2020. július 3., péntek

Albérlet kontra lakásvásárlás

A szegedi albérletek bérleti díjai 30-150 ezer forintig, elég széles skálán mozognak, a jelenlegi kínálatból mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Mire kell odafigyelnünk, amikor kiválasztjuk albérletünket? Érdemes-e inkább lakásvásárlásban gondolkodni?

Az albérlet kiválasztásakor figyeljünk oda elhelyezkedésére, a lakás műszaki állapotára, felszereltségére. Tisztázzunk minden olyan körülményt, ami később konfliktust eredményezhet a főbérlőnkkel, kérdezzünk rá a számunkra fontos paraméterekre. Döntsük el, hogy egyedül szeretnénk lakni vagy osztoznánk a lakáson, jól nézzük meg, kivel bérlünk közösen lakást! Pár lényeges szempont:

  • A lakás rezsiköltségével is kalkulálj, különös tekintettel a fűtés költségre

  • Ha nem a közvetlen belvárosban keresel, alacsonyabb áron, jobb lakást találhatsz

  • Mi a minimum idő, amire elkötelezed magad?

  • Írj szerződést a bérbeadóval, ez mindkettőtöknek biztosíték

  • Írj listát a lakásban található tárgyakról, ez legyen a szerződés melléklete

Ha hosszabb távon gondolkodunk, illetve rendelkezünk valamennyi önerővel egy lakás megvásárlásához, érdemes szakértő segítségével megtalálni azt a lakást, amely nemcsak a használati, de befektetési szempontból is ideális! Tévhit, hogy nem lehet vagy nem szabad hitelt felvenni, viszonylag kis önerővel ma is lakáshoz lehet már jutni. Így a havi kiadásunk – ami körülbelül megegyezik egy havi bérleti díjjal – saját lakásunk törlesztésére fordíthatjuk. Érdemes elgondolkodni azon, hogy saját lakásunk egy szobáját is kiadhatjuk, ezzel fedezhetjük a rezsit vagy a hiteltörlesztésünket. Itt már jobban meg kell nézni, milyen lakást veszünk, hiszen várhatóan pár év múlva tovább szeretnénk azt értékesíteni.