2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
A XVI. Szent-Györgyi Napok
Az or­vos­tu­do­mány szá­mos te­rü­le­té­nek to­vább­kép­zé­si fó­ru­ma­ként egy­he­tes­re bő­vült a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem há­rom egész­ség­ügyi ka­rá­nak ha­gyo­má­nyos ün­ne­pi ren­dez­vé­nye, a Szent-Györ­gyi Na­pok, amely­re idén no­vem­ber 7-14. kö­zött ke­rült sor. En­nek ke­re­té­ben Be­ne­dek Györ­gy dé­kán be­je­len­tet­te: az or­vos­kar né­met, il­let­ve fran­cia egye­te­mek­kel in­dít­hat kö­zös kép­zé­se­ket, akár már ősz­től.
Címkék: Egyetemi Élet

A ko­ráb­bi évek­hez ha­son­ló­an, azon­ban há­rom nap he­lyett im­már egy tel­jes hé­ten ke­resz­tül mu­tat­hat­ták be a részt­ve­vők az or­vos­tu­do­mány szá­mos kü­lön­bö­ző te­rü­le­tén fel­tárt leg­újabb ered­mé­nye­ket az SZTE Szent-Györ­gyi Na­pok ren­dez­vény­so­ro­za­ton. A szer­ve­zők úgy gon­dol­kod­nak, eb­ből a to­váb­bi­ak­ban sem lép­nek vis­­sza, hi­szen a gaz­dag és szín­vo­na­las prog­ram­kí­ná­lat­ban így el tud­ják ke­rül­ni az üt­kö­zé­se­ket.

szgynapok
Az ünnepségen az ÁOK és a GYTK jubileumi diplomáit is átadták. Fo­tó: Gémes Sándor

A Szent-Györ­gyi Na­pok – túl az Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi, a Gyógy­sze­rész­tu­do­má­nyi és a Fogor­vos­tu­dományi Kar köz­pon­ti ün­nep­sé­gén – a poszt­gra­du­á­lis to­vább­kép­zés or­szá­gos fó­ru­ma. A ren­dez­vény­so­ro­zat ke­re­té­ben a re­gi­o­ná­lis ke­re­te­ket is meg­ha­la­dó, or­szá­gos bel­gyó­gyá­sza­ti kö­te­le­ző szin­ten tar­tó to­vább­kép­ző tan­fo­lyam zaj­lott Sze­ge­den, mely­re több mint 240 fő re­giszt­rált – tud­tuk meg Petri And­rás pro­fes­­szor­tól, a szer­ve­ző­bi­zott­ság el­nö­ké­től. Emel­lett há­zi­or­vo­si, fog­or­vo­si és gyógy­sze­ré­sze­ti to­vább­kép­ző kur­zu­sok is in­dul­tak. El­ső al­ka­lom­mal sze­re­pelt a prog­ra­mok kö­zött a Dicz­falusy Egon-em­lék­ülés és az azt kö­ve­tő szü­lé­sze­ti és nő­gyógy­ásza­ti to­vább­kép­ző tan­fo­lyam is. Ha­gyo­má­nyo­san a ren­dez­vény ke­re­te­in be­lül tar­tot­ták meg a Richter Tu­dós Klu­bot, ahol idén az Alzheimer-kór ke­ze­lé­sé­ről hang­zot­tak el elő­adá­sok ve­ze­tő ku­ta­tók­tól.
A no­vem­ber 13-án a TIK kong­res­­szu­si ter­mé­ben meg­tar­tott köz­pon­ti ün­nep­sé­gen a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem rek­to­ra, va­la­mint a há­rom kar dé­kán­ja szá­molt be az el­múlt év ered­mé­nye­i­ről, majd át­ad­ták a ka­rok dí­ja­it és ki­tün­te­té­se­it, il­let­ve az Ál­ta­lá­nos Or­vos­tu­do­má­nyi és Gyógy­sze­rész­tu­do­má­nyi Kar ju­bi­le­u­mi dip­lo­má­it. E nap dél­után­ján ke­rült sor a Szent-Györ­gyi Na­pok köz­pon­ti tu­do­má­nyos ülé­sé­re is.
Az ese­mény kap­csán két nagy­sze­rű hír­ről szá­molt be Be­ne­dek Györ­gy pro­fes­­szor, az ÁOK dé­kán­ja. „Nagy örö­münk­re im­már több mint 1000 hall­gató ta­nul az ide­gen nyel­vű kép­zé­se­i­nken, il­let­ve kül­föl­di egye­te­mek ke­res­tek meg ben­nün­ket kö­zös kép­zé­sek ügyé­ben. Né­met­or­szá­gi nagy­vá­ros­ok ma­gán­egye­te­met akar­nak ala­pí­ta­ni, ki­vá­ló­an kép­zett or­vo­sok­kal és ki­vá­ló­an mű­kö­dő kli­ni­kák­kal ren­del­kez­nek. Az el­mé­le­ti kép­zés­ben vi­szont az SZTE ÁOK-ra szá­mí­ta­nak, ami iga­zán meg­tisz­te­lő. Úgy ter­vez­zük, hogy az el­ső éve­ket Sze­ge­den vé­gez­nék a di­á­kok, utá­na Ber­lin­ben, Dessauban, Wies­baden­ben, Koblenzben foly­tat­nák ta­nul­má­nya­i­kat, s kö­zös tan­terv alap­ján vé­gez­nék az or­vos­egye­te­met. A sze­ge­di or­vos­kar el­mé­le­ti po­ten­ci­ál­ját hasz­nál­nák ki a né­me­tek, mi pe­dig öröm­mel ál­lunk ren­del­ke­zés­re, mert ez nem­csak presz­tízst és be­vé­te­li for­rást, ha­nem elő­re­ha­la­dá­si le­he­tő­sé­get is je­lent szá­munk­ra. A tár­gya­lá­sok jól ha­lad­nak, re­mé­nye­im sze­rint 2010. szep­tem­ber 1-jén in­dul­hat a kép­zés” – árul­ta el a Sze­ge­di Egye­tem­nek a pro­fesz­­szor.
A fran­cia vo­na­lat il­le­tő­en – ha min­den jól ala­kul – akár már szin­tén jö­vő ősz­től konk­ré­tu­mok­ról le­het be­szél­ni. „Meg­ke­re­sett ben­nün­ket az anger­s-i egye­tem or­vos­ka­rá­nak kül­dött­sé­ge, a dé­kán, a nem­zet­kö­zi osz­tály ve­ze­tő­je és egy hall­ga­tó­juk. El­mond­ták, hogy egy eu­ró­pai sze­mesz­ter­re pá­lyáz­nak az Eu­ró­pai Uni­ó­nál. Azt ter­ve­zik, hogy száz hall­ga­tó gyűl­ne ott ös­­sze Eu­ró­pá­ból, akik an­gol nyel­ven, eu­ró­pai lég­kör­ben kap­ná­nak kép­zést. Mi­vel ne­kik nincs ta­pasz­ta­la­tuk az an­gol nyel­vű kép­zés­ben, meg­kér­ték a sze­ge­di or­vos­kart, mű­köd­jünk köz­re a pro­jekt­ben. Ter­mé­sze­te­sen nem­csak ok­ta­tó­kat, ha­nem hall­ga­tó­kat is kül­de­nénk Fran­cia­or­szág­ba" – tá­jé­koz­ta­tott Be­ne­dek Györ­gy.

Pin­tér M. La­jos

Bezár