2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Irodalom
Sza­xo­fon, tan­gó­har­mo­ni­ka,cim­ba­lom
Sze­ge­di Jazz Na­pok
Címkék: Irodalom
Pon­to­san har­minc éve pok­róc­cal és há­ti­zsák­kal ér­kez­tem Sze­ged­re, az IH szín­pa­dán az ak­kor har­minc éves Szanis­zló Já­nos ze­nélt. Kön­­nyed fej­szá­mo­lás; a zon­go­ris­ta idén hat­van­éves. Én Sze­ged­re köl­töz­tem, há­ti­zsák­ra már nincs szük­sé­gem. Az ap­ro­pó a Jazz Na­po­kon a ke­rek szá­mo­kon túl, hogy a ren­dez­vény nyi­tó ze­ne­ka­ra ép­pen a Szanis­zló Quin­tet lesz. A sze­ge­di csa­pat mel­lett ütős a ma­gyar fel­ho­za­tal, Ba­csó Kris­tóf ze­ne­ka­ra után va­sár­nap szín­pad­ra lép Dresch Mi­hály, aki mel­lett cim­bal­mon Luk­ács Mik­lós, tan­gó­har­mo­ni­kán David Yen­gibar­jan ze­nél. Jó­ma­gam csak er­re a kon­cert­re is vál­ta­nék je­gyet.
A kül­föl­di ze­ne­kar­ok vá­lasz­tá­sá­nál a szer­ve­zők tö­re­ked­tek a meg­fize­thető, de a dzsessz­élet­ben el­is­mert ze­né­szek fel­lép­te­té­sé­re.
Mar­i­lyn Mazur (1955) New York-i szü­le­té­sű do­bos, ütőhangsz­eres, éne­kes, zenesz­erző. Len­gyel és afroamerikai szülők­től szár­ma­zik, hat éves ko­rá­tól Dá­ni­á­ban él. Ne­ve vi­lág­szer­te is­mert, a Dán Mű­vé­sze­ti Ala­pít­vány élet­mű­díj­jal tün­tet­te ki Je­len­leg az eu­ró­pai kor­társ dzsessz egyik leg­kü­lön­le­ge­sebb ka­ma­ra­tri­ó­já­val ér­ke­zik Sze­ged­re, mely­ben a ti­tok­za­tos svéd szí­nész/éne­kes­nő Jose­fine Cron­holm és a ki­tű­nő gi­tá­ros, Kris­ter Jon­s­son lesz­nek a part­ne­rei. Fel­lé­pé­sük Ma­gyar­or­szá­gi ősbe­mu­tató.
Larry Coryell min­den idők egyik leg­na­gyobb ha­tá­sú gi­tá­ro­sa, a dzsessz-rock fú­zi­ós irány­zat el­ső úttörő­je. Kü­lö­nö­sen nagy­ra ér­té­kel­te já­té­kát Jack Bruce és Jimi Hen­drix – ját­szot­tak is együtt –, va­la­mint Frank Zap­pa, de sa­ját el­mon­dá­suk sze­rint so­kat kö­szön­het ne­ki John McLaughlin és Eric Clap­ton is. 1979-ben ba­rá­ta­i­val, John McLaughlinnal és Paco De Lu­ci­á­val sa­ját örö­mük­re lét­re­hoz­ták a „Super Gui­tar Tri­o”-t, mel­­lyel több nagy si­ke­rű akusz­ti­kus gi­tár­hang­ver­senyt ad­tak. Lon­do­ni előadá­suk DVD-je a Royal Al­bert Hall­ból a gyűj­tők egyik nagy ked­ven­ce. A Sze­ged­re 26 év után vis­sza­térő mű­vész szó­ló­kon­cert­tel szó­ra­koz­tat­ja pén­te­ken es­te a gi­tár­ze­ne sze­rel­me­se­it.
Lon­nie Smith, a „tur­bá­nos va­rázs­ló” 1942. jú­li­us 3-án szü­le­tett Buf­fa­lo mel­lett, egy fi­gye­lem­re mél­tó ze­nei érdek­lődés­sel ren­delkező csa­lád­ban. Kü­lö­nö­sen édes­any­já­nak szé­les kö­rű dzsessz-, gospel- és klas­­szi­kus ze­nei mű­velt­sé­ge volt rá nagy ha­tás­sal. Lon­nie Smith az ame­ri­kai fe­ke­te szó­ra­koz­ta­tó ze­ne egyik utol­só nagy öreg­je, élet­rajz­írói sze­rint „két lá­bon já­ró dzsessz­tör­té­ne­lem”. Ere­de­ti or­go­na­já­té­ka szá­mos kö­ve­tő­re lelt, és gaz­dag pá­lya­fu­tá­sá­nak köszön­hető az is, hogy a '60-as évek be­at- és rock­ze­né­jé­re gya­ko­rolt dön­tő ha­tá­son túl ki­ala­kul­ha­tott az utób­bi évek ACID-JAZZ irány­za­ta. A Ham­mond mes­te­re elő­ször jár Ma­gyar­or­szá­gon.
A két nap mű­so­ra: no­vem­ber 7.: Szanis­zló Quin­tet (Sze­ged) – Mar­i­lyn Mazur Trió (DK/S) – Larry Coryell (USA). No­vem­ber 8.: Ba­csó Kris­tóf Quar­tet (Bu­da­pest) – Dresch-Lukács-Yendibarjan Trió (H/ARM) – Dr. Lon­nie Smith Trió (USA). Hely­szín: az IH Ren­dez­vény­köz­pont, Sze­ged.
Bezár