2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  7. szám - 2009. április 27.  --  Fókusz
Sok ki­csi tol­mács­gép
Címkék: Tárca

Ha egy író – le­gyen akár­mi­lyen hí­res is – fel­tű­nik a lát­ha­tá­ron, az so­ha sem le­het ak­ko­ra ese­mény, mint ha egy po­li­ti­kus, de fő­leg, ha egy ze­nész je­le­nik meg va­la­hol. A po­li­ti­ku­sok­kal ma­nap­ság nyil­ván az egy­re nö­vek­vő el­len­szenv mi­att nem le­het ver­se­nyez­ni, a ze­né­szek­kel ez­zel szem­ben jobb a hely­zet, gon­dol­junk csak a vi­lág­sztá­rok kö­rü­li eksz­ta­ti­kus, hogy azt ne mond­juk, ka­tar­ti­kus hisz­té­ri­ák­ra. We let them enter­tain us. Nyil­ván a ze­né­szek­nek azért is kön­­nyebb a dol­guk, mert a ze­ne leg­jobb eset­ben ak­kor és ott szü­le­tik meg, az ép­pen hal­lott-lá­tott, te­hát át­élt kon­cert­tel, az ese­mény te­hát egy­ide­jű a be­fo­ga­dá­sá­val, az ér­ték a rész­vé­tel ma­ga.
Ez­zel szem­ben, ha egy író­val va­ló be­szél­ge­tést hall­gat meg az em­ber, az ese­mény csak vissz­fé­nye le­het az egy­szer már vagy ez­után át­élt él­mény­nek. Ez járt a fe­jem­ben, mi­kor a na­pok­ban a Mil­le­ná­ris Park­ba köl­tö­ző Bu­da­pes­ti Nem­zet­kö­zi Könyv­fesz­ti­vá­lon a dísz­ven­dég­gel, Ljud­mi­la Ulick­a­já­val va­ló be­szél­ge­tést hall­gat­tam – pon­to­sab­ban, ami­kor épp hall­gat­ni tud­tam, ami­kor épp nem aka­do­zott a ke­zem­ben szo­ron­ga­tott, fü­lem­re erő­sí­tett tol­mács­gép. Ulick­a­ja, akár­hogy is néz­zük, sztár­író, akit so­kan ol­vas­nak, és aki so­kak­nak fon­tos. Aki so­kak­nak sze­mé­lyes, aki­nek a vi­lá­ga so­kak szá­má­ra ott­ho­nos – ezt a meg­ma­gya­ráz­ha­tat­lan ott­ho­nos­sá­got mél­tat­ta laudá­ciójában Lángh Jú­lia is. Még­is, ami egy író szö­ve­ge­i­vel va­ló is­mer­ke­dés so­rán va­ló­di ta­lál­ko­zás le­het, az min­dig két­sze­mé­lyes, sőt, va­ló­já­ban egy­sze­mé­lyes vál­lal­ko­zás: a könyv­re és ol­va­só­já­ra vo­nat­ko­zó ki­vé­te­les pil­la­nat, ma­ga az el­mé­lyü­lés.
Ez ju­tott az eszem­be, ami­kor aka­do­zott a ki­csi tol­mács­gép, és ami­kor kör­be­néz­tem az egyéb­ként nem épp telt há­zas csar­no­kon: az, hogy min­den­ki fe­jén má­sik tol­mács­gép van, hi­á­ba hall­gat­juk ben­ne ugyan­azt, hi­á­ba tud­juk, hogy ugyan­azt hall­gat­juk, mind­egyi­kőnk mint­ha csak ne­ki szánt sze­mé­lyes sza­va­kat hal­la­na. Így le­het ez az ol­va­sás­sal is, ugyan­azt ol­vas­suk, még­is sze­mé­lyes­nek his­­szük, és ha ezt a sze­mé­lyest pró­bál­juk a kö­zös­re vál­ta­ni, egy pi­cit min­dig aka­do­zik a tol­mács­gép.

Turi Tí­mea

DSC_2674_230x154.png

Címkék

Tárca 

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár