2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
Egész­ség­re fel!
Egész­ség­na­pok Hód­me­ző­vá­sár­he­lyen
Címkék: Egyetemi Élet

Ok­tó­ber 10-én és 11-én Ki­tárt Kar cím­mel a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Me­ző­gaz­da­sá­gi Ka­ra az Egész­ség­tu­do­má­nyi és Szo­ci­á­lis Kép­zé­si Kar köz­re­mű­kö­dé­sé­vel egész­ség­na­po­kat ren­de­zett az MGK épü­le­te­i­ben és park­já­ban, mely az MGK nyílt nap­já­val ki­e­gé­szül­ve há­rom­na­pos ren­dez­vény­so­ro­za­tot va­rá­zsolt Hód­me­ző­vá­sár­hely­re.
A Ki­tárt Kar prog­ram­ja­it az MGK nyílt nap­ja előz­te meg ok­tó­ber 9-én, így ahol a le­en­dő hall­ga­tók a szok­vá­nyos ke­re­tek kö­zött is­mer­ked­het­tek meg a kar­ral. Aki azon­ban ezt el­mu­lasz­tot­ta, le­he­tő­sé­ge nyílt be­pó­tol­ni a Ki­tárt Kar ren­dez­vé­nyei ide­jén is, hi­szen az MGK és az ETSZK sa­ját stand­ja­i­kon to­váb­bi in­for­má­ci­ók­kal szol­gál­tak az ér­dek­lő­dők­nek. Ezen­fe­lül az ed­di­gi évek nagy si­ke­ré­nek szá­mí­tó lé­zer­lö­vé­sze­tet is ki le­he­tett pró­bál­ni, mely fő­ként a vad­gaz­da mér­nök sza­kok­ra je­lent­ke­zők kö­ré­ben igen nép­sze­rű.
A Ki­tárt Kar hét­vé­gén az ér­dek­lő­dők kü­lön­bö­ző egész­ség­ügyi vizs­gá­la­to­kon ve­het­tek részt – töb­bek kö­zött vér­nyo­más-, vér­cu­kor­szint- vagy ko­lesz­te­rin­szint-mé­ré­sen –, is­me­ret­ter­jesz­tő elő­adá­so­kat hall­gat­hat­tak az egész­sé­ges élet­mód­hoz, ét­ke­zés­hez, test­ápo­lás­hoz és me­ző­gaz­da­sá­gi ter­mesz­tés­hez kap­cso­ló­dó­an, il­let­ve a park­ban bio­ter­mé­ke­ket, gyógy­ha­tá­sú ké­szít­mé­nye­ket, ét­rend-ki­egé­szí­tő­ket és me­ző­gaz­da­sá­gi ter­mé­ke­ket is­mer­het­tek vagy vá­sá­rol­hat­tak meg. Le­he­tő­ség nyílt ar­ra is, hogy ki-ki egyé­ni­leg kér­jen sze­mély­re sza­bott ta­ná­csot.
„A prog­ra­mok min­den­ki szá­má­ra nyi­tot­tak és tel­je­sen in­gye­ne­sek vol­tak, me­lye­ket az ETSZK ma­xi­má­lis együtt­mű­kö­dé­sé­vel ren­dez­tünk meg. A szer­ve­zés so­rán a fő csa­pás­irány el­ső­sor­ban a gaszt­ro­nó­mia és az egész­sé­ges élet­mód be­mu­ta­tá­sa és meg­is­mer­te­té­se volt, így Bod­nár Kár­oly dé­kán nem a hód­me­ző­vá­sár­he­lyi Er­zsé­bet Kór­há­zat, ha­nem az Egész­ség­tu­do­má­nyi és Szo­ci­á­lis Kép­zé­si Kart kér­te fel a Ki­tárt Kar meg­ren­de­zé­sé­ben részt ven­ni. Az ETSZK dol­go­zói és ta­ná­rai nagy oda­adás­sal tet­tek ele­get a fel­ké­rés­nek, de töb­bi részt­ve­vő is ko­moly fel­ada­to­kat vál­lalt. Így állt ös­­sze a hét­vé­gi prog­ram, mely­nek szer­ve­zé­sé­ben az MGK ti­zen­hét hall­ga­tó­ja is részt vett, be­le­ért­ve a hall­ga­tói ön­kor­mány­za­tot is. Sőt, van olyan bu­da­pes­ti hall­ga­tónk, aki csak emi­att ma­radt Hód­me­ző­vá­sár­he­lyen a hét­vé­gé­re” – mond­ta Sza­bó Zol­tán, az MGK saj­tó- és PR-felelőse.
A vá­ros­­szer­te hir­de­tett prog­ram sok ér­dek­lő­dőt von­zott a sé­tá­ló­ut­cá­ról nyí­ló stan­dok­ra, az MGK épü­le­té­ben lé­vő szín­vo­na­las és ér­de­kes elő­adá­sok­ra, va­la­mint a park­ban ta­lál­ha­tó élel­mi­szer- és gyógy­szer­vá­sár­ra. „A pre­ven­ci­ós és szű­rést biz­to­sí­tó prog­ra­mok azért is vol­tak na­gyon nép­sze­rű­ek, mi­vel az idős em­be­rek több­sé­ge nem tud el­jut­ni a kör­ze­ti or­vo­si ren­de­lők­be, így vi­szont kel­le­mes ki­kap­cso­ló­dás­sal köt­het­ték egy­be az egész­sé­gük­re vo­nat­ko­zó te­en­dő­ket” – mond­ta Sza­bó. Az elő­adá­sok szin­tén szé­les spekt­ru­mon vet­ték vizs­gá­lat alá az egész­ség­gel kap­cso­la­tos kér­dé­se­ket, a ká­vé jó­té­kony ha­tá­sa­i­tól el­kezd­ve a kü­lön­bö­ző koz­me­ti­ku­mo­kig vagy spor­to­lá­si le­he­tő­sé­ge­kig. A ma­ra­dék­ta­lan szó­ra­ko­zás­ról a gye­rek­prog­ra­mok mel­lett az es­ti szín­pa­di mű­so­rok és kon­cer­tek is gon­dos­kod­tak.
A foly­ta­tást il­le­tő­en Sza­bó Zol­tán azt tet­te hoz­zá, amen­­nyi­ben a ka­ri ve­ze­tés jó­nak lát­ja, vél­he­tő­en nem ez lesz az utol­só egész­ség­gel fog­lal­ko­zó nyílt hét­vé­ge. „Har­minc olyan ter­mé­sze­tes és egész­sé­ges élet­mód­dal fog­lal­ko­zó üz­let, bolt és me­ző­gaz­da­sá­gi ter­mék vagy köz­vet­ve-köz­vet­le­nül ilyen áruk­kal fog­lal­ko­zó cég kép­vi­sel­tet­te ma­gát, akik az ér­dek­lő­dést lát­va re­mél­he­tő­leg a ké­sőb­bi­ek­ben is vál­lal­nák a foly­ta­tást, a kar ve­ze­té­sé­nek függ­vé­nyé­ben. A jó han­gu­la­tot szép par­kunk és a sé­tá­ló­ut­cán meg­ren­de­zett ren­dez­vény már ön­ma­gá­ban is biz­to­sí­tot­ta, de emel­lett is min­den a ma­ga út­ján-mód­ján ha­ladt. Min­den a terv sze­rint ala­kult” – tet­te hoz­zá.

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár