. Dr. Hernádi Klára, a TTIK dékánja. Rektor úr rendhagyó fizikaóráját követően ünnepélyesen átadásra került a felújított épület, felavatták az emlékeztető táblát, majd épületbejárás során az új laborokkal, eszközökkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

    DSC_6318



  • Tizenegy új labort használhatnak az Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói a Moszkvai körút megújuló energiaforrásokkal működtetett épületében, melyet november 10-én adtak át.


  • A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar új épületének átadó ünnepségét 2011. november 10-én (csütörtökön) 10 órától tartják.


  • A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar új épületének végleges jellegű használatbavételi engedélye 2011. május 10-én jogerőre emelkedett.

    MK_2011_06_24_03



  • A Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ használatba vételi eljárásának ünnepélyes zárására 2011. május 11-én került sor. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Kanzsalics Eszter, a humánerőforrás programokat irányító hatóság általános főosztályvezető helyettese és dr. Szűcs Ákos, az ESZA uniós programigazgató helyettese.

    rektori_atadas_it_32
    Forrás: szegedma.hu

  • A rekonstrukciós munkák 98 százalékával már végzett a kivitelező Ferroép Zrt. az egyetem Dugonics téri központi épületének felújítása során, erről bárki meggyőződhetett, aki 2010. december 15-én részt vett a beruházás nyílt napján

    dugonics


  • Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerésztudományi Karának 189 millió forintos K+F eszközbeszerzése, amely program ünnepélyes lezárására 2010. november 26-án került sor. A megvalósult infrastrukturális fejlesztés a Természettudományos és Mérnökképzési Portfolió Fejlesztése (TMPF) program részprojektjeként indult, amelynek célja a természettudományi/mérnöki szakokon tanuló hallgatói létszám növelése a régióban.

    GYTK



  • A bajai Eötvös József Főiskolán 1982-ben létrehozott félüzemi felszíni víztisztító telep a működése során folyamatosan biztosított lehetőséget oktatási és kutatási feladatok elvégzésére. A telep számos mérnökhallgató szakmai munkájának elősegítésében, illetve tudományos kísérleti munkák megvalósításában játszott kulcsfontosságú szerepet. Az időközben elavult víztechnológiai telep felújítására és fejlesztésére ebben az évben nyílt lehetőség a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében. A 2010. október 19-én megrendezett nyitó konferencia célja, hogy a beruházás szakmai tartalmát és a benne rejlő oktatási és kutatási lehetőségeket bemutassuk jelenlegi és leendő partnereinknek.

    EJF


  • Az SZTE ÁOK Oktatási Épület, I. emeleti nagy előadó ünnepélyes átadására a Szeged, Dóm tér 13. sz. alatti helyszínen 2010. szeptember 10-én került sor.

    aok-okt-epulet


  • Prof. Dr. Szabó Gábor rektor 2010. június 15-én a munkaterület átadás alkalmából jelképesen átadta az épület kulcsát a kivitelező GROPIUS Zrt. képviselőjének, Müller Csabának.
     
    szabo_gabor
    forrás: szegedma.hu


     
  • 2010. március 31-én került sor a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának ünnepélyes alapkőletételére, melynek helyszíne a Mérnöki Kar épülete (Szeged, Moszkvai krt. 9. sz.) Az ünnepség házigazdái voltak Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora és Varga Mihály a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

    mernok

     
  • 2010. január 13-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Szalados László, a KÉSZ ZRt. vezérigazgatója aláírta a Mérnöki Kar új épületének építési szerződését.

    rektor_alairas



  • Prof. Dr. Szabó Gábor rektor 2009. október 5-én reggel a munkaterület átadás alkalmából jelképesen átadta az épület kulcsát a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatójának, Nemesi Pál­nak.
    Kep1


  • A Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ beruházás elemhez kapcsolódó kivitelezési szerződést Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Nemesi Pál, az építőipari cég elnök-vezérigazgatója szeptember 10-én írta alá a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
    Kep2


  • Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Balogh Árpád, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságának főigazgatója 2009. május 26-án aláírta A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése címmel benyújtott TIOP pályázatról szóló megállapodást. A Támogatási Szerződés 2009. június 15-i dátummal hatályba lépett.
    Kep3
    Szabó Gábor rektor és Balogh Árpád támogatási főigazgató (középen) szignálta a szerződést. Mellettük Botka László polgármester (balról) és Bajnai Gordon miniszterelnök. Fotó: Karnok Csaba


  • 2009. május 8-i dátummal az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” című, TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 jelű második fordulós pályázatot az OKM Támogatáskezelő Igazgatóság vezetője 6 424 147 702 Ft. összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

  • A pályázat második fordulóját megkezdő projektfejlesztési útvonalterv 2008. október 17-én került jóváhagyásra, a pályázati anyag leadására 2009. január 15-i dátummal került sor.

  • A Kormány 2008. június 25-i ülésén 55,5 Mrd Ft támogatási forrást hagyott jóvá, amelynek egyik kedvezményezettje a 2008. február 29-én benyújtott pályázati anyaga alapján a Szegedi Tudományegyetem. A döntéshez kapcsolódó első fordulós támogató levelet az intézmény képviselői 2008. szeptember 22-én vehették át Budapesten.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

nfu_logo